Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hoitaja kansio käsissään. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Suolistosyövän seulonta on osa kansallista seulontaohjelmaa 1.1.2022 alkaen. Seulonnasta vastaa seulottavan kotikunta. Vuonna 2022 maksuttoman testin kotiosoitteeseensa saavat 60-, 62-, 64-, 66- ja 68-vuotiaat. 

Testi tehdään kotona ja lähetetään palautuskuoressa laboratorioon

Seulontakirjeessä on näytteenottotarvikkeet, tarkat ohjeet ja palautuskuori näytteelle. Näyte otetaan ulosteesta kotona wc-käynnin yhteydessä. Näytetuubi ja esitietolomake palautetaan palautuskuoressa laboratorioon. Kuoren postimaksu on maksettu. Esitietolomakkeen voi täyttää myös sähköisesti.

Seulontakirjeet lähetetään porrastetusti kuluvan vuoden aikana kotiosoitteisiin. Vastauksen seulottava saa kotiin kirjeellä noin kuukauden kuluttua näytteen palauttamisesta. Mikäli seulottavan vastaus on positiivinen, kirjeessä on kehotus ottaa yhteys seulontahoitajaan sekä tieto jatkotoimenpiteistä. Erillistä lääkärin lähetettä seulontatähystyksiin ei tarvita. 

Suolistosyöpä kolmanneksi yleisin syöpä

Näyteulosteesta etsitään piilevää verta. Seulontatestillä pyritään löytämään syövän esiasteet ja varhaisvaiheen syövät.

Paksu- ja peräsuolen syövät eli suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Suolistosyöpä on yleisin 60–74-vuotiaiden ikäryhmässä.

Lisätietoa suolistosyövän seulonnasta 

Lisätietoa suolistosyövästä

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa Jyväskylän sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Tietoja palveluista sekä asiointikanavista löytyy tammikuusta alkaen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi.

Tiedot täydentyvät alkuvuoden mittaan.

Tiedot palveluista ja toimipisteistä löytyvät edelleen Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta niin pitkään kuin on tarpeen.

Seulontahoitajat

Kyllön terveysasema, erikoisvastaanotot, seulontahoitajat
puhelinaika ke klo 9-11 ja 12-14
p. 014 2662054
 

Asiasanat:  
suolistosyöpä
seulonta
syöpä
paksusuoli
peräsuoli