Myönnetyn noin 1,12 miljoonan euron lisärahoituksen turvin kokeilu voi jatkua nykyisessä laajuudessaan terveysasemien lääkäri- ja hoitajavastaanotoilla sekä sosiaaliohjauksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kunnille lisärahoitusta terveyspalvelujen valinnanvapauskokeilun jatkamiseksi vuonna 2019. Myönnetyn noin 1,12 miljoonan euron lisärahoituksen turvin kokeilu voi jatkua nykyisessä laajuudessaan terveysasemien lääkäri- ja hoitajavastaanotoilla sekä sosiaaliohjauksessa. Kokeilun oli määrä päättyä vuoden 2018 lopussa.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapausalueella on yhteensä noin 133 000 asukasta eli lähes puolet Keski-Suomen maakunnan väestöstä. Alueen asukkaista 6000 on vaihtanut kokeilun aikana yksityisen terveysaseman asiakkaaksi.

– Päätöksen myötä voimme turvata asiakkaille valinnanvapauden jatkumisen niin, että jo valinnan tehneet asiakkaat voivat halutessaan jatkaa nykyisillä palveluntuottajillaan. Myös muille asukkaille vaihtaminen on edelleen mahdollista. Kun kokeilussa alkaa jo kolmas vuosi, voimme vakiinnuttaa valinnanvapauden osaksi kuntien terveyspalveluja, toteaa maakunnan palvelutuotannon valmistelusta vastaava toimialajohtaja Kati Kallimo.

Ministeriön kokeiluihin osoittaman rahoituksen myötä kokeiluun osallistuminen ei kasvata kuntien menoja valinnanvapauspalvelujen osalta. Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut valtionavustuksen määrää muun muassa sillä perusteella, kuinka paljon kokeilussa on mukana asiakkaita ja tarkastellut kokeilun aikaista edistymistä kuukausittaisen hankeraportoinnin kautta. Ministeriön päätöksellä kokeilujen toimintamalleihin ei tässä vaiheessa voi tehdä muutoksia.

Valinnanvapauskokeilussa sovelletaan tällä hetkellä voimassa olevaa palvelusetelilakia. Kokeilu on ollut osa valtioneuvoston Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta.

Lisätietoja:
Kati Kallimo, toimialajohtaja, maakunnan palvelutuotannon valmistelusta vastaava, Jyväskylän kaupunki, p. 050 442 2302, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Riitta Pylvänen, valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 050 590 1525, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Valinnanvapauskokeilun verkkosivut