Ensimmäisinä vuosina 2019–2020 maksuttoman testin kotiosoitteeseensa saavat 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset.

Jyväskylä on mukana suolistosyövän seulonnoissa yhtenä pilottikuntana. Ensimmäisinä vuosina 2019–2020 maksuttoman testin kotiosoitteeseensa saavat 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat miehet ja naiset. Seulonta laajenee vaiheittain kansalliseksi ohjelmaksi.

Testi tehdään kotona ja lähetetään palautuskuoressa laboratorioon

Seulontakirjeessä on näytteenottotarvikkeet, tarkat ohjeet ja palautuskuori näytteelle. Näyte otetaan ulosteesta kotona wc-käynnin yhteydessä. Näytetuubi ja esitietolomake palautetaan palautuskuoressa laboratorioon. Kuoren postimaksu on maksettu. Esitietolomakkeen voi täyttää myös sähköisesti.

Vastaus kirjeessä kotiin

Seulontakirjeet lähetetään porrastetusti kuluvan vuoden aikana kotiosoitteisiin toukokuun alusta alkaen. Vastauksen seulottava saa kotiin kirjeellä noin kuukauden kuluttua näytteen palauttamisesta. Mikäli seulottavan vastaus on positiivinen, kirjeessä on kehotus ottaa yhteys seulontahoitajaan sekä tieto jatkotoimenpiteistä.

Suolistosyöpä kolmanneksi yleisin syöpä

Näyteulosteesta etsitään piilevää verta. Seulontatestillä pyritään löytämään syövän esiasteet ja varhaisvaiheen syövät.
– Kun syövän esiaste seulotaan veritestillä ja poistetaan se tähystyksen yhteydessä, uusia syöpätapauksia ja syöpäkuolleisuutta voidaan vähentää selvittää palvelupäällikkö Kari Mastokangas.

Paksu- ja peräsuolen syövät eli suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Suolistosyöpä on yleisin 60–74-vuotiaiden ikäryhmässä.

www.jyvaskyla.fi/terveys/terveysasemat/suolistosyovan-seulonta

Lisätietoja:
palvelupäällikkö Kari Mastokangas, p. 014 266 2333