Lisätietoja:

Kirjaston tilamuutokset: Seija Laitinen-Kuisma, kirjastotoimenjohtaja, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4093, seija.laitinen-kuisma[at]jkl.fi
Tekniset ratkaisut: Mikael Nummi, projektipäällikkö, Jyväskylän Tilapalvelu, p. 014 266 1309, mikael.nummi[at]jkl.fi

Jyväskylän kaupungin pääkirjaston 1. kerroksen uusi lehtialue ja palvelupiste avattiin asiakkaiden käyttöön keskiviikkona 5.9. (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs).

Asiakkaita palvellaan nyt 1. kerroksen palvelupisteessä, jossa voi kysyä neuvoa, hankkia kirjastokortin ja suorittaa kirjastomaksuja. 2. kerroksen lainaustiski poistuu tuolloin käytöstä. Palvelupisteessä on myös palautus- ja lainausautomaatti lehtiä varten. Varsinainen palautusautomaatti on entisellä paikallaan 2. kerroksessa.

Ovet avataan aamuisin kello 8.00, jolloin pääsee jo lehtiä lukemaan. Vapaudenkadun sisäänkäynnin yhteydessä oleva lainojen palautusluukku on myös taas asiakkaiden käytössä. Myös kahvila Novelli on auki.

Muutostyöt etenevät vanhaan lehtilukusaliin ja 3. kerrokseen

Maanantaina 3.9. käynnistyi muutostöiden toinen vaihe, jolloin vanha lehtilukusali muokataan uutuuksien alueeksi. Muutostyöt alkavat myös pääkirjaston 3. kerroksessa: ryhmätyötilat kunnostetaan ja maakuntakokoelmahuoneesta tehdään hiljaisen työskentelyn tila. Tilojen akustiikkaa korjataan ja kalustus uusitaan ergonomiseksi. Asiakkaat pääsevät uusittuihin tiloihin lokakuun lopussa.

Lokakuun puolivälissä muutostöissä siirrytään 3. kerroksen toiseen päähän, musiikkiosastolle ja hiljaisen kohtaamisen alueelle, johon tulee istuinryhmiä ja työtilakuutioita. Musiikkiosaston muutokset tulevat olemaan niin laajoja, että osaston palveluihin tulee käyttökatko. Työt valmistuvat marraskuun lopussa.

Talossa tehdään muutoksia myös sprinklerijärjestelmään. Tästä johtuen kirjastoalueita tullaan tilapäisesti sulkemaan pois asiakaskäytöstä. Näistä tiedotetaan hyvissä ajoin muutostöiden edistyessä.

Tiloja tapahtumille, työskentelylle, oleilulle, aineistolle

Kirjaston käyttötavat ovat muuttuneet vuodesta 1980, jolloin pääkirjasto-kansalaisopistotalo on otettu käyttöön. Nykyään kirjasto on tila, jossa aineiston lainauksen lisäksi tehdään etätöitä, opiskellaan, oleillaan ja osallistutaan tapahtumiin.

– Muutostöiden myötä saamme erityyppistä aineistoa paremmin esille, saamme tiloja tapahtumille, yleisötilaisuuksille ja opastuksille sekä lisäämme asiakkaillemme tiloja lukemiseen, oleskeluun ja työskentelyyn. Teemme asiakkaillemme viihtyisämmän kirjaston, kuvailee kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuisma.

Muutostöiden myötä jokaiseen kerrokseen tulee vuokrattavia kokous- ja tapahtumatiloja. Myös kalustusta uusitaan ja tiloihin tuodaan valokuva- ja valotaidetta. Jyväskylän kaupunki järjesti ideakilpailun, jolla etsittiin pääkirjaston portaikon yläpuolella olevaan ilmatilaan sijoittuvaa pysyvää valoteosta. Kilpailun voittivat Mia Erlin ja Verna Kaipainen teoksella Lastu. Katso havainnekuva.

Muutostöiden vaiheet

2.5.–23.8.2018 VALMIS
1. kerros: Sisääntuloaulaan sijoitetaan aikakaus- ja sanomalehtitilat. Kahvila siirretään aulaan. Ensimmäiseen kerrokseen tehdään kaksi samankokoista luentosalia, jotka yhdistämällä saadaan iso luentosali. Asiakaspalvelutiski siirtyy sisääntuloaulaan.

1.9.–30.11.2018

1. kerros: Nykyisen lehtilukusalin tilalle rakentuu uutuuksien alue, johon sijoitetaan viikkolainat, uutuusaineistoa ja aikuisten elokuvat. Tilaan tulee myös pieni esiintymislava. Alueen valmistumisen jälkeen varaukset noudetaan 1. kerroksesta.

3. kerros: Musiikkiosastoa uudistetaan, kuten myös ryhmätyötilat ja hiljaisen työskentelyn tilat. Musiikkiosaston vieressä oleva opetusstudio muutetaan monitoimitilaksi.

1.1.–28.2.2019
2. kerros: Lasten- ja nuortenosasto saa lisätilaa, kun nuorille tehdään oma tila aikuisten osaston viereen. Toisen kerroksen pitkä palvelutiski poistetaan käytöstä. Aikuisten osastolle tehdään kokoontumistila pienryhmille ja pienimuotoisille tapahtumille.