Lisätietoja:
Ilkka Käsmä, avosairaanhoidon palvelupäällikkö ja vastaava lääkäri, Jyte
puh. 014 266 2082, ilkka.kasma[at]jkl.fi   

Jyväskylän seudulla todetaan vuosittain noin 50 uutta C-hepatiittitartuntaa. Valtakunnallisen C-hepatiittistrategian mukaisesti tavoitteena on C-hepatiittitartuntojen ehkäiseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveysasemien asiakkaille on avattu yhteinen palvelunumero 014 269 5670, josta tartuntaa epäilevät saavat neuvontaa ja tarvittaessa ohjauksen hoitoon. Terveysasemien hoitokäytännöt on yhdenmukaistettu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Sovatek-säätiön kanssa.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) palvelunumerosta 014 269 5670 mahdollista C-hepatiittitartuntaa epäilevät ja riskiryhmiin kuuluvat saavat apua ja ohjauksen esimerkiksi laboratoriokokeisiin. Numerosta vastataan tiistaista torstaihin kello 8–15.30 ja perjantaisin kello 8–14.

Sairastumisriskissä ovat erityisesti suonensisäisten huumeiden käyttäjät, mutta myös matkailijat, joille on tehty verensiirto ulkomailla. Lisäksi epäpuhtailla välineillä tehty tatuointi tai lävistys on tartuntariski. Virus voi tarttua myös sukupuoliyhteydessä C-hepatiittia sairastavan kanssa. Valtaosa C-hepatiittiin sairastuneista on oireettomia.

– Virusta vastaan ei ole rokotetta, mutta siihen on olemassa lääkehoitoja. Yhteyttä voi ottaa myös omalle terveysasemalle, kannustaa Jyten avosairaanhoidon palvelupäällikkö Ilkka Käsmä.

Valtakunnallisen strategian tavoitteena on kaikkien C-hepatiitin kantajien hoito maksavaurion asteesta riippumatta uusien tartuntojen rajoittamiseksi.

Asiasanat: