Usein kysyttyä valinnanvapauskokeilusta

Valinnanvapauskokeilu on päättynyt.

Mitä valittava palvelukokonaisuus koskee?

Valittava palvelu eli niin sanottu palvelupaketti sisältää kiireellisen ja ei-kiireellisen lääkäri- ja hoitajavastaanoton palvelut sekä sosiaaliohjauksen ja -neuvonnan palvelut. Lisäksi pakettiin kuuluvat lääkäri- tai hoitajakäynnin vaatimat laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon, hoitotarvikejakelun, fysioterapian, päihdehoitajan, depressiohoitajan, diabeteshoitajan ja reumahoitajan vastaanottopalvelut sekä muut erikoisvastaanottopalvelut pysyvät ennallaan osoitteen mukaisen terveysasemasi käytäntöjen mukaisesti.

Valinnanvapaus ei koske palveluasumisen asiakkaita, joille kunta tarjoaa lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut sekä mahdollisen sosiaaliohjauksen. Samoin valinnanvapauden piiriin eivät kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. 

Miten toimitaan, jos tarvitsen palvelupaketin ulkopuolisia palveluita, kuten fysioterapiaa?

Jos valitset yksityisen palveluntuottajan palveluidesi tuottajaksi, he tarjoavat sinulle edellä mainitut palvelut. Jos kuitenkin tarvitset palvelupaketin ulkopuolisia palveluita, kuten esimerkiksi erikoisääkärin palveluita tai fysioterapapeutin palveluita sinulla on kaksi vaihtoehtoa. 1) Voit ostaa palvelun omalla rahallasi yksityiseltä palveluntuottajaltasi tai 2) sinut ohjataan palveluntuottajalta Jyten terveysasemallesi saamaan kyseisiä palveluita. Kaupungin terveysasemat varmistavat koko kokeilun ajan, että tarvittavat palvelut ovat saatavillasi.

Kuuluvatko hammaslääkäripalvelut mukaan kokeiluun?

Eivät kuulu. Kokeilu koskee ainoastaan edellä mainittuja avosairaanhoidon ja sosiaaliohjauksen palveluita.

Mitä sosiaaliohjaus terveysasemalla tarkoittaa?

Terveyspalveluissa sosiaaliohjaajan tavoitteena on parantaa asiakkaiden avunsaantia sekä helpottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyötä yhteisten asiakkaiden kanssa. Sosiaaliohjaajan voit selvittää nykyistä elämäntilannettasi ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja helpottaa arkeasi. Sosiaaliohjaaja ei välttämättä tee päätöksiä puolestasi, vaan ohjaa oikean ammattilaisen luokse. Mahdollisia syitä tapaamisajalle voivat olla esimerkiksi:

  • Talousongelmat ja etuuksien hakeminen: Mitä etuuksia voin saada? Miten niitä haetaan? Miten tulen toimeen tuloillani? Mitä palveluita talousongelmaisille on?
  • Asumisen liittyvät asiat: Mitä teen, jos en selviä vuokrasta? Entä jos en enää pärjää yksin? Mistä ja miten saisin uuden asunnon?
  • Työhön ja opiskeluun liittyvät asiat: Mitä haluaisin opiskella? Miten haluamalleni alalle haetaan? Mitä työtä haluaisin tehdä? Millaisia palveluita työnhauntueksi on?
  • Ihmissuhdeongelmat ja vapaa-ajanvietto: Mitä voisin harrastaa? Mistä löytäisin seuraa ja ystäviä? Mitä voin tehdä lähimmäiselleni, josta minulla on huoli? Entä jos lähimmäinen aiheuttaa harmia tai on vaarallinen?
  • Valitukset päätöksistä (Kela, kunnan palvelut)

Maksavatko palvelut minulle nykyistä enemmän?

Eivät maksa. Palvelupakettiin kuuluvista lääkäri- ja sairaanhoitajakäynneistä peritään samat asiakasmaksut sekä julkisella että kokeiluun kuuluvalla yksityisellä terveysasemalla. Jyväskylän kaupunki perii asiakasmaksut, jotta voimme varmistaa, ettet maksa vuosittain käynneistä ylimääräisiä maksuja. Esimerkiksi terveysaseman avosairaanhoidon lääkärikäynneistä peritään maksu 3 kertaa vuodessa. Jos käyntejä on enemmän, niistä ei peritä asiakasmaksua. Tästä syystä Jyväskylän kaupunki vastaa asiakasmaksujen seurannasta jokaisen asiakkaan osalta kuten nykyisinkin ja varmistaa, että palvelupaketin sisältämien palvelujen maksut pysyvät kaikilla jyväskyläläisillä samalla tasolla.

