Lisätietoja:

suunnittelija Riikka Polso, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, p. 014 266 1663, riikka.polso(a)jkl.fi

Jyväskylän kaupunki myöntää toista kertaa valtakunnallisen Kankaan prosenttikulttuuripalkinnon perjantaina 22.3. klo 12-13 Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa (Vapaudenkatu 39-41) pidettävässä, kaikille avoimessa Prosentti kulttuurille -tilaisuudessa, jossa julkistetaan palkinnon voittaja ja järjestetään PK5 – Kankaan Taika -taiteilijaryhmän taidetyöpajoja. Tapahtumaa voi seurata livenä www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/tilaisuus.

Prosenttikulttuuripalkinto myönnetään tällä kertaa taholle, joka on toiminnallaan edistänyt merkittävästi osallisuutta ja yhteisöllisyyttä prosenttikulttuurin kautta rahoitetussa toiminnassa. Palkintoehdokkaat ovat kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen, Porin naisten- ja lastentalon osallistava taidekokoelma ja RaivioBumann -kollektiivi.

Voittajan on valinnut palkintojury, johon kuuluvat opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, Helsinki Urban Art -yhdistyksen kaupunkiaktivisti ja tuottaja Jaakko Blomberg sekä Jyväskylän kaupungin edustajat kaupunginjohtaja Timo Koivisto, kulttuuripäällikkö Marita Kajander ja kaupunginarkkitehti Leila Strömberg. Palkinnon arvo on 5 000 euroa ja sen rahoittajia ovat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän kaupunki, Peab Oy, Skanska Talonrakennus Oy ja YIT Oyj.

PK5 – Kankaan Taika -taiteilijaryhmä aloitti toimintansa Jyväskylän Kankaan alueella toteutetussa Taiteilijat lähipalvelujen tuottajina -hankkeessa vuosina 2017-2018 ja teki taidetta asukkaiden ja alueen vierailijoiden kanssa. Palkintotilaisuudessa mediataiteilija Tuukka Toijanniemi, näyttelijät Aaro Vuotila ja Annu Sankilampi, tanssitaiteilija Terhi Kuokkanen ja muotoilija Marianne Tiitinen järjestävät Oletko kartalla? -teemaisia työpajoja. Tapahtumassa voi valmistaa magneetteja ja osallistua yhteisötaideteoksen valmistamiseen. Lisäksi mukana on yllätysohjelmaa PK5-ryhmän tyyliin.

Palkintoehdokkaat

Kaarina Kaikkonen on ansioitunut kuvanveistäjä, joka tunnetaan monumentaalisista installaatioistaan. Ihmisten yhteys toisiinsa ja yhteisöllisyys ovat olleet kantava teema Kaikkosen koko uran aikana. Usein ihmiset lahjoittavat ja keräävät materiaalia hänen teoksiinsa ja tulevat työpajoihin valmistamaan teosta.

Porin lasten- ja naistentalo valmistui vuonna 2015. Lasten- ja naistentalon taide on koottu harkituksi kokonaisuudeksi ja on yhdenmukainen huomioiden eri yksiköiden toiminnat. Tavoitteena on ollut viihtyvyyden ja kodinomaisuuden luominen. Suurin osa teoksista edistää osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Taidehankinnoissa näkyy taidekoordinaattori Marjo Heinon näkemys ja kokoava työ yhdenmukaisuuden saavuttamiseksi.

RaivioBumann on taiteilijakollektiivi, jonka ovat perustaneet taiteilija-muotoilijat Päivi Raivio ja Daniel Bumann. Kollektiivi keskittyy julkiseen tilaan, sen prosessointiin ja suunnitteluun taiteen ja kaupunkimuotoilun keinoin. Yleisö tai yhteisö on usein mukana teoksen suunnittelussa ja toteutuksessa ja yleisö on myös huomioitu teoksen kokemisessa. Teokset ovat useimmiten eräänlaista infrastruktuuria sosiaaliselle vuorovaikutukselle ja toimivat raamina erilaisille toiminnoille.

Kankaan prosenttikulttuuri: https://www.kangasverkko.fi/sisalto/prosenttikulttuuri

Kankaan kulttuuritoiminta: https://www.jyvaskyla.fi/kangastuksia

Prosentti kulttuurille Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1442398359230579/

 

Prosentti kulttuurille -tilaisuus on osa Jyväskylän päivien ohjelmaa. Maaliskuun 22. päivä tulee kuluneeksi 182 vuotta siitä, kun Jyväskylä sai kaupunkioikeudet. Jyväskylän päivät kutsuu kaikenikäiset kaupunkilaiset tutkimusretkelle omaan kotikaupunkiin, löytämään uusia näkökulmia, tutustumaan paikalliseen osaamiseen ja juhlistamaan syntymäpäiviä yhdessä. Jyväskylän päivät -tapahtumaa vietetään Jyväskylän kaupunginkirjastolla 23.3.2019 Hyvinvointia kulttuurista -teemalla.

Jyväskylän päivien ohjelma: https://www.jyvaskyla.fi/paivat
Jyväskylän päivät Facebookissa: https://www.facebook.com/Jyvaskylanpaivat/