Laajavuoren matkailullinen ja maankäytöllinen kehittämissuunnitelma on valmistunut. Luontoa, seikkailua, matkailua, hyvinvointia ja liikuntaa yhdistelevä kehittämissuunnitelma lisää aktiviteettitarjontaa ja reitistöjä, monipuolistaa majoitus- ja matkailupalveluita sekä kehittää jo olemassa olevia toimintoja.

Kuva: WSP

Suunnitelma pitää sisällään sekä kaupungin, alueella toimivien yritysten sekä uusille toimijoille ja sijoittajille varattuja investointeja. Kokonaisuudessa suunnitelma mahdollistaa pitkällä aikavälillä kymmenien miljoonien investoinnit alueelle.

Tulevaisuudessa Laajavuoren kehittämisessä rakentaminen kohdistuu jo rakennettujen alueiden yhteyteen. Näiden ohella rinnealueiden ja hyppyrimäen ympäristöä kehitetään seikkailuaktiviteettien alueena. Ympäröivät laajat luonnontilaiset alueet ja Tuomiojärvi reitistöineen tukevat alueen yleistä virkistyskäyttöä ja liikuntamatkailua.

Laajis Oy:n ja Scandic Laajavuoren väliin jäävää keskeistä aluetta on suunnitteilla kehittää tiiviiksi ja monipuoliseksi palvelukyläksi, johon yhdistyy myös uusia palveluja ja uutta liiketoimintaa. Palvelukylään on ideoitu muun muassa sisäseikkailuaktiviteetteja, kuntoilupuisto, lasten leikkimetsä ja kohtaamispaikkana toimiva torialue.

Suomen urbaanein aktiviteettikeskus

Laajavuoren aluetta kehitetään liikuntapääkaupungin mukaisesti synergiassa Hippoksen alueen kanssa. Tarkoituksena on mahdollistaa eri hiihtolajien monipuolinen valmennus- ja kilpailutoiminta luomalla puitteet maajoukkueiden testitoiminnalle aidoissa maasto-olosuhteissa ympäri vuoden. Kilpaurheilutoiminnan lisäksi uudistukset tulevat palvelemaan myös alueen muita käyttäjiä.

– Nykyisestä ensilumen ladusta tullaan kehittämään rullahiihtobaana kesäkäyttöä varten asfaltoimalla ladun pohja. Tavoitteena on muodostaa kahden kilometrin mittainen baana kilometri kerrallaan, sanoo palvelujohtaja Ari Karimäki Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluista.

Jyväskylän kaupunki esittää budjetissaan baanan rakentamisen vuosille 2020-2021.

Uusi palvelukeskittymä laajentaa entisestään Laajavuoren aktiviteetti- ja palveluvalikoimaa. Elämyksellisyys sekä monipuoliset aktiviteetit ja majoitusvaihtoehdot ovat yksi alueen tulevaisuuden kulmakivistä. Myös lähiaikoina tehtävät investoinnit tukevat alueen kehittymistä paikallisten kävijöiden ja kauempaa tulevien matkailijoiden elämyksellisenä aktiviteettikeskuksena.

– Valon kaupunki -teemaan on tehty isot valaistusinvestoinnit jo seikkailupuistossa. Vastaavanlaisia investointeja on tulossa myös rinnepuolelle. Lisäksi tulevana kautena on tarkoitus aloittaa lumen säilöminen, joka mahdollistaa tulevaisuudessa rinnekauden aloituksen aikaistamisen, sanoo Laajis Oy:n toimitusjohtaja Lasse Niivuori.

Kehittämissuunnitelmaan on kirjattu myös hyppyrimäen hyödyntäminen aktiviteeteissa. Mäelle on alustavasti ideoitu muun muassa 550 metriä pitkää vaijeriliukua Vuorilammen yli. Laskennallisesti vauhti voisi kiihtyä jopa 100 km/h. Idean toteutumismahdollisuuksia on tutkittu alustavasti.

Persoonallista majoitustarjontaa

Aktiviteettien ohessa myös alueen majoituskapasiteettia tullaan lisäämään. Tavoitteena on kaksinkertaistaa sekä alueen kävijöiden että yöpyjien määrä. Paikallinen rakennusliike JH Today Oy on suunnitellut alueelle soveltuvan majoituskonseptin, joka palvelee liikunnallisia ja aktiivisia lomailijoita. Konsepti tarjoaa erilaisen vaihtoehdon viettää aikaa luonnon helmassa keskellä Jyväskylää

– Tavoitteena on luoda luontoon persoonallisia ja laadukkaita majoitusvaihtoehtoja kuten esimerkiksi treehouse eli puumajamajoitus, kertoo JH Todayn toimitusjohtaja Jorma Hyökyvaara.

Nousevana trendinä on tunnistettu matkailun ekologisuus ja lähimatkailun voimistuminen. Laajavuoren vahvuuksia on sen helppo saavutettavuus ja luonnonläheisyys, mutta samalla sen urbaani sijainti kivenheiton päässä keskustasta.

– Kansainvälisten matkailijoiden määrä on selkeästi lisääntynyt, mutta samalla myös lähimatkailu on kasvanut. Palvellaksemme vieraidemme tarpeita, tulemme monipuolistamaan tarjoamiamme tuotteita ja palveluja, sanoo hotellinjohtaja Janne Pälvimäki Scandic Laajavuoresta.

Laajavuoren kehittämissuunnitelma on toteutettu yhdessä Jyväskylän kaupungin, Laajis Oy:n, Scandic Hotels Oy:n, JH Today Oy:n ja Keski-Suomen liiton kanssa. Suunnitelman sisältämiä pidemmän tähtäimen ideoita jatkotyöstetään ensi vuonna.

Tutustu suunnitelmaan ja kehitystyöhön projektin verkkosivuilla.