Syyskelit ovat ennusteiden mukaan kääntymässä talvisiksi, ja tuleviksi öiksi on ennustettu pakkasia. Liukastumisvahinkojen välttämiseksi Jyväskylän kaupunki aloittaa hoitovastuullaan olevien kevyen liikenteen väylien hiekoitukset keskiviikosta 24.10. alkaen.

Liukkauden torjuntatoimia tehdään tilanteen vaatiessa myös ajoradoilla, mutta ennakkohiekoituksen pääasiallisena kohteena ovat kuitenkin kevyen liikenteen väylät. Autoilijoita suositellaan varautumaan liukkauteen ja vaihtamaan kesärenkaat mahdollisimman pian talvirenkaisiin. Yölämpötilojen pakastuessa liukkaus saattaa syntyä tienpintaan hetkessä. Jos pinnoilla ei vielä ole liukkaudentorjunnassa käytettävää hiekkaa tai hiekoitussepeliä, tilanne voi olla kulkijalle todella vaarallinen.

Muutamana syksynä ensiliukkaita on seurannut lämmin jakso, mikä on synnyttänyt asukkaissa ihmettelyä ja kerryttänyt kaupungille palautetta ”turhista” kevyen liikenteen väylien hiekoituksista. Kadunpitäjä pitää kuitenkin ensisijaisena tehtävänään liukastumisvahinkojen välttämistä, vaikka selvää on, että kenkien tai pyörän alla pyörivä hiekka ei sulalla kelillä mukavalta tunnukaan. Tienpintojen jäätyessä ennakoiva hiekoitus on todettu tepsiväksi keinoksi, jolla liukastumisia voidaan tehokkaasti välttää.


Lisätiedot: katumestari Pekka Haatainen, pekka.haatainen[at]jkl.fi, p. 014 266 5109