Koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle

Lisätietoa rokotteista

Tietoa koronaviruksesta Jyväskylästä


26.3.2021 Jyväskylän kaupunki jatkaa AstraZenecan rokotteen käyttöä 65 vuotta täyttäneillä henkilöillä 29.3.2021 alkaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaisesti. Lisätietoa THL:n sivuilta ja Usein kysytyistä kysymyksistä.

___________

Koronavirusrokottaminen etenee THL:n ohjeiden mukaisesti vanhimmista ikäluokista nuorempiin riskiryhmät huomioon ottaen. Asiasta kerrotaan lisää Rokotusjärjestys-sivulla.

Miksi rokotetaan?

Koronavirusrokote antaa suojan koronavirustautia ja sen vakavia tautimuotoja vastaan. Riittävän kattavilla rokotuksilla voidaan estää viruksen leviäminen väestön keskuudessa.  

Koko maassa tavoitellaan mahdollisimman laajaa rokotuskattavuutta. Siksi koronavirusrokotetta tarjotaan maksutta koko väestölle. Rokotukset ovat aina vapaaehtoisia.  

Rokotuspaikat

Koronarokotusten järjestelyt poikkeavat esimerkiksi influenssarokotusten järjestelyistä. Vallitsevassa epidemiatilanteessa kohtaamisten kasvattama tartuntariski pienenee, kun rokotukset keskitetään muutamaan, muusta toiminnasta erilliseen paikkaan.

Koronarokottaminen on järjestettävä ajanvarauksella sekä tartuntariskin, rokotusjärjestyksen että kirjaamisvelvoitteen takia. Myös osa rokotteista vaatii erityisolosuhteet säilytyksessä ja kuljetuksessa.  

Rokotuspaikka sovitaan ajanvarauksen yhteydessä. Rokotuspaikat ovat: 

Lisäksi Korpilahdella järjestetään yksittäisiä rokotuspäiviä niitä henkilöitä varten, joilla ei ole mahdollisuutta päästä kumpaankaan kaupungin rokotuspaikoista. 

Käytettävissä on myös mobiiliyksikkö niiden asukkaiden palvelemiseksi, jotka eivät vakavan fyysisen tai sosiaalisen syyn vuoksi pääse saapumaan rokotuspaikalle. Mobiiliyksikön käyttö harkitaan tapauskohtaisesti terveyspalveluista asukkaalle tulevan ajanvaraussoiton yhteydessä - sen käyntiä ei voi itse varata esimerkiksi terveysasemalle soittamalla. 

Huhtikuun lopussa 2021 työterveyshuollon yksityiset toimijat alkavat tarjota asiakkailleen koronarokotuksia yhteistyössä kuntien kanssa. Niissä edetään samassa ikäjärjestyksessä kuin kunnissakin.

Rokotukseen saapuminen

Rokotuspisteillä on turvallista asioida. Muista nämä asiat rokotuspisteelle tullessasi:

  • Älä tule rokotukseen, mikäli sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita. Tavallisia oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskipu, huonovointisuus, yleiskunnon lasku sekä melko tavallisena maku- ja hajuaistin heikkeneminen.
  • Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi esimerkiksi henkilökortilla.
  • Saavu rokotukseen ajoissa.
  • Käytä maskia.
  • Huolehdi käsihygieniasta.
  • Pidä vähintään kahden metrin etäisyys muihin.
  • Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.
  • Voit tulla rokotuspisteeseen autolla, pyörällä, kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Julkisissa kulkuvälineissä tulee muistaa maskin käyttö.

Jos olet sairastanut koronavirustaudin, suosittelemme viivästämään rokotteen ottamista niin, että aikaa on kulunut vähintään 3 kuukautta oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta.

Pitääkö koronarokotteen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja pitää maskia? 

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen mahdollisiin tartunnan läheisiin ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Rokotus koostuu kahdesta annoksesta, jotka annetaan noin 12 viikon välein. Voi kestää vielä useita kuukausia, ennen kuin koko Suomen tasoinen suoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu. 

Huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta sekä yskimällä ja niistämällä oikein jokainen auttaa torjumaan koronan lisäksi myös muita tarttuvia tauteja. Siksi hygieniasta huolehtiminen on tärkeää aina. 

Koronarokotusasioita hoitaa suora numero

Koronarokotusasioissa palvelee puhelinnumero 014 266 1472. Kysymyksen koronarokotuksesta voi lähettää neuvontaan myös sähköpostitse osoitteella koronarokotus@jyvaskyla.fi.

Milloin on minun vuoroni?

Kun rokotukset etenevät perusterveisiin työikäisiin huhtikuussa 2021 asukkaiden toivotaan seuraavan oman rokotusvuoronsa tuloa ajanvaraussivuillamme. Tekstiviestejä ei tälle ryhmälle erikseen lähetetä.

Vuorojen määräytymisen periaatteet löytyvät sivuiltamme rokotusjärjestys. Voit tutustua myös  Helsingin kaupungin sivuilla esitettyihin rajanvertoihin ykkösriskiryhmään kuuluvista tilanteista.  

Lisätietoa rokotteista

Tietoa koronaviruksesta Jyväskylästä