Keski-Suomen museo, tuttavallisemmin KeMu, on luomassa nahkaansa. Peruskorjatun museorakennuksen lisäksi uudistuvat myös näyttelyt sekä museon ilme nettisivuineen ja logoineen. Uusi ilme, uusi perusnäyttely ja muut kemuilevat kujeet heijastavat museon uudenlaista avointa ja aktiivista otetta tutkimusmatkalla keskisuomalaisuuteen.

Museon avautumista täytyy vielä hieman odottaa, mutta uudet nettisivut ovat jo auki www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo. Perusnäyttelyä päästään rakentamaan peruskorjaustyön valmistuttua maaliskuun alussa ja uudenlainen KeMu avaa ovensa loppuvuoden 2019 aikana.

Yhdessä keskisuomalaisuutta etsimässä

Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn suunnittelu käy kuumimmillaan. Tulevassa näyttelyssä kuuluu keskisuomalaisten ihmisten ääni. Luvassa on esineiden ja valokuvien lisäksi erilaisia haastatteluja, kirjoitettuja muistelmia, kirjeitä ja päiväkirjoja. Muistot avaavat ja syventävät esineiden ja valokuvien kertomaa tarinaa ja tuovat lähelle menneiden aikojen ihmisten kokemuksia. Erilaisten keruiden ja videohaastatteluiden keinoin on saatu tallennettua myös lähihistorian ilmiöihin liittyvää muistitietoa.
 
Näyttelyssä voi myös istua elokuvissa, katsella kuvaesityksiä tai fiilistellä rallin ja räpin tahtiin. Lapset voivat pelata entisajan pelejä, hyppiä ruutua tai kokeilla miten kalliomaalauksen animoidut hahmot heräävät liikkumaan. Alvar-pojan matkassa tehdään aikamatka yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään. Löytyypä näyttelystä myyttinen karhukin. ”Suosta nousee suuri herra, kankahasta karvajalka…”
 
Asiakkaan rooli uuden museon luomisessa on siis ollut tärkeä. Näyttelyä varten tehtyjen keruiden ja haastattelujen lisäksi asiakasilloissa on jaettu tietoja ja kokemuksia siitä, millainen museo ja millainen näyttely halutaan. Murut-museoraatilaisten kanssa on pohdittu keskisuomalaisuuden olemusta ja päätetty sinnikkäästi jatkaa sen etsintää. Jatkossakin KeMu haluaa tehdä asioita yhdessä asiakkaan kanssa ja juuri sillä tavalla kuin hyvältä tuntuu.

Mitä odotellessa?

Mitä jos aika käy museon avautumista odotellessa pitkäksi?
- KeMu pitää edelleen huolen siitä, että pääset piipahtamaan mahdollisemman usein ihanissa ja sympaattisissa pikkumuseoissamme. Ympäri vuoden ovat avoinna Käsityöläismuseo ja Museokauppa Sparvin Toivolan Vanhalla Pihalla. Kesäisin pääset tunnelmoimaan Heiskan taiteilijakodissa, Pienmäen talomuseossa, Jyväskylän lyseon museossa, Niitynpään työläiskotimuseossa sekä Jyväskylän kunnallistekniikan museossa, kertoo Jyväskylän museopalveluiden markkinointi- ja viestintävastaava Tarja Poikonen.
- Uutta museota voit seurata KeMun uudistuneilla nettisivuilla ja somessa. Pysythän kanavilla!

#KeMu #keskisuomalaisuuttaetsimässä

 
Lisätietoja

museolehtori
Tuula Vuolio-Vallenius
p. 014 266 4363
tai 040 7167118
tuula.vuolio-vallenius@jkl.fi