Korpilahden päiväkoti isännöi kesällä 2019 japanilaista tv-kuvausryhmää, kun varhaiskasvatuksessa toteuttavia ruoka-, luonto- ja liikuntakasvatusmenetelmiä kuvattiin japanilaisen NHK tv-yhtiö viisiosaiseen dokumenttisarjaan. The Origins of our Food and Drink -dokumenttisarja esitetään Japanin tv:ssä keväällä 2020 sekä tv-yhtiön englanninkielisillä kanavilla eri puolilla maailmaa.

Lisätietoja:  
- varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, p. 014 266 3269  
- Korpilahden päiväkodin johtaja Tiina Ruppa, p. 014 266 0889  

Puhdas ruoka, eväsretkeily ja liikunta kiinnostavat kansainvälisesti 

Suomalainen luonto ja sen antimet ovat nostaneet kiinnostusta muualla maailmassa. Japanilaiseen dokumenttiohjelmaan kuvattiin jyväskyläläisille perheille tuttuja Sapere-ruokakasvatusmenetelmää, luontoon tehtävien retkien eväsruokailua sekä lasten liikkumista ja liikkumisen mahdollisuuksia päiväkodin pihalla ja sisätiloissa. 

Kaikissa Jyväskylän kunnallisissa päiväkodeissa toteutetaan Sapere-ruokakasvatusmenetelmää. Saperessa lapsi oppii ja tutustuu kasviksiin, marjoihin ja hedelmiin aistien avulla, katsellen, haistellen, maistellen, tunnustellen ja kuunnellen. Saperessa lapsella on lupa ihmetellä, kokeilla ja jopa leikkiä ruoalla. Ruokakasvatuksessa tehdään jatkuvaa yhteistyötä Jyväskylän kaupungin ruokapalvelusta vastaavan Kylän Kattaus -liikelaitoksen kanssa. Ruokalistasuunnittelua ohjaa valtakunnalliset varhaiskasvatuksen ruokasuositukset. Lasten ruokailussa käytetään mahdollisuuksien mukaan myös lähi- ja luomuruokaa esim. aamupuurot keitetään luomuhiutaleista. Satokauden juurekset, kasvikset, hedelmät ja marjat huomioidaan ruokalistasuunnittelussa. 

Korpilahden päiväkodissa luonto ja liikunta ovat kiinteä osa lasten arkea. Lähipuistossa ja -metsässä sekä Päijänteen rannoilla retkeillään viikoittain. Retkellä eväät nautitaan luonnon helmassa. Japanilaisia kiinnostaa erityisesti metsäruokailun yhteys Sapere-menetelmän käyttöön päiväkodissa. Lapset valmistelevat metsälounaan päiväkodilla ja pakkaavat reppuihin eväitä ja nuotiopuita. Suomalaisiin marjoihin on jo aikaisemmin tutustuttu kaikilla aisteilla. Kesäisellä metsäretkellä etsitään mustikan ja puolukan varpuja, marjat eivät ole vielä kypsyneet kesäkuussa.  

Metsäretkillä myös liikutaan ja opitaan uusia taitoja. Epätasainen maasto kehittää lapsen tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Lasten liikuntasuositusten mukaan lasten päivään tulisi sisältyä vähintään kolme tuntia kevyttä liikuntaa, reipasta ulkoilua ja vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta. Eri-ikäisten lasten monipuoliset liikkumisen mahdollisuudet ovat huomioitu päiväkodin sisä- ja piha-alueiden suunnittelussa. Metsäretket täydentävät hienosti lasten päivittäistä liikkumisen tarvetta.   

Sapere-ravintokasvatuksen opit näkyvät kotona 

Kuvausryhmä vieraili Teemu Rutasen ja Lotta Katajapuu-Rutasen kotona ja tutustui, miten Sapere-opit näkyvät perheen 4- ja 6-vuotiaiden lasten arjessa kotona ruoan valmistuksessa ja kauppareissulla.  

-Leivontaan osallistuminen on mieluisinta. Pojat keittävät puuroa ja kahvia aamuisin sekä valitsevat leivänpäälliset. Yhdessä on myös harjoiteltu nakkikeiton, jauhelihakastikkeen ja hedelmäsalaatin valmistusta. Ja onpa isälle laitettu aamupalakin eväsrasiaan mukaan, Lotta Katajapuu-Rutanen kertoo.  

Pojat ovat laittaneet kotipihan kasvimaalle kasvamaan yrttejä ja vihanneksia. Uudenlainen kiinnostus myös pihan marjapensaita ja omenapuita kohtaan on lisääntynyt.  

- Kasvimaalla kasvaa salaattia, herneitä, porkkanaa ja avomaan kurkkua sekä poikien päiväkodissa istuttamat herneen- ja härkäpavun versot sekä ohran ja tattarin taimet. Salaatti ja porkkanat maistuvat pojille suoraan kasvimaalta, sanoo Lotta Katajapuu-Rutanen.  

Retkeily kuuluu Rutasen perheen vapaa-ajan viettoon, välillä omassa pihassa, välillä veneillen tai pienen patikointi- tai pyöräilymatkan päähän. Retkille lähdettäessä mietitään yhdessä, millaisia eväitä tehdään.  

Tv-kuvaukseen perhe suhtautui rennosti. 

-Avoimin mielen edettiin. Toki hieman jännitti, sillä onhan tämä ainutlaatuinen juttu, Lotta Katajapuu-Rutanen naurahtaa.