Kankaan valtakunnallinen prosenttikulttuuripalkinto myönnettiin perjantaina 22.3.2019 kuvanveistäjä Kaarina Kaikkoselle. Jyväskylän kaupungin myöntämällä palkinnolla halutaan lisätä tietoisuutta taiteen, tapahtumien ja rakentamisen yhteistyöstä sekä korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä asumisen arjessa ja rakennetun ympäristön suunnittelussa.

Tällä kertaa palkinnon teemana oli osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen prosenttikulttuurin kautta rahoitetussa toiminnassa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Lisäksi voittaja saa taiteilija Tommi Toijan tekemän uniikin palkintopatsaan.
 
Kaarina Kaikkonen on toteuttanut uransa aikana useita julkisia teoksia, jotka on rahoitettu prosenttiperiaatteella. Osallisuuden ja osallistumisen erilaiset muodot näkyvät Kaikkosen tuotannossa eri tavoin, hän muun muassa kerää kierrätysmateriaaleja ihmisiltä ja yhteisöiltä ja hyödyntää niitä estottomasti teoksissaan. Kaikkonen on uudistanut kaupunkitilaa taiteellaan ja ihmiset ovat ottaneet hänen teoksensa omakseen antaen niille uuden elämän ja merkityksen.  
 
Voittajan valinnut palkintojury korosti perusteluissaan erityisesti Kaikkosen edelläkävijän asemaa ja pitkäjänteistä työskentelyä, jossa ihmisten osallistuminen yhdistyy taiteilijan rohkeaan näkemykseen. Tuloksena on lukematon määrä teoksia, joissa osallisuuden ja osallistumisen erilaiset muodot ovat näkyvissä.  
 
– Kaarina Kaikkonen on rohkea, iloa tuova ja yhteisöllisyyttä edistävä taiteilija. Hän täyttää palkintokriteerit vahvoilla näytöillä ja pitkällä aikajänteellä. Hän on toteuttanut yli 30 vuotta yhteisöllisiä ja julkisia taideteoksia sekä projekteja eri maissa, ja olemme iloisia voidessamme huomioida hänen työnsä Jyväskylän myöntämällä palkinnolla, kertoo kuusihenkisen juryn puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

 Prosenttiperiaate ja -palkinto

Prosenttiperiaate tarkoittaa, että osa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taiteeseen. Periaatteen toteuttamiseksi on useita rahoitusmalleja, joista Jyväskylän Kankaalla käytettävä prosenttikulttuuri-käsite pitää sisällään taidehankintojen lisäksi tapahtumat. Ehdolla toisen kerran myönnettävän valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon saajaksi oli kolme tahoa. Kaarina Kaikkosen lisäksi ehdokkaina olivat Porin naisten- ja lastentalon osallistava taidekokoelma ja RaivioBumann -kollektiivi. Palkintorahoitukseen (5 000€) ovat kaupungin lisäksi osallistuneet Humanistinen ammattikorkeakoulu, Peab Oy, Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Oy. Vuonna 2017 jaetun ensimmäisen palkinnon sai tamperelainen Frei Zimmer Oy.
 
Päätöksen palkinnon saajasta teki kuusihenkinen jury, jonka muodostivat opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Helsinki Urban Art -yhdistyksen kaupunkiaktivisti ja tuottaja Jaakko Blomberg sekä Jyväskylän kaupungin edustajat kaupunginjohtaja Timo Koivisto (pj.), vs. kulttuuripäällikkö Marita Kajander ja kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.
 
Prosenttikulttuuri Kankaalla.
 
Lisätietoja ja kuvia palkinnon julkistamistilaisuudesta tiedotuskäyttöön: 
Riikka Polso, suunnittelija, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, p. 014 26 61663, riikka.polso(a)jkl.fi