Jyväskylän kaupunginteatterin syyskauden aloittaa suurmusikaali Phantom – Pariisin oopperan kummitus. Arthur Kopitin ja Maury Yestonin musikaaliklassikko saa ensi-iltansa teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 7.9. klo 19.

Kaupunginteatterissa nähdään musikaalista uudistettu versio, jonka on suomentanut Marika Hakola.
Esityksen ohjauksesta vastaa Maiju Sallas. – Musiikkiteatterissa minulle ykkösasia on musiikki, ennen kaikkea se, ettei se ole tylsää tai kaavamaista. Tämän klassikkomusikaalin musiikki on jaksanut puhutella minua koko työprosessin ajan. Musikaalia on ollut mukava tehdä ennen kaikkea siksi, koska Jyväskylän kaupunginteatterin työryhmä on paneutunut aiheeseen, musiikin haltuunottamiseen sekä työskentelyyn näyttämöllä musikaalin tyylin mukaisesti suurella intohimolla, kertoo ohjaaja Maiju Sallas. Musikaalin kapellimestarina toimii Jari Puhakka ja nimiroolissa vierailee Riku Pelo. Uutena vahvistuksena Christinen roolissa nähdään vierailijana sopraano Johanna Isokoski. Christinen rooli on kaksoismiehitetty ja sen jakaa Isokosken kanssa Saara Jokiaho.  

Tarina alkaa siitä, kuinka nuori kadulla laulava tyttö ”löydetään” ja lähetetään koelauluun oopperaan samana päivänä, jolloin valta vaihtuu oopperassa. Viraltapantu johtaja on suojellut oopperan kellarissa asuvaa mielipuolista ja kasvoiltaan epämuodostunutta kummitusta, joka rakastuu tyttöön ja alkaa opettaa tätä laulamaan. Tarinasta löytyy yhtymäkohtia Kaunotar ja hirviö -tarinaperinteeseen ja esimerkiksi tarinaan Notre Damen kellonsoittajasta. Phantom on tarina siitä, kuinka musiikki voi yhdistää sielut ja siitä kuinka kiehtovaa ja vaarallista täydellisyyteen pyrkiminen ja musiikillinen kunnianhimo voi olla. Toisaalta se on tarina sielujen yhteydestä ja toisen täydellisestä hyväksymisestä. Se on kasvutarina, kauhukertomus ja yltiöromanttinen aikuisten satu.

Arthur Kopitin ja Maury Yestonin (v. 1991 ensiesitetty) Phantom – Pariisin oopperan kummitus perustuu ranskalaisen lehtimiehen ja seikkailijan Gaston Lerouxin goottikauhuklassikkoon Pariisin oopperan kummitus vuodelta 1910. Samaan aikaan kantaesitetyn Lloyd Webberin säveltämän Oopperan kummituksen menestys lykkäsi kuitenkin Kopit-Yeston -version esittämistä ja teoksesta tehtiin ensin TV-versio, jonka suosio sai aikaan sen, että musikaalia alettiin myös esittää teattereissa. Musikaalista on tehty yli 1000 esitystä eri puolilla maailmaa ja sitä kutsutaankin eniten esitetyksi musikaaliksi, joka ei ole saanut ensi-iltaansa Broadwaylla.

Phantom – Pariisin oopperan kummitus, ensi-ilta 7.9.2019 klo 19

Teksti Arthur Kopit, musiikki Maury Yeston, suomennos Marika Hakola, ohjaus Maiju Sallas (vier.), lavastaja Annukka Pykäläinen (vier.), pukusuunnittelija Tuovi Räisänen, koreografi Jouni Prittinen (vier.), kapellimestari Jari Puhakka, valosuunnittelija Japo Granlund, äänisuunnittelija Mika Filpus, kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale ja Anniina Saari, lauluvalmentaja Juho Eerola (vier.)

Rooleissa
Riku Pelo (vier.) Saara Jokiaho, Johanna Isokoski (vier.), Pekka Hiltunen, Jouni Salo, Henri Halkola, Tytti Vänskä, Hannu Lintukoski, Markus Virtanen, Hanna Liinoja, Ringa Aflatuni (vier.), Anneli Karppinen, Asko Vaarala, Piia Mannisenmäki, Hegy Tuusvuori, Taina Reponen, Pietari Pentikäinen (vier.), Joonatan Pihlainen, Heikki Niininen, Dora Seitovirta, Alma-Ruut Karjalainen, Eveliina Holm, Joel Nurmi, Kia Grönlund ja Sofia Sallinen.

Orkesteri
Jari Puhakka (kapellimestari), Heta Forstén / Kaisa Ivars / Lotta Laaksonen, Saara Renvall / Juha Malmivaara, 
Matti Ekman, Matti Laukkanen / Panu Korhonen, Jani Saaranen / Ilpo Soikkeli, Jussi Järvenpää / Marielle Harri, Esa-Veli Riuttamäki / Markus Lajunen, Kristjan Parts / Mikko Tourunen, Jani Koskela / Veli-Matti Silanterä ja June Binnie / Hannu Leppänen.