Kun asiakas varaa aikaa terveysasemalle lihasten ja nivelten kiputilojen vuoksi, hän saa poikkeuksetta ohjeen kylmähoidon aloittamisesta itsehoitona. Useimmiten kylmähoito kuitenkin unohdetaan kotona ennen terveysasemalle hakeutumista.

Kun asiakas varaa aikaa terveysasemalle lihasten ja nivelten kiputilojen vuoksi, hän saa poikkeuksetta ohjeen kylmähoidon aloittamisesta itsehoitona. Kylmähoidolla pystyy usein lievittämään kipua jo ennen terveysaseman vastaanotolle menoa sekä hoidon aloittamista. Useimmiten kylmähoito kuitenkin unohdetaan kotona ennen terveysasemalle hakeutumista.

– Kylmähoito on itsehoidon menetelmä, jolla saadaan ehkäistyä turvotuksen syntymistä kipualueelle, ja tätä kautta myös rauhoitettua kivuliaita tai jännittyneitä kudoksia ennen tutkimista tai harjoittelun ja kuormittamisen aloittamista. Paikallisesti käytetty kylmähoito helpottaa kipua ja kuumotusta ja rauhoittaa tulehdusta, kertoo Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus Jyten liikuntasuunnittelija Kata Isotalo.

Kohtuus kaikessa

Kylmähoidon voi aloittaa lähes kaikenlaisissa vartalon kiputiloissa jo ennen yhteydenottoa terveysasemalle. Kylmähoitoa voi käyttää useita kertoja päivässä 10–20 minuutin kerta-annoksina kankaan läpi kipualueelle painaen. 
– On hyvä muistaa, että liiallinen kylmähoito voi aiheuttaa hoidetulle alueelle paleltumavamman ja myös lisätä kipualueen oireita, lisää Isotalo.

Kylmähoito onnistuu kotikonstein

Kylmähoidon aloittamiseen tarvittavat välineet löytyvät niin kotoa kuin kesämökiltäkin. Kylmäpussiksi kelpaa esimerkiksi jääpalat tai pakastevihannespussi. Lisäksi tarvitset pyyhkeen tai kangasta sekä tarvittaessa ideaalisidettä kylmäpussin kiinnittämiseen. 
– Kotona tai esimerkiksi kesämökillä varusteiksi riittää usein vaikkapa pieneen muovipussiin jäädytetty vesi tai talviaikaan jää ja lumi. Pienimmät vaivat voidaan hoitaa jo kylmähoidolla, tai ainakin kipua saadaan lievitettyä siinä määrin, ettei mökiltä ainakaan tarvitse karauttaa päivystykseen, kertoo Isotalo.

Tietyissä tilanteissa heti yhteys terveysasemaan

Jos kipu paikallistuu rintaan vasemmalle puolelle tai selän lisäksi vatsan puolelle, tai kipua on edeltänyt tapaturma, kannattaa olla välittömästi yhteydessä omaan terveysasemaan. Jos kipu tuki- ja liikuntaelimissä on alkanut ja pahentunut vähitellen, tai kivun lisäksi esiintyy säteilyoireita raajoihin, voi Jyte-alueella varata suoraan ajan Jyten fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä.

Päivystävän lääkärin vastaanotolle sen sijaan tulee hakeutua välittömästi, jos selkäkipuun liittyy virtsan tai ulosteen pidättämisen vaikeutta tai raajan etenevää heikkoutta tai halvaantumista.

Lisätietoja: 
Kata Isotalo, liikuntasuunnittelija, Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus, puh. 014 266 2006, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Fysioterapian verkkosivut