Jyväskylän kaupunginteatteri käynnistää helmikuun alussa koulukiusaamisen vastaisen kampanjan #kukaaneioleluuseri. Kampanjassa Keski-Suomen koulujen oppilaat ja opettajat haastetaan järjestämään omassa koulussaan koulukiusaamista ehkäisevä tempaus.

Tempauksen sisällön oppilaat saavat päättää itse. Se voi olla esimerkiksi pieni tapahtuma, teemapäivä tai taideprojekti. Tempaukset jaetaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kukaaneioleluuseri.
– Haasteen tavoitteena on saada nuoret pohtimaan, miten he voivat omalla toiminnallaan ennaltaehkäistä koulukiusaamista ja luoda koulussa asenneilmapiiriä, jossa ketään ei haluta jättää ryhmän ulkopuolelle, kaupunginteatterin näyttelijä-yleisötyöntekijä Hannu Rantala kertoo. Toivon, että tempaukset olisivat sellaisia, joihin kuka tahansa oppilas voi osallistua haluamallaan tavalla ja että ne edistäisivät suvaitsevaisuutta ja toisen kunnioittamista, Rantala jatkaa.

Kampanjaan liittyvä monologiesitys Luuseri kiertää helmi-toukokuussa Keski-Suomen yläasteilla. Jyväskylän kaupunginteatterin Luuseri-monologi on levittänyt keväästä 2018 lähtien koulukiusaamisen vastaista sanomaa tavoittaen jo yli 2200 katsojaa kouluissa ja teatterin omissa näytöksissä. 
Jyväskylän kaupunginteatteri haastaa myös Keski-Suomen yritykset mukaan koulukiusaamista ehkäisevään työhön. Yrityksillä on mahdollisuus tarjota helmi-toukokuussa Luuseri-esitys haluamalleen koululle Jyväskylässä ja Keski-Suomen maakunnassa. – Yrityksen tuki kouluille voi olla merkittävä, koska määrärahat ovat usein rajalliset, mutta tarve koulukiusaamisen ehkäisemiseen olisi suuri.  Toivon, että vierailumme herättäisi nuoret itse tekemään konkreettisia tekoja kiusaamisen ehkäisemiseksi, Hannu Rantala kertoo.

Virallista #kukaaneioleluuseri -kampanjapäivää vietetään Keski-Suomessa torstaina 16.5. Kampanjaan osallistuvissa kouluissa päivää juhlistetaan julkaisemalla kirjallinen sitoumus koulukiusaamisen ehkäisemisestä sekä muulla koulujen itse toteuttamalla ohjelmalla. Päivä huipentuu nuorten suunnittelemaan iltajuhlaan Jyväskylän kaupunginteatterilla.
Kampanjan aikana sanomalehti Keskisuomalainen sekä sen alla toimivat paikallislehdet julkaisevat nuorten lähettämiä koulukiusaamisen vastaisia mielipidekirjoituksia.
Kampanjan yhteistyökumppaneina ovat maakunnan koulujen lisäksi sanomalehti Keskisuomalainen, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri. Kampanjaa on tukenut Opetus- ja kulttuuriministeriö.
 

#kukaaneioleluuseri lisätietoa kampanjasivulta