Jyväskylän seudun yläkouluikäisille nuorille on tarjolla lukuvuonna 2018-2019 uudenlainen ilmainen iltapäiväkerho Aikamatkaajat. Kerhon idea on tutustua historiaan tutkimalla esimerkiksi kuvien taakse kätkeytyviä ilmiöitä ja tapahtumia. Miten gootit, gotiikka ja goottirock liittyvät toisiinsa? Tiina Helttusen ohjauksessa etsitään merkkejä menneisyydestä omasta arkiympäristöstä ja katsotaan pintaa syvemmälle.

Kerhopäivät syksyllä 2018: 

09.10. Galleria Ratamo 15.30-17.30
23.10. Jyväskylän taidemuseon Holvi 15.30-17.30
06.11. Jyväskylän taidemuseon Holvi 15.30-17.30
20.11. Jyväskylän taidemuseon Holvi 15.30-17.30
27.11. Jyväskylän taidemuseon Holvi 15.30-17.30

Galleria Ratamo, Veturitallinkatu 6
Jyväskylän taidemuseon Holvi, Kauppakatu 23 

Lisätietoja

Aikamatkaajat ohjaaja Tiina Helttunen, p. 040 7645 233, tiina.o.helttunen(a)gmail.com
Jyväskylän taidemuseo, Sirpa Turpeinen, museolehtori,  p. 050 542 0591, sirpa.turpeinen(a)jkl.fi

https://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/esittelyssa-historiakerhot/

Mitä yhteistä on kerrostalojen muraaleilla ja antiikin ajalla? Tutustumme Jyväskylän muraaleihin ja niiden taustoihin. Vietämme goottipäivän tutustuen goottilaiseen taiteeseen ja pidämme levyraadin. Mitä yhteistä on teoksella The Creation of Mario ja barokilla? Syksyn aikana astumme myös aurinkokuninkaan saappaisiin ja kurkistamme rokokoon maailmaan virtuaalisesti. Luvassa päräyttäviä kokemuksia ja uusia tapoja katsoa maailmaa! 

Kerholaiset voivat itse vaikuttaa kerhon sisältöihin valittujen teemojen sisällä. Syksyllä tutustumme länsimaisen taiteen ilmiöihin. Hyödynnämme videoita, virtuaalitodellisuutta, valoja, värejä ja etsimme vaikuttavia paikkoja. Kerho on ilmainen, siihen ei tarvita ennakkoilmoittautumista ja aina aluksi on tarjolla osallistujille välipalaa. Ansiokkaalle kerholaiselle jaetaan lukuvuoden lopussa stipendi. 

Ensimmäisellä kerralla kokoonnutaan 9.10.2018 tiistaina klo 15.30-17.30 Galleria Ratamoon Veturitalleille. Kerhon seuraavat kerrat järjestetään Jyväskylän taidemuseon Holvissa, Kirkkopuiston kupeessa osoitteessa Kauppakatu 23. Kerho retkeilee mahdollisesti lähikohteisiin, joihin osallistujat pääsevät ilmaiseksi. Kevään kerhojen ajankohdat ilmoitetaan loppuvuodesta.

Kerhon sisällöt tukevat peruskoulun historian opiskelua ja madaltavat kynnystä tutustua esimerkiksi erilaisten museoiden näyttelyihin ja toimintaan. Kerhon sisällöt tukevat eri kulttuureihin tutustumista, parantavat ilmaisu- ja vuorovaikutustaitoja. Historiakerhoja on toteutettu erilaisin teemoin aiemmin muualla Suomessa Kulttuuriperintökasvatuksen seuran projektin yhteydessä. Kerhojen taustalla on yläkoululaisille tehty kysely, jonka tuloksena historiakerhoille havaittiin tarvetta. Kerhot ovat toimineet koulujen ja museoiden yhteydessä ja ovat olleet paikoitellen todella suosittuja. Jyväskylän historiakerho on tiettävästi tällä hetkellä ainoa laatuaan.

Kerho toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon ja Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa. Ohjaajan toimii historia- ja kulttuurialan moniottelija Tiina Helttunen.

Kaupunginosa: