Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja ehkäisyn käyttöä niillä alle 20-vuotiailla, joilla siihen on tarvetta.

Jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat ehkäisyn ilmaiseksi. Ennen kesää ehtii vielä hyvin hoitaa ehkäisyasiat kuntoon.
– Tavoitteena on lisätä nuorten seksuaaliterveyttä ja ehkäisyn käyttöä niillä alle 20-vuotiailla, joilla siihen on tarvetta, kertoo osastonhoitaja Katja Viisanen.

Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta

Nuorilla naisilla suosituimpia ehkäisymuotoja ovat pilleri ja kierukka.
– Kannustamme nuoria käyttämään tuplaehkäisyä, sillä kondomi on ainoa ehkäisyväline, jolla voi suojautua sukupuolitaudeilta, Viisanen muistuttaa.

Nuori ja terveydenhoitaja keskustelevat yhdessä, millainen ehkäisymuoto nuorelle parhaiten sopii. Samalla keskustellaan myös muista seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.
– Vaikka nuorella olisi käytössään ehkäisy, hän voi siirtyä maksuttomaan ehkäisyyn. Maksuttomien tuotteiden valikoima ei kuitenkaan ole niin laaja kuin apteekki tarjoaa, osastonhoitaja Niina Romo selvittää.

Mihin yhteyttä ehkäisyasioissa?

Jyväskyläläiset nuoret varaavat ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynnin terveydenhoitajan vastaanotolle: koululaiset kouluterveydenhoitajalle, opiskelijat opiskeluterveydenhoitajalle sekä muut keskitettyyn ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan Tapionkadulle sekä Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken alueilla asuvat oman alueensa neuvolaan.

Hankasalmelaiset nuoret varaavat ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynnin terveydenhoitajan vastaanotolle Hankasalmen neuvolaan.
Uuraislaiset nuoret varaavat ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynnin terveydenhoitajan vastaanotolle: koululaiset kouluterveydenhuoltoon ja muut terveydenhoitajan vastaanotolle Uuraisten neuvolaan.

Ehkäisytuotteet nuori saa vastaanottokäynneillä. Myös kondomeja nuoret saavat vastaanotoilta.

Tarvittaessa hoitaja ohjaa nuoren lääkärin vastaanotolle.

www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/ehkaisy-ja-perhesuunnitteluneuvola/ehkaisy

Lisätietoja
osastonhoitaja Katja Viisanen, p. 014 266 2197
osastonhoitaja Lea Nevala, p. 014 336 5400
osastonhoitaja Niina Romo, p. 014 266 2220
osastonhoitaja Hannele Virenius, p. 014 266 2198