Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston kutsumassa tilaisuudessa 12.6.2019 Salojärven kokoelma luovutettiin Jyväskylän kaupungille.

Pekka Salojärvi, fil tri h.c., talletti marraskuussa 2012 Jyväskylään Keski-Suomen museon haltuun omistamansa taidekokoelman. Kokoelma sijoitettiin keväällä 2013 juuri entisöidyn Jyväskylän kaupungintalon 2. kerroksen kahteen huoneeseen. Kokoelma on sittemmin täydentynyt ja käsittää nyt 13 Suomen taiteen kultakauteen liittyvää taideteosta, pääosin suomalaisilta naistaiteilijoilta. Merkittävä kokoelma on ihastuttanut opastetuille kierroksille osallistuneita ja muissa yhteyksissä kaupungintalolla vierailleita. Keskiviikkona 12.6.2019 Salojärvi lahjoitti kokoelman Jyväskylän kaupungille.

Salojärvi kertoi tilaisuudessa, että huoli arvokkaan kokoelman tulevaisuudesta oli saanut hänet kääntymään Jyväskylän kaupungin puoleen. Kaupunki oli osoittanut vuosikymmenten varrella myötämielisyyttä Gummerukselle, jossa Salojärvi työskenteli toimitusjohtajana ja sittemmin hallituksen puheenjohtajana. Salojärven mukaan Jyväskylän kaupungintalossa teokset ovat nyt saaneet hienon kodin ja edustavan esillepanon.

”Vanhaa taidetta meillä on pääosin keskisuomalaisilta kuvataiteilijoilta ja yksittäisiltä valtakunnallisilta taiteilijoilta, joten lahjoituksella on Keski-Suomen museolle valtava merkitys”, kertoo Jyväskylän kaupungin museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen. ”On myöskin suuri luottamuksen osoitus, että näin merkittävä kokoelma on annettu meille hoidettavaksi.”

Tilaisuudessa julkistettiin myös Keski-Suomen museon toimittama, fil.lis Marketta Mäkisen kirjoittama teos Edelläkävijöitä, Pekka Salojärven taidekokoelma Jyväskylän kaupungintalossa, joka kertoo taidekokoelman muotoutumisesta sekä esittelee kokoelman taiteilijat ja teokset.

Jyväskylän kaupunki kiittää lämpimästi Pekka Salojärveä ainutlaatuisesta ja merkittävästä kokoelmasta.

Jyväskylän kaupungille/Keski-Suomen museolle lahjoitettuun kokoelmaan kuuluvat teokset ovat:

1. Helmi Biese: Mäntyjä kalliolla, 1900-luvun alku

2. Fanny Churberg: Maisema Iso-Roineelta, 1880

3. Fanny Churberg: Kosken yläpuolelta (Puro), 1877

4. Fanny Churberg: Laatokka, 1877

5. Elin Danielson-Gambogi: Maisema Bretagnesta, 1884

6. Elin Danielson-Gambogi: Talvikuva Montmartrelta, 1892

7. Albert Edelfelt: Ompelijattaret, 1887

8. Amelie Lundahl: Tärkeä kysymys, 1887

9. Amelie Lundahl: Bretagnelainen tyttö, 1887

10. Helene Schjerfbeck: Onkiva tyttö, 1884

11. Dora Wahlroos: Näkymä Seinen rannalta Pariisista, 1895

12. Maria Wiik: Oppitunti, 1887

13. Ellen Favorin: Elokuinen maisema, 1880