Viime viikonloppuna 27.6.-30.6. Jyväskylässä järjestettiin perinteinen Pohjoismainen ystävyyskaupunkivaihto. Tapahtuma oli järjestyksessään 45 kun sitä tässä muodossa järjestettiin. Jyväskylä on isännöinyt tapahtumaa nyt 12 jo kertaa. Tänä vuonna kilpailtavana lajina toimi uinti ja tapahtuma keräsi yhteen nuoria urheilijoita, heidän valmentajiaan, liikunnan viranhaltijoita ja paikallisia poliitikkoja yhteensä noin 75 henkilöä. Tapahtumaan osallistuvat Jyväskylän ystävyyskaupungit ovat Ruotsin Eskilstuna, Tanskan Esbjerg sekä Norjan Stavanger. Voitto tämän kertaisissa kilpailuissa meni Stavangerin joukkueelle Norjaan Jyväskylän jäädessä tällä kertaa hopealle.

Nuoret pääsivät kisaamaan uinnissa viikonlopun aikana niin yksilö- kuin joukkuematkoilla. Paikallisena erikoisuutena tänä vuonna oli avovedessä Vaajakosken uimarannalla toteutettu joukkueviesti. Kisojen ohessa nuoret pääsivät viihtymään ja tutustumaan toisiinsa oheisohjelman myötä, kuten Laajavuoren seikkailupuistossa sekä Tampereen Särkänniemessä. Tapahtuman aikana järjestettiin myös pohjoismainen ystävyyskaupunkikonferenssi, johon osallistuivat ystävyyskaupunkien viranhaltijat ja poliitikot. Konferenssin aluksi Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKESin johtajan Eino Havas esitteli Suomen menestyksekkään Liikkuva koulu –ohjelman toimintamallia sekä palvelujohtaja Ari Karimäki kertoi liikuntapääkaupunki Jyväskylän ajankohtaisia kuulumisia. Viikonlopun aikana keskustelussa nousi esille myös Islannin ystävyyskaupungin kutsuminen mukaan tapahtumaan ja asiaa tullaan selvittämään tulevana syksynä.

Vuonna 2020 Pohjoismainen ystävyyskaupunkivaihto järjestetään Norjan Stavangerissa, jossa kisataan multisportin parissa. Päätökset lajeista tehdään neljävuotiskausittain.

Yhteistyö ystävyyskaupunkien kanssa korostaa perinteitä ja on merkityksellistä vuodesta toiseen

Jyväskylän liikuntapalvelujen suunnittelupäällikkö Anna-Leena Sahindal pitää liikuntavaihdon merkitystä kansainvälisen toiminnan harjoitteluna ja mahdollisuutena solmia hyviä suhteita liikuntaseurojen ja myös nuorten välillä.

- Ystävyyskaupunkitapahtumien aikana tehdään myös paljon liikuntahallinnollista yhteistyötä palvelurakenteiden, mallien ja palvelutuotannon vertailuissa, Sahindal kertoo.

Liikunnan ja urheilun kansainvälinen merkitys on myös aina ollut suuri.  Pohjoismainen urheiluvaihto tuottaa vuosittain paljon uusia ystävyyssuhteita, muistoja ja kokemuksia kansainvälisyydestä. Monet nuoret ovat saaneet ystäviä ystävyyskaupungeista ja nämä kontaktit ovat säilyneet aikuisuuteen. Esimerkiksi tällä kertaa mukana oli nuoria Stavangerista, joiden vanhemmat olivat aikoinaan olleet edustamassa kotikaupunkiaan tässä tapahtumassa.

Lisätietoja

Anna-Leena Sahindal, suunnittelupäällikkö

p. 014 266 4308, anna-leena.sahindal[a]jkl.fi