Keväällä vuonna 1949 pidetiin Jyväskylän kaupunginkirjaston ensimmäinen satutunti. Kirjasto sijaitsi tuolloin vanhan viljamakasiinin tiloissa osoitteessa Seminaarinkatu 32, vastapäätä nykyistä Jyväskylän yliopiston pääkirjastoa.

Lisätietoja:

Laura Hekkala-Vatula 
osastonjohtaja 
kaupungin pääkirjasto 
p. 014 266 4103 
laura.hekkala-vatula[at]jyvaskyla.fi

Ensimmäisellä satutunnilla lapsille luettiin muun muassa Sakari Topeliuksen kirjaa Mistä satuja saadaan. Kuulijoita oli paikalla noin 50. Satutunteja pidettiin kerran kuussa. 

Satutuntien monikymmenvuotista perinnettä jatketaan Jyväskylän kirjastoissa nykypäivänäkin. Satutunteja järjestetään kuukausittain 1–2 kertaa lähes kaikissa kaupunginkirjaston toimipisteissä. Pääkirjaston satutunnit pidetään alkuillasta ja Kortepohjan lähikirjastossa voi osallistua sekä aamun että alkuillan satutunneille. Kaikissa muissa kirjastoissa satutunneille kokoonnutaan aamuisin.

Lue lapselle

Kirjastoilla on tärkeä tehtävä lasten lukutaidon tukemisessa ja lukemaan innostamisessa. Satutunnit ovatkin hyvä keino sytyttää lukuinnostus jo varhaislapsuudessa. Lapselle ääneen lukeminen tukee lapsen puheen ja kielen kehitystä, kasvattaa sanavarastoa, kehittää keskustelu- ja tunnetaitoja sekä keskittymiskykyä ja antaa mielikuvitukselle siivet.

Kaiken kukkuraksi, usko tai älä, iltasadun lukeminen pidentää myös lapsen yöunia. Lapselle voi lukea ääneen kuka tahansa: vanhempi, isovanhempi, sisarus, naapuri, lukumummi tai -vaari, hoitaja tai vaikka satutunnin pitäjä. Tärkeintä on, että lapselle luetaan.

Kaikki Jyväskylän kirjastoissa järjestettävät satutunnit ja muut tapahtumat löydät Keski-kirjastojen Tapahtumat-sivulta. Satutunnit kestävät noin 30 minuuttia ja ne ovat tarkoitettu noin 3–6-vuotiaille lapsille. 

Mitä 70 vuotta sitten luettiin? Lukaise Keski-kirjastojen verkkokirjaston artikkeli.