Kaupungin pääkirjastoon on ripustettu Mia Erlinin ja Verna Kaipaisen suunnittelema valoteos Lastu. Se valittiin voittajaksi vuonna 2018 järjestetyssä ideakilpailussa.

Lisätietoja:

Mia Erlin, valotaiteilija, p. 050 330 3764, mia.erlin[at]gmail.com
Elisa Hillgen, Valon kaupunki -koordinaattori, Jyväskylän kaupunki, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jyvaskyla.fi

Kookkaassa teoksessa yhdistyy kirjaston perinteet sekä moderni digitaalinen näkökulma. Pääportaikon yläpuolelle ripustettu teos käyttää näyttävästi hyväkseen portaikon ilmatilan ja on visuaalisesti mielenkiintoinen eri katselusuunnista.

- Teoksen idea syntyi Jyväskylässäkin hetken vaikuttaneen kirjailija Juhani Ahon lyhyistä kertomuksista, Lastuista. Ne ovat kuin tuuleen heiteltyjä lyhyitä tarinoita, ajatuksenpätkiä. Tästä syntyi myös teoksen kevyt ja ilmava muotokieli, valotaiteilija Mia Erlin kuvailee. Ahon Lastuja-kokoelma on ilmestynyt vuosina 1891–1921. 

Valoteoksen yksittäinen lastu on A-sarjan paperikokoa, kuin kirjan sivu. Lastujen pintaan on jyrsitty puunsyyn kuvioita. Muoto ja materiaali kuvastavat perinnettä.

Lastuun heijastuva valo kuvastaa teknologiaa. Teoksen yksittäisiin lastuihin heijastetaan valmiiksi tehtyä videokuvaa, johon yhdistetään myös livekuvaa teoksen alta kulkevista ihmisistä. Ihmisten hahmot heijastuvat maahan ja heistä tulee osa taideteosta.

- Ahon Lastuja-kokoelmassa käsitellään myös ihmisen ja teknologian suhdetta. Kirjasto tarjoaa kokonaiselämyksellisenä paikkana ihmisille muun muassa tapahtumia, keskustelufoorumeita, digitaalisessa muodossa olevia aineistoja kuin myös mahdollisuuden digitoida omia materiaaleja. Kirjasto on paljon muutakin kuin pelkkä lainaamo, Erlin summaa.

Valotaidetta julkisiin tiloihin

Vuonna 2018 toteutetussa ideakilpailussa haettiin pääkirjastoon nimenomaan valoteemaista teosta. 

- Teosehdotuksia tuli hieno määrä, yli 20 kappaletta. Niissä kaikissa oli käsitelty valoa hyvin erilaisilla ja kiinnostavilla tavoilla. Tuomaristoa miellytti Lastu-teoksen keveys, näyttävä koko ja mielenkiintoinen rakenne, joka toimii monista eri katselusuunnista kirjastotilassa. Lisäksi interaktiivinen valaistus tuo mielenkiintoa portaikkoon ja ottaa käyttäjät mukaan osaksi teosta, kertoo tuomariston jäsen ja Valon kaupungin koordinaattori Elisa Hillgen.

Kisassa palkittiin myös Antti Hiltusen ehdotus Hereismysecret, joka oli some-äänestyksessä yleisön suosikki ja sai myös tuomaristolta kunniamaininnan.

- Jyväskylä on Valon kaupunki, joten on hienoa, että valo otetaan tietoisesti mukaan myös sisätilojen hankkeisiin. Valotaide tulee lähelle kaupunkilaisia nimenomaan tällaisessa julkisessa, helposti saavutettavassa tilassa, kuten kirjasto, Hillgen iloitsee.