Tammikuun lopulla Jyväskylässä käynnistyy seuraava Voikukkia-vertaistukiryhmä lapsensa sijoituksen tai huostaanoton kokeneille vanhemmille, äideille ja isille. Ryhmään ilmoittautuminen on meneillään.

Voikukkia-vertaistukiryhmässä vanhemmat voivat keskustella lapsen sijoituksen aiheuttamasta tilanteesta, tunteista ja kokemuksista muiden vastaavassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa. Lapsen sijoitus tai huostaanotto on vanhemmalle kriisi.
– Vanhempi joutuu olemaan erossa lapsensa arjesta. Vanhempi voi kokea tilanteessa syyllisyyttä tai häpeää. Asioiden yhdessä pohtiminen muiden saman kokeneiden kanssa auttaa vanhempaa läpikäymään asiaa ja huomaamaan, ettei ole ainoa, jolle tämä on tapahtunut. Tarinat ovat erilaisia, mutta tunteet samanlaisia, ohjaajat Jyväskylän kaupungin lastensuojelun sijais- ja jälkihuollosta kertovat.

Ryhmän tavoitteena on tukea vanhemman omaa elämää ja selviytymistä sekä vahvistaa vanhemmuutta. Kokemukset aiemmista Voikukkia-ryhmistä ovat positiivisia.
– Vanhemmat ovat kokeneet vahvistuvansa vanhemmuudessaan. Monelle vanhemmalle on ollut vapauttavaa puhua omasta kokemuksestaan huostaanottoon liittyen - sitä he eivät välttämättä ole missään aiemmin tehneet, kertoo ryhmiä ohjannut sosiaaliohjaaja Hanna Kytölä Jyväskylän kaupungin lastensuojelun sijaishuollosta.

Voikukkia-ryhmä käynnistyy kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ryhmä kokoontuu 10 kertaa ja toiminta on luottamuksellista. Kaikki toiminnasta kiinnostuneet tavataan ennen ryhmän käynnistymistä. Ryhmiin on jatkuva haku.

Voikukkia-ryhmästä vastaa Jyväskylän kaupunki. Voikukkia-vertaistoimintaa on kehitetty Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n Voikukkia-verkostohankkeessa.

www.jyvaskyla.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/lasten-nuorten-ja-perheiden-palvelut/lastensuojelu/voikukkia
www.voikukkia.fi
vertaistukiryhmat.voikukkia(at)jkl.fi

Lisätietoja:
Ohjaaja Ilse Lähteinen, p. 014 266 3553
Sosiaaliohjaaja Hanna Kytölä, p. 014 266 1386
Sosiaaliohjaaja Tuula Pollari, p. 014 266 1623, 050 311 8627
Ohjaaja Kati Koskela, p. 014 266 3551, 050 382 5868
Sosiaalityöntekijä Sari Seppänen, p. 014 266 3549