Ruokapalvelualalla on jatkuva tarve osaavalle työvoimalle. Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän Kattaus -liikelaitos on alkanut toteuttaa yhteishankintakoulutuksia uusien ruokapalvelualan osaajien rekrytointiin ja ammatillisen osaamisen kehittämiseen yhteistyössä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Keski-Suomen TE-toimiston kanssa. Yhteistyö on aloitettu kahdella koulutusprosessilla, RekryKoulutuksella ja TäsmäKoulutuksella. Koulutusten sisällöt on räätälöity joustavasti Kylän Kattauksen osaamisvaatimusten ja aikataulutoiveiden mukaan.

 

RekryKoulutuksen avulla Kylän Kattaus vastaa nopeasti uusien ruokapalvelutyöntekijöiden rekrytointitarpeeseen. 75 työpäivää kestävässä RekryKoulutuksessa on mukana 10 ruokapalvelualasta kiinnostunutta, erittäin motivoitunutta opiskelijaa, jotka ovat hakeutuneet koulutukseen TE-palveluiden kautta. Koulutettavat työntekijät on valittu Kylän Kattauksen ja TE-palveluiden yhteistyöllä. RekryKoulutus päättyy tänään 6.6.2019 ja kaikkien työsuhde Kylän Kattauksella jatkuu vähintään kesän ajan. Anne-Mari Hulkkonen ja Susanna Raitonen iloitsevat koulutuksen kautta saaduista vakituisista työpaikoista.

 

-Koulutus on ollut erittäin kattava. Ravitsemus- ja asiakaspalveluosaamisen lisäksi olemme saaneet uusia näkökulmia ja varmuutta osastolla työskentelyyn. Hätäensiapukoulutuksellekin on ollut käytännön työssä tarvetta, Hulkkonen ja Raitonen kertovat.

 

Keski-Suomen keskussairaalan osastoruokailutyö siirtyi Kylän Kattauksen hoidettavaksi vuoden 2019 alusta. Kylän Kattaukselle siirtyi liikkeen luovutuksen periaattein sairaalahuoltajia. Heidän ammatillista osaamistaan kehitetään nyt TäsmäKoulutuksen avulla vastaamaan nykyisiä ruokapalvelutyöntekijän ja palveluvastaavan työtehtäviä.

 

Yhdessä räätälöity ruokapalvelualan koulutus

 

Pääpaino molemmissa koulutuksissa on työpaikalla eli Kylän Kattauksella tapahtuvassa oppimisessa. Koulutuksiin sisältyy myös tietopuolisia opintoja, jotka toteutetaan Gradian ja Kylän Kattauksen oppimisympäristöissä. Koulutusten aikana opiskelijat saavat osaamista muun muassa asiakaspalveluun, potilasturvallisuuteen, ravitsemukseen ja erityisruokavalioihin, työergonomiaan, omavalvontaan, astiahuoltoon, työyhteisötaitoihin ja arjen tietosuojaan liittyen.

 

Koulutuksiin kuuluvasta opiskelun ohjauksesta vastaa Gradian Jyväskylän ravitsemuspalveluiden opettaja Maija Tervakari.

-Olemme mielellämme mukana yhteistyökumppanina etsimässä ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tässä päästään mielestäni hienosti tekemään asiakaskohtaista yhteissuunnittelua ja etsimään asiakkaalle sopivia ratkaisuja uusien osaajien rekrytoinnin sekä nykyisen henkilöstön osaamisen kehittämisen tueksi. Työelämän kanssa tehtävä syvempi yhteistyö kiinnostaa meitä ja samalla haastaa uudistamaan oppilaitosten arjen toimintaamme, toteaa asiakkuuspäällikkö Petra Leppäharju-Lipitsä Gradialta.

 

Hyvää yhteistyötä painottaa myös Kylän Kattauksen liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo.

 

-Nyt päättynyt RekryKoulutus on ollut erittäin hyvä kokemus työnantajan näkökulmasta. Verkostoituminen ja yhteistyö kantavat hedelmää. Tämä oli niin hyvä kokonaisuus, että pohdimme vastaavanlaisen koulutuksen toteuttamista jatkossakin, Sinisalo kertoo.

 

Lisätietoja:

-  liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, Kylän Kattaus –liikelaitos, p. 014 266 8262

- asiakkuuspäällikkö Petra Leppäharju-Lipitsä, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Työelämä- ja yrityspalvelut, p. 040 341 6364

- koulutusasiantuntija Talvikki Tuimala, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 005

- asiantuntija Sirpa Kursula, Keski-Suomen Te-palvelut, yrityspalvelut, p. 0295 046106