Influenssarokotukset Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelut järjestävät kauden 2020–2021 kausi-influenssarokotukset ajanvarauksella.

Missä rokotetaan?

 • aikuisten rokotetaan terveysasemilla ajanvarauksella
 • neuvoloissa rokotetaan neuvolakäyntien yhteydessä
 • koululaiset ja opiskelijat saavat rokotteen kouluterveydenhuollossa ja opiskeluterveydenhuollossa
 • jos käytössäsi on työterveyshuollon palvelut, ota yhteyttä työterveysasemaasi

Keitä rokotetaan?

Riskiryhmät, jotka saavat rokotuksen maksutta:

 • lasta odottavat perheet
 • 6 kuukautta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset ja heidän perheensä
 • 65 vuotta täyttäneet
 • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
 • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja naiset
 • sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse lääkärin antamalla reseptillä apteekista. Jos tarvitset rokotereseptin, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi.

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta eli FinFluHD-rokotetutkimusta ei toteuteta syksyllä 2020 koronaepidemian vuoksi. Tutkimus jatkuu seuraavalla influenssakaudella syksyllä 2021. Aiemmin tutkimuksessa mukana olleet voivat tänä syksynä hakea tavallisen influenssarokotteen oman paikkakunnan ohjeiden mukaisesti. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille.

Miten toimin rokotuksessa?

 • rokotukseen voi tulla vain terveenä ja suu-nenäsuojaa käyttäen
 • ota mukaasi Kela- tai neuvolakortti
 • pukeudu/pue lapsi niin, että rokottaminen onnistuu sujuvasti
 • huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä
 • esteet rokottamiselle: kuumeinen infektio tai voimakas kananmuna-allergia

 

Aikuisten rokottaminen terveysasemilla – tilannetietoa 18.1.2021

Influenssarokotteita on edelleen saatavilla terveysasemilla, ja rokottaminen jatkuu aktiivisesti 29.1.2021 asti.

Rokotusajan voi varata soittamalla omalle terveysasemalleen. Rokotettavaksi voi päätyä mille vain Jyväskylän terveysasemalle, mistä vapaa rokotusaika löytyy.

29.1. jälkeen rokotteita annetaan lähinnä vastaanottokäyntien yhteydessä aina kevääseen asti. 

Influenssarokotteita tarjotaan THL:n määrittämään riskiryhmään korkean ikänsä (yli 65 vuotta) tai sairautensa vuoksi kuuluville ja niille, jotka kuuluvat edellä mainittujen henkilöiden lähipiiriin. Lähipiirillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka asuvat samassa taloudessa riskiryhmään kuuluvan kanssa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä hänen kanssaan samassa tilassa.

 

Rokotukset neuvoloissa

Neuvoloissa ei ole enää erillisiä rokotuspäiviä, sillä ne on peruttu rokotteiden vähyyden takia. Neuvoloissa on myös jouduttu tiukentamaan kriteerejä siitä, keitä rokotetaan.

Neuvoloissa rokotetaan vain seuraavat ryhmät: 
-    Raskaana olevat ja heidän lähipiirinsä
-    Alle 6 kuukauden ikäisten lasten lähipiiri
-    6 kuukautta täyttäneet alle 7-vuotiaat lapset läheisineen, jotka sairautensa tai hoitonsa perusteella ovat erityisen alttiita vakavalle influenssalle
-    6 kuukautta täyttäneet alle 7-vuotiaan lapsen lähipiiriin kuuluvat, jotka ovat sairautensa tai hoitonsa vuoksi vakavalle influenssalle erityisen alttiita 

Ensimmäisen influenssarokotteen saaneet lapset, jotka tarvitsevat tehosteen, eivät saa suunniteltua toista annosta , paitsi jos aika jo varattu, jolloin rokote annetaan, jos rokotteita riittää.

Muille terveille lapsille tai heidän terveille lähipiiriin kuuluville ei toistaiseksi anneta influenssarokotetta.    

Kaikki aiemmin ilmoitetut lauantai-rokotuspäivät sekä torstai 3.12. perutaan soittamalla ajan varanneille ja heille tarjotaan uutta aikaa rokotukseen, mikäli he täyttävät edellä mainitut rokottamisen kriteerit. Muut ajanvaraukset lauantaipäiviin tai kello 16 jälkeen iltapäiviin perutaan.

Rokotteen saaminen myöhemmin voi olla mahdollista, mikäli niitä vielä jää jäljelle, kun vakavalle influenssalle kaikkein altteimmat henkilöt ja heidän lähipiirinsä on saatu rokotettua.  

Tiedustelut neuvolan puhelinpalvelusta.

Tulethan rokotukseen vain terveenä ja maskia käyttäen!

Lue lisää: Influenssarokotteita joudutaan säännöstelemään Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla 

Rokotukset kouluterveydenhuollossa

Kouluterveydenhuollossa, omilla kouluilla, rokotetaan riskiryhmiin kuuluvat koululaiset ja riskiryhmään kuuluva huoltaja koululaisen asioinnin yhteydessä. Kouluterveydenhuollon osalta tiedustelut oman koulun terveydenhoitajalle. Vastaanotolle saa tulla oppilaan mukana vain yksi huoltaja.

Rokotukset opiskeluterveydenhuollossa

Riskiryhmiin kuuluvien opiskelijoiden rokotuksia järjestetään ajanvarauksella. Rokotusajat varataan puhelinpalvelun numerosta 014 266 2260 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–13) tai oman terveydenhoitajan puhelintunnilla. Sosiaali- ja terveysalan harjoitteluun menevien opiskelijoiden rokotuksia järjestetään myös oppilaitoksilla (Gradia ja JAMK). Oppilaitokset tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan ja opiskeluterveydenhuollon nettisivuilla.