Helmikuun alussa ovensa avannut, uusi Sampoharjun neuvola, Vaajakoski Jyväskylässä tarjoaa äitiys- ja lastenneuvolapalveluja alueen vauvaa odottaville perheille ja lapsiperheille. Jatkossa asiakkaat saavat neuvolasta myös kulttuuriloiskeita ja tietoa kaupungin eri kulttuuritoimijoiden tarjoamista vauva- ja lapsiperheiden kulttuuritarjonnasta, kuten muskareista, satutunneista ja vauvasirkuksesta.

Neuvolassa voi myös osallistua toimintatuokioihin – kulttuuriloiskeisiin, vaikkapa musiikki- tai kuvataidetuokioihin tai kirjavinkkaukseen. Myös kulttuuriteemaiset perhevalmennukset käynnistyvät keväällä.

– Kulttuurineuvola tuo myös kulttuurin ja taiteen näkökulman tukemaan nuoria perheitä hyvinvoinnissa ja arjessa jaksamisessa. Laulut, lorut, lukeminen, musiikki, rytmit ja värit ilahduttavat jo vauvaikäisiä ja tukevat monin tavoin lapsen monipuolista kehittymistä. Kulttuurineuvolatoiminta on myös linjassa kaupunkistrategian kanssa, jossa korostetaan muun muassa palvelujen saatavuutta ja lasten mahdollisuuksia terveeseen kasvuun, Kulttuuriaitan koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö sanoo.

Neuvoloiden ja kulttuuripalveluiden yhteistyö käynnistyi viime vuonna.
– Me neuvolassa olemme oikein innostuneita tästä uudesta yhteistyöstä ja toiminnasta. Kulttuurineuvola-toiminta sopii erinomaisesti uuteen neuvolaan. Sampoharjun neuvola on tiloiltaan viihtyisä ja kulttuurineuvolana olemme saaneet seinille myös upeat kuvataiteilija Anna Ruthin maalaamat taideteokset, kertoo osastonhoitaja Niina Romo tyytyväisenä.

– Muun muassa neuvoloiden asiakkaille ja työntekijöille tehtyjen kyselyiden tuotoksena kulttuurineuvola-toimintaan saatiin hienosti ideoita ja toiveita. Nyt toteutus käynnistyy ja samalla tämä on hieno yhteistyön avaus sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa, Kulttuuriaitan koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö iloitsee.

Kulttuuria perhevalmennuksiin

Keväällä käynnistyvät myös kulttuuriteemaiset perhevalmennusillat ensimmäistä lastaan odottaville perheille. Ensimmäinen kulttuuriteemainen perhevalmennus pidetään taidemuseolla 8.5. Osallistujille esitellään Soiva värikylpy, joka on vauvaperheille suunnattu musiikillinen ja kuvataiteellinen toimintamuoto. Kulttuuriteemaisiin perhevalmennusiltoihin ilmoittaudutaan etukäteen, kuten muihinkin perhevalmennuksiin.

– Perhevalmennuksissa esimerkiksi kerrotaan vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta ja tulevat vanhemmat saavat vinkkejä myös omatoimiseen tekemiseen vauvan kanssa, selvittää koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö.

Kurkista kulttuurineuvolaan Sampoharjun avoimissa ovissa 14.2.2019

Esimakua kulttuurineuvolan toiminnasta saa Sampoharjun avoimissa ovissa 14.2. klo 14-18. Neuvolassa pääsee osalliseksi kulttuuriloiskeista. Luvassa on muun muassa TaidePiiLOja, Vinkkis-hahmon bongausta ja musiikkiesitykset klo 15 ja 16.

www.jyvaskyla.fi/terveys
www.jyvaskyla.fi/kulttuuriaitta/taidetta-opiksi-ja-iloksi/kulttuuriloiskeita-pienimmille-kulttuuria-neuvolaan
www.jyvaskyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/neuvolat/aitiysneuvola/perhevalmennukset


Lisätietoja:
Neuvoloiden osastonhoitaja Niina Romo, p. 014 266 2220, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus
Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, p. 014 266 4048, Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut