Jyväskylän kaupungin Piippurannan ryhmäkodit aloittavat toimintansa Kankaan alueella 8. toukokuuta. Uudessa asumisyksikössä on 60 asukaspaikkaa. Ryhmäkodit tarjoavat ikääntyneille asukkaille tehostettua palveluasumista ympärivuorokautisesti.

Rakennuksen 1. kerroksessa toimii ryhmäkoti Sateenkaari ja 2. kerroksessa Iltarusko. Nimet on valittu äänestämällä asukkaiden ja henkilökunnan nimiehdotuksista. Äänestyksen voittaneet nimet ovat erään asukkaan ehdotuksia.

Asukkaat muuttavat maaliskuussa valmistuneeseen yksikköön Kyllikinkadun palvelukeskuksesta.
-Kun henkilöstö pysyy samana, asukkaiden sopeutuminen muutokseen on helpompaa. Uudet, avarat tilat mahdollistavat monipuolisemman ja asiakaslähtöisemmän toiminnan, kertoo palveluesimies Tuula Levola.

Taidetta ja kulttuuria ikäihmisten uudessa kodissa

Piippurannassa on hyödynnetty taidetta monipuolisesti. Teemana on luonto. Ryhmäkotien eri päädyissä on kuvia kotimaisista lehtipuista, jotka näkyvät taiteessa eri tavoin. Päätykäytävien graafisessa betonissa on kuvattu samaa puuta kuin käytävien ikkunoiden digiprintissä. Muita luontoaiheisia digiprinttejä on käytävien liukuovissa. Digiprintit on suunnitellut valokuvataitelija Maija Holma.

Asukkaiden ulkoiluun on oma terassialue. Pihaan istutetaan kesän aikana erilaisia marjapensaita, omenapuita ja rakennetaan istutuslaatikkoja.
Piha-alueelta löytyy ikäihmisille suunniteltuja pihakuntoiluvälineitä, hyviä kävelypolkuja ja luonnontilainen kuntta-alue. Asukkaiden iloksi on myös suihkulähde ja muistoseinämä, johon esimerkiksi pyhäinpäivänä voi sytyttää muistokynttilän.
Asukkaiden ruokasalin seinustalta löytyy keittiöseinäke, jonka ansiosta asukkaat pääsevät hoitajien kanssa esimerkiksi leipomaan. 
-Olemme suunnitelleet järjestettäväksi asukkaiden lempiruokapäiviä, jolloin ruokalajit valitaan asukaskokouksissa. Ruuat myös valmistetaan yhdessä. Kankaan alueelle on tulossa useita ravintoloita ja odotamme pääsevämmekin ravintolaretkille, kertoo Tuula Levola.

Teknologiaratkaisuja hyödynnetään monipuolisesti

Piippurannassa on sähköinen kulunvalvonta turvallisuutta lisäämässä. Uudet laitteet mahdollistavat myös muun muassa karaoken ja ikäihmisille suunnatun interaktiivisen liikuntapeliohjelman.

Viikon ohjelmat tulevat olemaan nähtävillä infotelevisioruudulta yleisissä tiloissa. Uudet tilat mahdollistavat myös laadukkaat kulttuuritapahtumat, muun muassa hyvän äänentoiston ja isompien tilojen ansiosta.

Hoitajat saavat käyttöönsä langattomalla yhteydellä varustettuja tietokoneita. Tällöin asukas pääsee osallistumaan paremmin hoitonsa suunnitteluun, kun asukkaan tarpeet ja toiveet voidaan kirjata yhdessä asukkaan kanssa hänen huoneessaan.
Piippurannan ryhmäkodit ovat sitoutuneet kokeilukulttuuriin, jonka myötä uudenlaisia käytäntöjä ja teknisiä innovaatioita kokeillaan rohkeasti arjen toimissa.

Muutto on iso rutistus asukkaille ja henkilökunnalle

Muutos pelottaa osaa asukkaista ja he tarvitsevat henkilöstön tukea. Lähes vuoden ajan asukkaat ovat valmistautuneet muuttoon tarpeen mukaan omahoitajien kanssa keskustelemalla ja toimintaterapiaryhmässä. Pakkauspuuhiin osallistuu jonkun verran asukkaiden omaisia, mutta päävastuun kantaa henkilöstö. Muuttoyritys siirtää pakatut tavarat Piippurantaan.

Lisätietoa antaa: palveluesimies Tuula Levola, puh. 014 266 3819

Asiasanat: 
Kaupunginosa: