Jyväskylän kaupunginteatterin koulukiusaamista ehkäisevä kampanja #kukaaneioleluuseri huipentuu 16.5. vietettävään viralliseen kampanjapäivään Keski-Suomen yläkouluissa sekä Jyväskylän kaupunginteatterin iltajuhlassa.

Kampanjapäivänä Keski-Suomen yläkoulujen tukioppilaat julkaisevat kirjallisen sitoumuksen koulukiusaamisen ehkäisemisestä koulussaan otsikolla kymmenen konkreettista keinoa koulukiusaamisen ehkäisemiseksi, joka luetaan aamunavauksessa, jaetaan halutessaan sosiaalisessa mediassa ja välitetään kaikille koulun oppilaille. 

Lisäksi Jyväskylän kaupunginteatterilla vietetään nuorille suunnattua kampanjajuhlaa. Kampanjajuhlassa yhdistyy tärkeän asian käsittely sekä rento yhteinen hauskanpito. Jyväskylän kaupunginteatterin yläaula ja terassi täyttyvät nuorten toteuttamasta musiikista, teatterista, tanssista, kampanjan aikana syntyneestä taiteesta sekä erilaisista toimintapisteistä sisältäen muun muassa pakohuonepelin ja skeittaustyöpajan. Kampanjan juontaa jyväskyläläinen tubettaja sekä Yle Summerin juontaja Daniel Hakkarainen. Kampanjajuhlaa vietetään klo 16.00-19.00 ja se on kaikille avoin sekä ilmainen.

#kukaaneioleluuseri-kampanja on ollut käynnissä helmikuun alusta alkaen ja haastanut Keski-Suomen yläkoululaiset järjestämään kouluissaan koulukiusaamista ehkäiseviä tempauksia, joita he ovat voineet jakaa sosiaalisessa mediassa. – Olen ollut vaikuttunut siitä kuinka monipuolisella toiminnalla koulut ovat lähteneet kampanjaan mukaan. Minut on myös tehnyt todella ylpeäksi se vaikuttamisen tahto, mikä nuorista on välittynyt koulukiusaamisen ehkäisemisessä, Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä-yleisötyöntekijä Hannu Rantala kertoo.

Kampanjaan liittyvä koulukiusaamista käsittelevä monologiesitys Luuseri on kiertänyt helmi-toukokuussa Keski-Suomen kouluissa. Jyväskylän kaupunginteatterin Luuseri-monologi on levittänyt keväästä 2018 lähtien koulukiusaamisen vastaista sanomaa keräten näytöksiä kouluissa ja Jyväskylän kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä yhteensä 60 kpl.

Kampanjan yhteistyökumppaneina ovat maakunnan koulujen lisäksi Sanomalehti Keskisuomalainen sekä sen alaiset paikallislehdet, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, Jyväskylän kaupungin nuorten taidetyöpaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri, Skeittaa! Älä Kiusaa! -kampanja, Jyväskylän vanhempainfoorumi sekä lukuisat yritykset Keski-Suomen maakunnasta. Kampanjaa on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.