Ketkä saavat valita?

Valinnanvapausoikeus on kokeilun aikana kaikilla Hankasalmen, Huhtasuon, Keskustan, Kuokkalan, Kyllön, Palokan, Vaajakosken ja Uuraisten terveysasemien alueiden asukkailla. Poikkeuksia ovat:

  • Palveluasumisen asiakkaat, joille Jyväskylän kaupunki tarjoaa lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut sekä mahdollisen sosiaaliohjauksen tarjoaa myös kokeilun aikana.
  • Valinnanvapauden piiriin eivät kuulu neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut.

Miten teen valinnan?

Voit tehdä valinnan kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Asiointipalvelun osoite on www.palse.fi/jyvaskyla*. Ohjelmassa on tarkat ohjeet valinnan tekemiseen. Vaihtoehtoisesti voit tehdä valinnan soittamalla tai käymällä omalla julkisella terveysasemallasi tai valitulla yksityisellä palveluntuottajalla.

Miten kauan valintani on voimassa?

Mikäli vaihdat julkiselta terveysasemalta yksityiselle terveysasemalle, vaihto on voimassa vähintään kuusi kuukautta. Kuuden kuukauden jälkeen voit halutessasi vaihtaa toiselle yksityiselle palveluntuottajalle tai takaisin julkiselle terveysasemalle. Mikäli et halua muuttaa valintaasi, se pysyy automaattisesti voimassa ja jatkat palveluntuottajan asiakkaana.

Mikäli kokeilun ulkopuolisen julkisen terveysaseman asukas haluaa vaihtaa julkiselta terveysasemalta toiselle (esimerkiksi Tikkakoskelta Palokan terveysasemalle), valinta on voimassa nykyisen terveydenhuoltolain mukaisesti vähintään vuoden.

Mitä teen, jos en halua vaihtaa omalta terveysasemaltani yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos et tee valintaa, olet jatkossakin automaattisesti nykyisen terveysasemasi asiakas.

Miten toimin, jos olen matkoilla Suomessa, tulee tarve päästä lääkäriin ja olen Jyväskylässä valinnut yksityisen palveluntuottajan terveysaseman? Menenkö matkoilla yksityiselle lääkärille vai voinko käyttää paikallisen kunnan terveysasemaa?

Valinnanvapauskokeilussa mukana olevat terveysasemat, myös yksityiset, ovat julkisin varoin tuotettua terveyspalvelua ja siten rinnastettavissa omn kunnan terveysasemien palveluun. Jos olet muulla paikkakunnalla ja on tarve asioida lääkärillä, voit mennä paikalliselle terveysasemalle. Kyseinen terveysasema lähettää käynnistäsi laskun Jyväskylä yhteistoiminta-alueen terveyskeskukselle (Jyte).

Asun Hankasalmella ja kuljen lääkärin vastaanotolle valitsemalleni tuottajalle Jyväskylän keskustaan. Saanko Kelalta matkakorvauksen normaalisti?

Matka korvataan kotiosoitetta lähimmälle terveysasemalle eli tässä tapauksessa Hankasalmen terveysasemalle (Sairausvakuutuslaki 21.12.2004/1224, 4 luku Matkakustannusten korvaaminen).

Mikä on kapitaatiokorvaus? Entä valinnanvapauspilotti?

Lue lisää sote-sanastosta

Mistä saan lisätietoa kokeilusta?

Voit kysyä valinnanvapauskokeiluun liittyvistä asioista palvelunumerosta 014 266 0133. Numeroon voit soittaa ma–to klo 8–16 ja pe klo 9–16. Palvelunumerossa valinnanvapauteen perehdytetyt hoitajat neuvovat ja auttavat kokeiluun liittyvissä kysymyksissä.

Anna palautetta valinnanvapauskokeilusta

Linkki palautelomakkeeseen