Usein kysyttyä kesätyösetelistä

Nuori

Milloin saan tietää, onko minulle varattu seteli?

 • Hakemuksen lähettämisen jälkeen sinulle on tullut sähköpostia. Jos et näe viestiä, tarkistathan myös roskapostikansion. 
  Jos viestissäsi kerrotaan, että hakemus on vastaanotettu, saat todennäköisesti hakemusta seuraavana päivänä viestiä, onko seteli varattu sinulle vai oletko jonossa.
  Sähköpostisi voi myös kertoa suoraan, että olet jonossa. Vapautuvat setelit tarkistetaan aina kolmen viikon varausjaksojen päättyessä ja ensimmäinen tarkistus tapahtuu 23.2.2021.
  Saat aina erillisen ilmoituksen, jos sinulle myönnetään seteli käyttöön.

Jos haen kesätyöseteliä, menetänkö mahdollisuuden saada kaupungin kesätyöpaikka?

 • Voit hakea sekä kesätyöseteliä että kaupungin kesätyöpaikkaa, mutta et voi ottaa vastaan molempia.
  Jos saat kesätyösetelin käyttöösi ja pääset sen avulla töihin, et voi enää saada kesätyöpaikkaa kaupungilta. Jos et ehdi löytää kesätyöpaikkaa kesätyösetelin varausaikana (3 viikkoa) eli setelisi varaus peruuntuu, sinulla on edelleen mahdollisuus päästä kaupungin kesätyöhön.
  Jos saat kaupungin kesätyöpaikan, niin et voi enää käyttää kesätyöseteliä.
  Molempia kannattaa kuitenkin hakea, sillä hakemuksia käsitellessä huolehditaan siitä, ettei päällekkäisyyksiä synny.

Mistä kesätöitä kannattaa kysellä? 

 • Kesätöitä kannattaa kysellä reippaasti monista erilaisista paikoista. Hyvä asenne ja valmius tehdä erilaisia työtehtäviä auttavat aina eteenpäin. Kesätyön tarkoitus on kartuttaa työkokemustasi, joten kysele töitä muualtakin kuin lempiliikkeistäsi.
  Katso myös Nuorten Jyväskylän Kesätyöoppaasta osio: Mistä kesätyöpaikkoja löytää.

Voinko hakea kesätyöseteliä, jos olen jo aiempana vuotena työllistynyt sillä?

 • Jos olet aikaisemmin käyttänyt Jyväskylän kaupungin kesätyösetelin tai ollut kaupungilla koululaisten kesätöissä, et valitettavasti voi saada kesätyöseteliä.

Voiko vanhempani/sukulaiseni/tuttuni ottaa minut kesätöihin?

 • Jos vanhemmalla/sukulaisella/tutulla on yritys, niin silloin hän voi ottaa sinut kesätöihin. Yksityishenkilö ei voi palkata työntekijää kesätyösetelituella. Työnantajalla tulee olla Y-tunnus.

Voinko päästä setelin avulla töihin esimerkiksi Jyväskylän kaupungin päiväkotiin?

 • Setelillä ei voi hakea mitään työtä Jyväskylän kaupungilta. Jyväskylän kaupunki tarjoaa erikseen kesätöitä ja niihin liittyvät ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkistaa Kesätyöt-sivulta.
  Yksityiseen päiväkotiin voit setelin avulla hakea.

Olen hakenut kesätyöpaikkaa, jonka työntekijävalinnat ilmoitetaan vasta myöhemmin. En ehdi saada tietoa työntekijävalinnasta kolmen viikon varausjakson aikana, joten voiko kesätyösetelin varausaikaa pidentää?

 • Varausjaksoa ei valitettavasti voida pidentää. Kaikkia kiinnostavia työpaikkoja kannattaa kuitenkin hakea, sillä työpaikan voi saada myös ilman kesätyöseteliä!
  Kesätyösetelillä kannattaa keskittyä hakemaan kesätyöpaikkoja, joista on mahdollista saada vastaus kolmen viikon varausjakson aikana.

Mitä teen, jos en ole saanut palkkaa?

 • Jos et ole saanut palkkaa, sinun täytyy selvittää asia suoraan työnantajan kanssa. Palkanmaksuun liittyvien ongelmatilanteiden hoitoon voi kysyä neuvoa myös valtakunnallisesta Kesäduunari-infosta.

Työnantaja

Haluaisin työllistä nuoren kesätyösetelillä, voinko varata sellaisen?

 • Työnantaja ei voi varata kesätyöseteliä, ainoastaan nuori voi hakea seteliä. Jos kesätyöstä kiinnostunut nuori on teillä tiedossa, hänet kannattaa ohjata hakemaan seteliä Ohjeet nuorelle -sivulla olevan varauslomakkeen linkin kautta.

Millaisissa vuoroissa nuori voi työskennellä? 

 • Nuoren työaika ajoittuu välille klo 6–22 ja kesätyösetelillä nuoren työllistävän tulee noudattaa lakia nuorista työntekijöistä. Nuoren työskennellessä ilta- ja viikonloppuaikoina maksetaan hänelle asiaankuuluvat lisät.

Pitääkö minun maksaa sivukuluja/paljonko sivukuluja pitää maksaa?

 • Kesätyöseteliä käytettäessä palkkakustannuksista jää työnantajalle omavastuuosuutta. Työnantaja maksaa lisäksi lakisääteiset palkan sivukulut, jotka määrittyvät työehtosopimuksen mukaan.

Mitä tietoja palkkalaskelmassa tulee olla?