Suoraan sisältöön
Tekstiversio
| Haku

Valtakunnallinen Vihervuosi vaihtuu kohta Suomi100-juhlavuodeksi

Vuonna 2016 on vietetty valtakunnallista vihervuotta koko Suomessa. Myös Jyväskylässä on ollut monia tapahtumia. Vihervuoden teemana oli kestävä suomalainen maisema. Kun vihervuosi on kohta vaihtumassa Suomi100-juhlavuodeksi, kokosimme tähän kuluvan vihervuoden saldoa Jyväskylästä.

Jyväskylä oli suosiollisessa asemassa vihervuonna, koska täällä järjestettiin vuoden kuluessa peräti kaksi viheralan valtakunnallista ammattilaisseminaaria: helmikuussa Viherpäivät Paviljongissa ja kesäkuussa Metsä- ja viherpäivät Laajavuoressa. Viherpäivien tunnelmaan voi palata youtube-videon kautta. Viherpäivät järjestetään myös ensi vuonna Jyväskylässä.

Jyväskylän kaupungin tavoitteena oli vihervuonna erityisesti nostaa esille Kehä Vihreän kehittämishanketta. Kehä Vihreä on uudenlainen keskuspuisto, jonka kehittämisessä panostetaan mm. yhteisöllisyyteen ja kokeiluihin. Kehä Vihreällä järjestettiin vuoden aikana kuusi erilaista teemakävelyä, joille osallistui yhteensä yli sata henkeä. Kiitos kaikille mukana olijoille!

Yhteistyötä vihervuoden aikana on tehty myös erityisesti kaupungin ympäristöluotsien kanssa. Ympäristöluotsit olivat mukana mm. Sukupolvien Lysti Leikkipolku -tapahtumassa syyskuussa. Pääkoordinaattorina tapahtumassa toimi Leikkilähetti Ritva Koko Suomi Leikkii -hankkeesta. Ritvalle ja kaikille muille mukana olleille tahoille erityiskiitos onnistuneesta tapahtumasta!

Syksyllä järjestettiin myös Viitaniemessä kaksi luotsikävelyä, joista toinen oli guerrilla-tapahtuma lokakuun alkupuolella. Ympäristöluotsien lisäksi tällöin mukana olivat myös kulttuuri- ja liikuntaluotsit. Kiitos kaikille aktiivisille luotseille ja heidän koordinaattoreilleen Hannelle ja Tiinalle!

Maaliskuussa Jyväskylän kaupunki osallistui valtakunnalliseen Itupiilo-tapahtumaan, jossa myös ympäristöluotsit olivat apuna piilojen kätkennässä. Elokuussa Tikkakosken Tohinoissa järjestettiin erityinen ympäristöaiheinen näyttely ja valokuvaustempaus yhteistyössä Kehittyvä Tikkakoski ry:n kanssa.

Vihervuosi oli esillä myös Kansalaisopistossa, missä järjestettiin kursseja ja luentoja. Keväällä aiheena oli mm. kompostointi. Kestävän ympäristörakentamisen -teemalla järjestettiin kaksi yleisöluentoa syyskuussa. Ekopsykologi Kirsi Salonen ja maisema-arkkitehti Tommi Heinonen pitivät mielenkiintoiset luennot - Kirsin aiheena oli luonnon hyvinvointivaikutukset, ja Tommin inspiroiva esitys toi uusia näkemyksiä oman pihan suunnitteluun ja luonnon lähtökohtien huomioon ottamiseen.

Valtakunnalliseen vihervuoteen liittyy monta merkkipaalua myös viheralueiden suunnittelun osalta. Kankaanpuiston ja uuden Tourujoen ylittävän kevyen liikenteen sillan, Kankaanrannan sillan, maisema-arkkitehtikilpailu järjestettiin vihervuoden kunniaksi. Myös maisemasuunnittelun ja maisema-arkkitehtuurin opiskelijoille tarkoitettu suunnittelukilpailu koskien nykyisen torin ideointia on parhaillaan käynnissä.

Kehä Vihreälle sijoittuvan Tourujoen puiston yhteissuunnittelun ideoista järjestettiin nettiäänestys maaliskuussa. Tuolloin vielä Kansalaispuisto Mataraksi nimetyn puiston kaksi ideavaihtoehtoa oli laadittu asukkaiden ja Mataran toimijoiden kanssa yhdessä suunnitellen. Tourujoen puiston suunnittelu on edennyt loppuvuodesta toteutusvaiheeseen. Puiston avajaisia on tarkoitus päästä viettämään Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Monet muut tahot ovat järjestäneet ja järjestävät jatkuvasti Jyväskylässä monenlaista luontoon, viheralueisiin ja puutarhaan liittyviä tapahtumia. Jyväskylän Puutarhaseura on seudulla hyvin aktiivinen - tänä vuonnakin heillä oli lukuisia luento-, pihakävely- ym tapahtumia. Kuokkalan kartanossa järjestettiin keväällä mielenkiintoinen puutarha-aiheinen luentosarja. Keski-Suomen museossa käynnistyi Puutarhatarinoita -niminen hanke kuluvan vuoden aikana. Luontoliiton Keski-Suomen piiri on järjestänyt lukuisia luontoretkiä, jotka suuntautuivat mm. Seminaarinmäelle ja Köhniönjärvelle.

Suuri osa vuoden aikana järjestetyistä tapahtumista on koottu kaupungin vihervuosikelloon.

Lisätietoja Jyväskylän vihervuodesta antaa maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, puh. 014 - 266 5060.

Copyright © 2017 Jyväskylän kaupunki. Sivun alkuun