Vahvan kuorokaupungin maineen saavuttanut Jyväskylä on saanut kansainvälisiä lapsikuorovieraita Kaliforniasta. Kantaesitys kuullaan perjantaina 28.6. Taulumäen kirkossa.

Jyväskylässä elää vahva kuoroperinne ja kaupungissa on monia korkeatasoisia kuoroja. Yksi niistä on lapsi- ja nuorisokuoro Vox Aurea, joka on saanut vieraakseen Jyväskylään Piedmont East Bayn lapsikuoron San Franciscosta 25.–29.6.2019. Osana kuorovierailua kuorot esiintyvät kahdessa konsertissa, Keuruun uudessa kirkossa 27.6. osana Soiton paikka -festivaalia ja Jyväskylässä Taulumäen kirkossa 28.6.

Euroopan kantaesityksessä rikotaan rajoja

Konserteissa kuullaan Euroopan kantaesitys Eric Tuanin sävellyksestä Crossings. Kyseessä on neliosainen kuoroteos, joka kertoo rajoista, niiden ylittämisestä ja pakolaisuudesta eri aikakausina ja eri puolilla maailmaa. Teoksen esityksessä myös kuoron laulajat kulkevat rajojen yli hyödyntäen liikettä, musiikkia ja puhuttuja sanoja.

Piedmont East Bayn lapsikuoro on laajasti tunnettu ja monissa kansainvälisissä kilpailuissa palkittu kuoro, joka on tilannut ja kantaesittänyt lukuisia nykysäveltäjien teoksia. Kuoro on suuntautunut vahvasti kansainväliseen yhteistyöhön ja on muun muassa perustanut Golden Gaten kansainvälisen lapsi- ja nuorisokuorofestivaalin, jonka yhteydessä on käynnistynyt myös yhteistyö Vox Aurean kanssa. Piedmontin lapsikuoroa johtaa Robert Geary.
Crossings-teoksen säveltäjä Eric Tuan (s. 1990) on Piedmontin lapsikuoron entinen laulaja, joka nykyään johtaa useita kuoroja. Heinäkuussa 2019 Eric Tuan siirtyy Piedmont East Bayn lapsikuoron taiteelliseksi johtajaksi.

Vox Aurea ponnistaa Jyväskylän koulujen musiikkityöstä

Vox Aurea on Jyväskylän perusopetuksen edustuskuoro. Se kuuluu maamme eturivin lapsikuoroihin ja sen taso on tunnettu myös kansainvälisesti. Kuorossa laulaa tällä hetkellä lähes 60 iältään 11-18-vuotiasta lasta ja nuorta, ja Jyväskylän koulujen musiikkiluokkien työ luo perustaa Vox Aurean musiikilliselle tasolle. Vox Aurea on kuulunut maailman lapsikuorojen kärkeen jo 50 vuoden ajan. Kuoro on konsertoinut eri puolilla kotimaata ja valloittanut yleisönsä myös muualla Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Afrikassa. Kuoroa johtaa FL Sanna Salminen.

Jyväskylään on tulossa Sulasolin 100-vuotisjuhlavuoden soitto- ja laulujuhlat tuhansine kuorolaisineen vuonna 2022. Perinne on aikoinaan lähtenyt Jyväskylästä, jossa Suomen ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin vuonna 1884.