Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kesäinen järvimaisema saarineen korkealta kuvattuna.
Kuva
Työllisyyden kuntakokeilun logo.

Jos sinulla on kysyttävää työllisyyskokeilusta ja sen vaikutuksesta omaan arkeesi, voit olla yhteydessä Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluihin: tyollisyyspalvelut (at) jyvaskyla.fi. Vastaamme kysymyksiin henkilökohtaisesti.

Milloin työllisyyden kuntakokeilu alkaa? 

Kokeilu käynnistyy 1.3.2021. Eduskunta hyväksyi lain työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta 15.12.2020. 

Mitä uudistus tarkoittaa asiakkaan näkökulmasta?  

Työllisyyden kuntakokeilussa keskeistä on tuoda sekä työnhakijoiden että työnantajien palveluja henkilökohtaisemmiksi ja paremmin asiakkaiden tavoitteita tukeviksi kokonaisuuksiksi. Asiakkaille nimetään omatyöntekijä, joka suunnittelee asiakkaan kanssa yhdessä hänen tavoitteensa mukaiset palvelut. Tarkoituksena on sujuvoittaa ja nopeuttaa työllisyyteen liittyviä palveluja asiakkaan näkökulmasta. Omatyöntekijä hyödyntää eri asiantuntijoiden apua ja palveluja osana prosessia. 

Mistä tietää olenko TE-toimiston vai kokeilun asiakas? 

Kokeilun kohderyhmään kuuluvat kaikki työttömät ja palveluissa olevat nuoret (alle 30-vuotiaat) , maahanmuuttajat ja Kelan etuuksia saavat työnhakijat. Mikäli olet työssä oleva työnhakija eli teet esimerkiksi osa-aikatyötä, asiakkuutesi säilyy TE-toimistossa. Kuntakokeiluun siirtyville asiakkaille tullaan ilmoittamaan asiakkuudesta henkilökohtaisesti. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä TE-toimistoon tai omaan kuntaasi muutoksen takia.

Miten jatkossa ilmoittaudun työnhakijaksi, jos olen kokeilun asiakas?  

Työnhaku käynnistetään kokeilun aikanakin samalla tavalla kuin nyt, eli pääsääntöisesti sähköisen asioinnin kautta TE-palvelujen sivuilta. Jos olet kokeilun asiakas, asiakkuutesi ohjautuu kokeiluun ja palvelut käynnistyvät sitä kautta. 

Muuttuuko työmarkkinatuen maksaminen/maksaja?  

Ei, työmarkkinatuen maksatus säilyy KELAssa ja työttömyysturvaan liittyvät asiat hoituvat kuten aikaisemminkin. 

Missä Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilun toimisto sijaitsee?  

Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkaille on tulossa kaikille avoin yhteinen asiointipiste, joka sijaitsee Jyväskylän keskustassa, osoitteessa Asemakatu 4. Yhteisen asiointipisteen lisäksi kotikuntasi työllisyyspalveluilla on asiakaspiste, jonka yhteystiedot löytyvät Työllisyyden kuntakokeilu -sivulta. 

Mitkä kunnat kuuluvat Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeiluun?

Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilualueen muodostavat Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski. 

Säilyykö Ohjaamon palvelut?  

Nuorten Ohjaamotoiminta on alueella koettu hyväksi ja toimivaksi palvelutavaksi. Nuoret ovat löytäneet palvelun hyvin ja Ohjaamossa voi asioida ilman ajanvarausta ja tavata suoraan asiantuntijoita työllistymiseen ja kouluttautumiseen liittyvissä asioissa. Kokeilussa luodaan samankaltainen palvelumalli kaikille asiakkaille – iästä riippumatta. Ohjaamon palvelut tulevat siis säilymään kokeilun aikana. 

Onko tässä kysymys uudesta aktiivimallista?  

Ei ole, työllisyyden kuntakokeilussa on tarkoitus mahdollistaa asiakkaille sujuvat palvelupolut ja oikea-aikaiset palvelut. Aktiivimalli ei ole enää voimassa. 

Onko kaupunki uusi TE-toimisto? 

Kokeilussa yhdistetään sekä TE-toimiston että kunnan resursseja työllisyyteen liittyvissä palveluissa. Nykytilanteessa asiakkaalla voi olla hänen asioitaan hoitamassa useita työntekijöitä sekä TE-toimistossa että kunnan eri palveluissa. Kokeilussa resurssien yhdistämisen kautta palvelu tulee henkilökohtaisemmaksi ja omatyöntekijä malli mahdollistuu. Omatyöntekijä hoitaa kokeilussa asiakkaan työllistymiseen liittyvät palvelut nykyistä kokonaisvaltaisemmin.  Palveluja kehitetään ja suunnitellaan asiakaslähtöisesti organisaatiolähtöisyyden sijaan. 

Onko kokeilun tarkoituksena vain säästää ja siirtää työttömät kuntouttavaan työtoimintaan?  

Kaupungilla on tarkoitus tarjota asiakaslähtöistä palvelua ja mahdollistaa asiakkaiden eteneminen kohti tavoitteita joustavasti. Säästöt eivät ole ensisijainen tavoite, säästöjä syntyy, kun työnhakijoita työllistyy mahdollisimman sujuvasti. Toisaalta päällekkäisen työn karsimisen kautta saadaan mahdollistettua samalla säästöjä ja henkilökohtaisempaa palvelua. Kuntouttava työtoiminta on hyvä palvelumuoto asiakkaille, jotka siitä hyötyvät. Kuntouttavan työtoiminnan lisääminen ei ole työllisyyden kuntakokeilun tavoite. 

 Lisätietoa työllisyyden kuntakokeiluista yleisesti

Lisätietoa

Päivi Pöntinen 
työllisyysjohtaja, Jyväskylän kaupunki 
p. 014 266 4827, 050 576 0579 
paivi.pontinen(at)jyvaskyla.fi 

Hanna Lähteelä 
Jyväskylän seudun työllisyyskokeilun johtaja 
p. 014 266 8890, 050 373 6040
hanna.lahteela(at)jyvaskyla.fi