Vanhuspalvelut kutsui teatteritaiteilija -taidekasvattaja Jarmo Skönin Tampereen toteuttamaan taiteilijaresidenssin teemalla ”Sosiaalinen sirkus”. Asukkaat voivat osallistua residenssiin toimintakyvystä riippumatta.

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelujen palveluasumisessa viidennen kerran vietettävällä taiteilijaresidenssillä tuodaan iloa ikäihmisten arkeen.

Tänä vuonna vanhuspalvelut kutsui teatteritaiteilija -taidekasvattaja Jarmo Skönin Tampereen taidekasvatus ry:stä toteuttamaan taiteilijaresidenssin teemalla ”Sosiaalinen sirkus”.

Residenssi toteutetaan tällä kertaa Huhtasuon palvelutalossa (Ahola) ja Jokikartanon ryhmäkodeilla (1-2) elo-syyskuussa.

-Tavoitteena on saada mukaan kaikki asukkaat osallistumaan yhteiseen sirkustoimintaan. Sirkus ei katso ikää. Toiminta suunnitellaan osallistujien tarpeet ja toiveet huomioiden. Hoitajat tai läheiset pääsevät toimimaan asukkaiden sirkuskavereina. Yhteinen tekeminen tukee myös hoitajien kulttuurisen työotteen kehittymistä, kertoo Jarmo Skön residenssin tavoitteista.

Jarmo Skön on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja YAMK, ja keskittynyt taiteen soveltamiseen uudenlaisissa ympäristöissä. Lisäksi hän on perehtynyt sosiaalisen sirkuksen ja tanssi-innostamisen® menetelmiin.

Naurua, oivalluksia ja yhdessäoloa

Tärkein tavoite on toiminnallisen sisällön löytyminen yhdessä. Residenssi tarjoaa sekä yksilöllistä taidetoimintaa että ryhmäohjausta.

- Työskentelen yksilötasolla siten, että teen taiteilijavierailuita asukkaiden huoneisiin. Kohtaamisen kautta räätälöin asukkaalle mieleisen taide-elämyksen. Se voi olla sirkusta, sanataidetta, teatteria, musiikkia tai vaikka taikatemppuja. Ryhmätoiminnan osalta perustamme kumpaankin yksikköön oman sirkusryhmän, joka kokoontuu viikoittain. Harjoittelemme sirkusta aina jongleerauksesta ja akrobatiasta klovneriaan, kuvailee Jarmo Skön.

Kaikki asukkaat voivat osallistua residenssiin, toimintakyvystä riippumatta.

-Ikäihmisten hoivapalveluun halutaan tuoda uudenlaista toimintakulttuuria. Monipuolisia impulsseja tarjoava arkielämä luo hyvinvointia ja tukee toimintakykyä, kertoo palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi.

Taitelijaresidenssitoiminta on hyväksi koettu, merkityksellinen ja mielenkiintoinen toimintamuoto Jyväskylässä.

Residenssin lopuksi molemmissa toimintayksiköissä järjestetään ”sirkusjuhlat”.

Lisätietoa: residenssitaiteilija Jarmo Skön, puh. 044 501 5939, palvelupäällikkö Eeva-Liisa Tammi, Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito, puh. 014 266 3825