Pääkirjaston muutostyöt on saatu päätökseen 1. kerroksessa. Myös ylimmän kerroksen Lukuparvella olevat työskentelytilat ovat nyt asiakkaiden käytettävissä.

Lisätietoja:

Lea Hassinen
Jyväskylän kaupunginkirjasto 
p. 014 266 4101 
lea.hassinen[at]jkl.fi

Jyväskylän pääkirjasto

1. kerroksen Uutuudet-alueelle on sijoitettu varausten nouto, uutuusaineistoa, viikkolainat, elokuvat, asiakaskoneet, mikrofilmilaite, lainausautomaatti ja Lukupysäkki. Pysäkille voi istahtaa lukemaan uutta, juuri ilmestynyttä kirjallisuutta. Kirjat ovat lukukappaleita, joita ei voi lainata kotiin. Uudelleenkalustetulle alueelle on rakennettu myös Lava, jossa järjestetään muun muassa kirjailijavierailuja ja akustisia musiikkikeikkoja kirjaston yhteistyökumppanien kanssa.

3. kerroksen työskentelytilojen ergonomiaa parannettu

Kirjastossa työskentelee päivittäin paljon ihmisiä muun muassa opintojen ja etätöiden parissa. Sen vuoksi 3. kerroksessa olevan Lukuparven työskentelytiloja haluttiin nykyaikaistaa.

– Asiakkaat ovat toivoneet, että työskentelytilojen ergonomiaa parannetaan. Hiljaisen työskentelyn tilaan (entinen maakuntakokoelmahuone) on asennettu sermillisiä työpöytiä, joiden korkeutta saa säädettyä käyttäjän mukaan, osastosihteeri Lea Hassinen kertoo.

Aikaisemmin tilassa olleen Jyväskylä-kokoelman paikka löytyy nykyäänkin Lukuparvelta, mutta hiljaisen työskentelyn tilan vierestä. Kokoelmaan (entinen Keski-Suomen maakuntakokoelma) sisältyy Jyväskylä-aiheista tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Myös ryhmätyöhuoneissa tehtiin muutostöitä. Nyt huoneita on neljä eli yksi enemmän kuin aikaisemmin. Ryhmätyöhuoneet ovat kenen tahansa käytettävissä. Niihin ei tarvitse tehdä tilavarausta.

Tilojen akustiikkaan kiinnitetty huomiota

Muutostöiden myötä tilojen akustiikkaa on kohennettu. Uutuudet-alueelle sijoittuvan Lavan takaseinään sekä 3. kerroksen hiljaisen työskentelyn tilan ja ryhmätyöhuoneiden seiniin on kiinnitetty akustointilevyt.

Levyjen pintaan on painettu luontoaiheisia kuvia. Lavan ja ryhmätyöhuoneiden kuvasuurennokset sisustavat tiloja, mutta tuovat myös luonnon sisälle kirjastoon. Kuva-aiheina on muun muassa poimulehden kukinto, maahumala, männyn oksa ja lehmuksen runko. Kuvat on ottanut aktiivinen luontoharrastaja ja Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijä Katri Niskanen.

Hiljaisen työskentelyn tilassa olevien akustointilevyjen pintaan on painettu Jyväskylän kaupungin pääkirjaston perustamisesta kertovia kuvia vuosilta 1978–1980.

Muutostöitä tehdään parhaillaan pääkirjaston musiikkiosastolla, joka valmistuu tammikuussa 2019. Sen jälkeen muutostyöt alkavat pääkirjaston 2. kerroksessa lasten- ja nuorten osastolla sekä aikuisten osastolla.

Kaupunginosa: