Maksuton kouluruokailu täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu, Kylän Kattaus, käynnistää 22.10. alkaen kouluruokailun juhlaviikot, jolloin ruokailemaan tulevat oppilaat löytävät tietoa kouluruokailun historiasta ruokasalien julisteista ja pääsevät maistamaan aikaisempien kouluruokien suosikkeja. Viikoittain tarjoillaan eri vuosikymmenten kouluruokaa. Juhlaviikot huipentuvat Lasten oikeuksien päivänä 20.11.2018 nautittavaan juhlalounaaseen. Tuolloin joka koululla on tarjolla herkuttelijan kananpoikaa, riisiä, runsas salaattipöytä ja jälkiruokana mokkapalat.

Koulut voivat osallistua oppilaista kootun tiimin kanssa oman koulun ruokasalin somistuskilpailuun ja suunnitella juhlalounaalle erityisen somistuksen. Kylän Kattaus osallistuu somistuskuluihin 50 eurolla. Kilpailussa palkitaan herkkupalkinnoin innovatiivisin, vastuullisin ja yleisön suosikkikoulut. Koulut ovat saaneet erilliset ohjeet kilpailuun osallistumisesta.

Keski-Suomen kansanedustajat on kutsuttu tutustumaan kouluruokailun arkeen marraskuun alussa Kortepohjan koululle.

 

Maksuttomasta ateriasta opetussuunnitelman ruokakasvatukseksi

Maksuton kouluruokailu perustuu vuonna 1948 voimaan tulleeseen lakiin, jossa jokaiselle oppilaalle taattiin koulussa maksuton ateria. Alkuun ateria oli lähinnä puuroa tai keittoa ja jokainen oppilas toi maidon kotoa kouluun. Kouluruokailu perusajatus riittävän ravinnon turvaamisesta lapsille sekä erityisesti tyttöjen, koulunkäynnin lisäämisestä on tänä päivänä kehittynyt ruokakasvatuksellisiksi tavoitteiksi ja tasa-arvoiseksi lapsiperhepalveluksi. Kouluruoka on laajentunut kouluruokailuksi ja se on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Suomalaista kouluruokailua ihastellaan tänä päivänä paljon myös Suomen ulkopuolella.

 

Lisätietoja:

lasten ja nuorten ruokailun vastaava palvelupäällikkö Paula Puikkonen, Kylän Kattaus, p. 014 2668330

lasten ja nuorten ruokailun palvelupäällikkö Leena Rinneaho-Junikka, Kylän Kattaus, p. 014 266 334

www.jyvaskyla.fi/ruokapalvelu/koulut