Lisätietoja

teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen p. 050 311 8705
markkinointipäällikkö Jouni Huhtaniemi p. 040 556 9810
viestintä- ja tuotantokoordinaattori Outi Kasanen p. 050 340 7293

Kuvia esityksestä

http://kuvat.jyvaskyla.fi/public.do
http://www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri
https://www.facebook.com/events/304122867033704/

Jyväskylän kaupunginteatterissa saa lauantaina 22.9. klo 15.00 ensi-iltansa koko perheen seikkailunäytelmä Merten gorilla. Jakob Wegeliuksen palkittuun menestysromaaniin pohjautuvan näytelmän ohjaa suurelle näyttämölle jyväskyläläislähtoinen Perttu Leinonen.

Suolanhajuinen seikkailu alkaa, kun valtamerilaiva Hudson Queenin suomalaiskapteeni Henry Koskela (Henri Halkola) ja laivan konemestari Sally Jones (Piia Mannisenmäki), saavat lastikeikan Portugalista. Laiva haaksirikkoutuu ja kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin ja kapteeni tuomitaan syyttömänä vankilaan. Sally Jones päättää todistaa asioiden oikean laidan. Helppoa se ei ole, sillä Sally Jones on puhetaidoton gorilla, mutta hän ei ole niitä jotka antaisivat periksi. Vauhdikkaat ja jännittävät juonenkäänteet kuljettavat gorillaa Lissabonin satamakortteleista Intian pölyisille kujille ja maharadzan palatsiin. Matkaa tehdään muun muassa höyrylaivoilla ja kaksitasolentokoneella.

Merten gorillan ohjaaja Perttu Leinonen on alun perin jyväskyläläinen, nykyään Helsingissä asuva Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 ohjaajaksi valmistunut teatteritaiteen maisteri. – Hyvän seikkailun tunnistaa siitä, että katsomossa haluaa palavasti tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Seikkailunäytelmälle on tärkeää temmata katsoja heti alusta mukaansa, vetää selkänojasta aina penkin reunalle asti ja pitää siellä kunnes viimeinenkin hurja shikaani on saatu luovittua. Matkalla voi toki olla hetkiä, jolloin voi pysähtyä ihastelemaan maisemia tai nauramaan mukana kepeissä hetkissä, Leinonen luonnehtii.

Merten gorilla on ruotsalaisen vuonna 1966 syntyneen kirjailija, kuvittaja Jakob Wegeliuksen vuonna 2014 ilmestynyt koko perheen seikkailuteos. Wegeliuksen teoksia on käännetty 13 kielelle ja hän on voittanut ”Ruotsin Finlandian” eli August-palkinnon jo kahdesti, viimeksi juuri romaanistaan Merten gorilla (Mördarens apa). Merten gorilla sai myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon sekä 2017 Saksassa vuoden parhaalle lastenkirjalle myönnettävän Deutsche Jugendliteraturpreis -palkinnon.

Teksti Jakob Wegelius, suomennos Kati Valli, dramatisointi Arn-Henrik Blomqvist, ohjaus ja sovitus Perttu Leinonen (vier.), lavastus Karmo Mende, pukusuunnittelu Tuovi Räisänen, valosuunnittelu Japo Granlund, äänisuunnittelu Ari Lampinen, kampauksien ja maskeerauksien suunnittelu Minttu Minkkinen ja Suvi Taipale

Rooleissa Piia Mannisenmäki, Henri Halkola, Jukka-Pekka Mikkonen, Jorma Böök, Saara Jokiaho, Hannu Hiltunen, Hannu Lintukoski, Aaro Vuotila ja Hanna Liinoja.

Asiasanat: