Valtakunnallisen Visit Finlandin hallinnoiman kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -pilottiohjelman ensimmäinen valmennus järjestettiin Jyväskylässä 5.6.2019.

Valmennukseen osallistui noin kolmekymmentä matkailutoimijaa Jyväskylän seudulta sekä muualta Keski-Suomesta aina pohjoisimpia kuntia myöten. Kouluttajana toimi Visit Finland Akatemian valmennusverkoston valmentaja Anu Nylund. Valmennuksen järjestelyistä vastasi pilottiohjelmaan valittu Visit Jyväskylä.

- Pilottikohteeksi pääsy oli merkittävä asia Jyväskylän seudun ja sitä kautta koko Keski-Suomen kestävän ja vastuullisen matkailun edistämiselle. Seudun ja maakunnan yritykset saivat nyt aivan ensimmäisinä tiedon, mitä matkailutoimijoilta ja alueilta vaaditaan, jotta koko Suomi voi kertoa olevansa kestävän ja vastuullisen matkailun maa, kertoo Johanna Maasola, Visit Jyväskylän matkailukoordinaattori.

Vastuullisuus ja kestävä matkailu ovat tekoja, joten nyt valmennuksen jälkeen asian edistäminen siirtyy matkailutoimijoille.

- Nyt on tärkeää, että kaikki matkailutoimijat viestivät omista vastuullisista teoistaan. Myös toimijat, jotka eivät päässeet valmennukseen mukaan voivat ottaa esimerkiksi #sustainabletravelfinland -aihetunnisteen käyttöönsä. Jo tehdystä työstä voi ja pitää kertoa. Esimerkiksi ne vastuulliset ja kestävät teot, jotka liittyvät vaikkapa lämmitysmuotoihin, ruokahävikkiin, paikalliseen työvoimaan tai kohteen kantokyvyn huomioimiseen ovat juuri sellaisia asioita, joita tuon yhteisen aihetunnisteen avulla voimme viestiä. Sama koskee esimerkiksi paikalliseen ruokaan, kestävään liikkumiseen tai vaikkapa erilaisiin kestävien materiaalien käyttöön liittyvä valintoja, Maasola toteaa.

Ei viherpesua

Vastuullisuudesta ja kestävistä valinnoista ja teoista viestiminen ei kuitenkaan saa olla viherpesua.

- Matkailutoimijat voivat ja heidän kannattaa kertoa myös niistä asioista, jotka eivät vielä ole kunnossa. Tavoitteista ja haasteista viestiminen tekee koko alasta uskottavan. Maailma ei ole valmis tältäkään osin, Maasola sanoo.

Tärkeä osa ohjelmaa ja viherpesun estämistä on seuraavassa vaiheessa avattava vastuullisen matkailun kehittämisen työkalu matkailutoimijoille. Tämän online-työkalun avulla matkailutoimijat pääsevät itse arvioimaan omaa toimintaansa ja listaamaan myös haasteita. Sustainable Travel Finland -pilottiohjelma aloittaa matkan kestävyyden polulla, joka on pilottiohjelman jälkeen pysyvä osa Suomen matkailumarkkinointia.

Lisätietoja:
Matkailukoordinaattori Johanna Maasola
Visit Jyväskylä
p. 050 448 2954
johanna.maasola[at]jyvaskyla.fi

Visit Jyväskylän logo