Survon omenatarhan ensimmäiset omenat ovat kypsyneet poimittaviksi. Kaupunki järjestää yhdessä Kuokkalan asukasyhdistyksen kanssa Survon omenatarhalla Omenan päivä –tapahtuman keskiviikkona 28.8. klo 16-18.

Lisätietoa omenatarhasta verkkosivuilla.

Omenatarhan sijainti kartalla.

Tapahtumassa osallistujia viihdyttää trubaduuri Aaro Vuotila, joka tekee lauluja kävijöiden ehdottamista omena -aiheisista teemoista. Asukasyhdistyksellä on paikalla kahvipiste. Tapahtuma on maksuton.

Omenatarhan portit ovat olleet viime aikoina lukittuina, jotta omenat saivat rauhassa kypsyä eikä niitä poimittu raakoina. Portit avataan tapahtuman alkaessa klo 16 ja ovat sen jälkeen avoinna.

Tapahtuman aikana omenatarhaan suositellaan saapuvan kävellen, polkupyörällä tai Linkillä, koska paikoitustilaa on rajoitetusti.  Omenatarhoja lähimmät yleiset pysäköintialueet sijaitsevat Suuruspääntien ja Siltakadun varrella. Kadunvarsipysäköintipaikkoja on Kuokkalan keskustan alueella.

Satokauden nyt alkaessa omenatarhaan ei saa tuoda koiria. Tällä varmistutaan siitä, että syötävä sato pysyy mahdollisimman puhtaana ja myös maahan pudonneet omenat ovat syöntikelpoisia. Koiran kanssa tulevat voivat jättää koiransa poimimisen ajaksi kiinni omenatarhaa kiertävään aitaan omalla vastuullaan.

Poimithan omenoita vain omaan käyttöösi

Jotta omenia riittää mahdollisimman monelle, niitä saa poimia tarhasta vain omaan käyttöön ja korkeintaan 10 litraa/henkilö, eli kaupan normaalikokoisen muovikassillisen verran. Omenat ovat ilmaisia. Latvaomenoiden poimimiseen on tarhalle varattu keppejä, joilla omenat saa varovasti irrotettua. Jos haluaa vielä kotona vertailla eri lajikkeiden makua, kannattaa matkaan varata yhden ison kassin sijaan pikkupussit ja merkintävälineet kullekin lajikkeelle.

Puut, joissa on tällä hetkellä kypsiä hedelmiä, on merkitty oransseilla nauhoilla, jotka on kiedottu runkojen ympärille. Omenalajikkeiden nimikyltitkin kertovat kypsymisajasta. Nyt poimintakypsiä ovat keltakylttiset lajikkeet ja osa punakylttisistä, mutta sinisillä kylteillä merkityt ovat vielä happamia ja raakoja. Nimikyltit on kiinnitetty puiden oksiin, joten ne löytääkseen kannattaa kurkistaa puun latvuksen sisään.

Näin tunnistat kypsyneen omenan

Kypsän omenan tunnistaa siitä, että se irtoaa puusta helposti omenaa hieman kiertämällä tai kantaa taittamalla. Maahan putoaa omenoita myös ennen kypsymistä, joten pudonneiden määrästä ei voi aina päätellä omenoiden kypsyysastetta.

Survon omenatarhan ensimmäiset puut on istutettu vuonna 2002. Omenapuiksi valittiin Jyväskylän ilmastoon sopivia ja kestäviä lajikkeita, jotka kypsyvät pitkän ajan kuluessa talven tuloon asti. Tarhan reunoille sekä kävelyteiden varsille istutettiin koristeomenapuita. Osa silloin istutetuista omenapuista on jo hävinnyt ja vuonna 2016 tarhaan istutettiin korvaustaimiksi vain kesälajikkeita.

Kaupunginosa: