Jyväskylän kaupungin kotoutumispalvelujen ja vapaaehtoistoiminnan keskus Vaparin järjestämän koulutuksen kautta voi kouluttautua kotokaveriksi.

Inkeri ja Andre iloitsevat auttamisesta

Inkeri Järvinen haluaa tehdä jotain asioille, joista uutiset huolestuttavasti kertovat ja joita kahvipöydissä päivitellään.

”Välillä maailman epäkohdista lukeminen ahdistaa. Olen huomannut, että minulle paras keino välttää ahdistusta ovat ne pienet teot, joilla voin lähiympäristössä helposti toisia auttaa. Niistä tulee itselle hyvä mieli", Inkeri kertoo.

Myös Andre de Groot tuntee iloa auttamisesta.

”Kotoutumispalveluiden toiminnan kautta olen tutustunut kansainväliseen porukkaan ja saanut tietoa kielistä ja kulttuureista.”

Inkeri ja Andre ovat kouluttautuneet Jyväskylän kaupungin kotoutumispalveluiden ja vapaaehtoistoiminnan keskus Vaparin kautta kotokavereiksi.  Inkeri ja Andre ovat kotokavereina suurelle perheelle, joka saapui Jyväskylään keväällä 2018. Perheen äidille kotokaverit ovat merkityksellisiä ihmisiä.

”On tosi hyvä, että Inkeri ja Andre ovat kotokaverina meidän perheelle. Lapset tottuvat heidän avullaan paremmin Suomeen ja oppivat tuntemaan kieltä ja paikkoja. Kun tavataan kaupungilla, halataan ja nauretaan, vaikkei meillä vielä ole yhteistä kieltäkään”, äiti kertoo tulkin välityksellä.

Uimarantoja, liikuntaa, illallisia ja piparkakkuja

Kun Inkeri ja Andre ensimmäisen kerran tapasivat kaveriperheensä, olivat viimeiset lumikinokset juuri sulaneet. Päiväntasaajan tuntumasta Suomeen matkustaneelle perheelle toukokuun poikkeuksellisen lämpimät hellejaksot eivät olleet mitenkään outoja. Säät alensivat kotoutumiskynnystä ja helpottivat yhteisiä puuhia kuumina kesäkuukausinakin.

”Tutustuimme kesällä perheen kanssa uimarantoihin ja urheilukenttiin ja pelasimme yhdessä pallopelejä.  Olimme ensimmäisten joukossa tutustumassa myös Suomen suurimman ulkokuntosalin ensimmäiseen treenipaikkaan Lutakossa", Inkeri kertoo.

”Juttelemme paljon kaikista asioista, mistä lapset, nuoret ja heidän vanhempansa haluavat puhua. He haluavat oppia suomen kieltä, joten mahdollisimman paljon puhumme suomeksi. Monessa tilanteessa on kuitenkin tässä vaiheessa apua siitä, että perheen nuoret puhuvat hyvin englantia”, Andre kertoo.

Joulun alla kotokaverit kutsuivat perheen Andren kotiin yhteiselle illalliselle ja Inkeri järjesti piparkakkujen leipojaiset. Uintia on harrastettu uimahallissa ja nyt mietitään jo uutta lajia, salibandya. Kevääksi koetetaan löytää tietotekniikkakurssi.

Suositulla kotokaveritoiminnalla pitkät perinteet

”Ensimmäiset kotokaverit aloittivat jo vuonna 1990, kun ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat Jyväskylään. Vuosittain on koulutettu yhteistyössä Vaparin kanssa 10-12 kotokaveria”, kertoo toiminnassa alusta alkaen mukana ollut sosiaaliohjaaja Sirpa Kauranen kotoutumispalveluista.

Kotokaveritoiminta on ollut erittäin suosittua. Joka vuosi kurssille hakee enemmän vapaaehtoistyöntekijöitä, kuin sinne voidaan ottaa. Joka vuosi on myös enemmän kotokaveria haluavia kuin kurssitettuja kotokavereita. Tänä talvena kotokavereita alkoi kouluttaa myös Jyväskylän seurakunta. Ensimmäiset tämän kurssin kautta aikaansaadut kotokaveri-asiakas -parit solmitaan alkuvuoden aikana.

Myöhemmin keväällä on vuorossa vuosittainen kotokaverikurssi Jyväskylän kotoutumispalveluiden ja Vaparin yhteistyönä. Kotoutumispalvelut järjestävät koulutuksen kotokavereille, tilaisuuden kotokaveria haluaville asiakkaille sekä yhteisen tilaisuuden kaikille kurssin kotokavereille ja asiakkaille siinä vaiheessa, kun kotokaveriaikaa on jo muutama kuukausi kulunut.

Kotokaverisuhde kestää puoli vuotta

Kotoutumispalveluiden ja Vaparin kautta järjestetty kotokaverisuhde kestää puoli vuotta. Tuona aikana on mahdollisuus saada yhteen tapaamiseen mukaan tulkki, jotta kaverisuhteen sisällöstä voidaan keskustella ilman kielellisiä väärinymmärryksiä. Puolen vuoden jälkeen suhde voi jatkua tavallisena kaveruutena tai ystävyytenä, jos osapuolet niin haluavat.

Kyseessä on tavallinen vapaaehtoistoiminta, jossa tapaamistiheydeksi suositellaan paria kertaa kuukaudessa ja joissa pätevät samat säännöt kuin muutoinkin ihmisten välisessä vapaa-ajan toiminnassa.

Kumpikin osapuoli voi antaa toiselle tietoa omasta kulttuuristaan ja kielestään. Kotoutumisvaiheessa olevat ihmiset saavat korvaamattoman yhteyshenkilön uuteen ympäristöönsä. Kantasuomalainen voi laajentaa ymmärrystään maailmanpoliittisista tapahtumista, kun saa niihin kasvot ja elämäntarinan.

”Yleensä näistä suhteista saadaan valtavasti molemminpuolista iloa”, Sirpa Kauranen sanoo. ”Osa kotokaverisuhteista jatkuu puolen vuoden kotokaveriajan jälkeenkin ja siitä voi saada alkunsa hyvinkin pitkäaikainen ystävyys.”

Kotoutumispalvelut

Teksti: Arja Liinamaa
Kuva: Riikka Kaakkurivaara
Kuvateksti: Kotokavereina toimivat Inkeri Järvinen ja Andre de Groot vierailivat ystäväperheensä lasten koulussa.