Piippurannassa kokoontuu toimintaterapiaryhmä miesasukkaille viikoittain. Toiminta ja teemat syntyvät ryhmäläisten tarpeista ja toiveista.

Jyväskylän vanhuspalvelujen Piippurannan ryhmäkodit tarjoaa ikääntyneille tehostettua palveluasumista. Toimintayksikkö muutti Kyllikinkadun palvelukeskuksesta uusiin tiloihin Kankaalle tämän vuoden toukokuussa.  Elisabet Heikkinen toimii Piippurannassa toimintaterapeuttina edistäen yhdessä muun henkilöstön kanssa asukkaiden toimintakykyä ja mielen virkeyttä. Toimintaterapeutin työ alkoi Kyllikinkadulla loppuvuodesta 2014.

Toimintaterapeutti muun muassa järjestää sekä kaikille avoimia että tietyille asiakkaille suunnattuja ryhmätoimintoja. Toimintaterapeutin tehtäviin kuuluu ryhmien lisäksi uusien asukkaiden toimintakykyarvioinnit sekä pienapuvälineiden tarpeiden kartoitus ja hankinta.
-Toimintaterapeutti on asukkaiden arjen personal trainer. Toiminta painottuu arjen askareisiin sekä ihmisen omiin osaamisalueisiin, kuvailee työtään Elisabet Heikkinen.

Piippurannassa on paljon erilaisia toimintaterapiaryhmiä. Muun muassa musiikkiryhmiä, Hyvät ja huonot uutiset-ryhmä, arjen hallinta -ryhmä, luovien menetelmien ryhmä sekä rentoutumisryhmä. Yksilötoimintaterapiaan on myös mahdollisuus. Terapeutti arvioi tarpeen ja tekee suunnitelman. Apua voi saada esimerkiksi jos on syömisessä haastetta, itsetunnon kohottamiselle tarvetta tai tunnetaidot vaativat harjoittelua.

Äijä-ryhmässä iloa ja toimeliaisuutta jo useamman vuoden

Piippurannassa kokoontuu toimintaterapiaryhmä miesasukkaille viikoittain. Toiminta ja teemat syntyvät ryhmäläisten tarpeista ja toiveista. ”Äijäryhmä”-nimityksen ryhmä keksi itse. Ilmapiiri on rento ja ryhmäläisten välille on syntynyt ystävyyssuhteita vuosien saatossa.

-Toiminta on monipuolista. On pelattu mölkkyä, tietovisailtu, ahkeroitu puutöissä ja ihan vain turistu kahvikupin ääressä, Elisabet Heikkinen kertoo.

Äijäryhmä on myös viettänyt elokuvahetkiä. Muun muassa Kwaijoen siltaa on katsottu sipsi- ja popcorn-kulhojen kanssa. Tänä kesänä ryhmäläiset ovat yhdessä öljynneet Piippurannan puutarhakalusteita ja pitäneet vohvelikestit. Hannu on ollut ryhmässä sen perustamisesta saakka.
-Äijäryhmässä viihtyy, on mukavaa olla mukana miesporukassa, hymyilee Hannu leveästi.

Erilaisia retkiä suunnitteilla

Ilmailumuseo Tikkakoskella saa vieraita äijäryhmäläisistä loka-marraskuussa. Myös kalastusretki on ollut jo pidempään miesten haaveissa. Sen toteutumiseksi tarvitaan mukaan vapaaehtoistoimijoita.

Vierailuja eri paikkoihin tehdään paljon Piippurannan muidenkin asukkaiden kanssa. On ravintola-, kirppisretkiä, Viherlandia-vierailuja ja muun muassa kaikki museot on kierretty.

Piippurannan henkilöstö on innostuneesti mukana retkien suunnittelussa ja toteutuksessa.

Piippurannassa työyhteisön rikkaus on henkilökunnan ammattien moninaisuus. Hoitajien ja toimintaterapeutin yhteistyöllä tuotetaan hyvää hoitotyötä ja asiakas hyötyy.

 

Lisätietoa: Piippurannan ryhmäkotien palveluesimies Tuula Levola, puh. 014 266 3819

Kaupunginosa: