Hyppää pääsisältöön
Kuva
Stetoskooppi, lääkelaukku ja purkki

Influenssarokotusten ajanvaraus avoinna - tarkista oikeutesi maksuttomaan influenssarokotukseen 

Nettiajanvaraus tällä sivulla olevasta varauslinkistä on avoinna. Mikäli et kuulu influenssarokotteeseen oikeutettuihin etkä saa rokotetta esimerkiksi työterveydestä, voit pyytää reseptin ja hankkia rokotteen omakustanteisesti.

Tiedote 7.10.2021 influenssarokotusten ajanvarauksesta

Lehti-ilmoitus 17.10.2021 Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten influenssarokotuksista

Kuva
Lehti-ilmoitus influenssarokotuksista Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla

Koronarokotukset jatkuvat

Lisätietoja koronarokotuksesta: Koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle

Rokotusjärjestys ja ajanvaraus: Ajanvaraus koronarokotukseen

Kolmansia koronarokoteannoksia tarjotaan THL:n määrittelemille erittäin rajatuille ryhmille. Ryhmät eivät vastaa viimekeväisiä riskiryhmämäärittelyjä. 

Yksi kolmannen annoksen saavista ryhmistä ovat vakavasti immuunipuuteiset. Toinen ryhmä koostuu niistä naisista ja 30 vuotta täyttäneistä miehistä, jotka saivat ykkös- ja kakkosrokotteensa lyhyellä annosvälillä vähintään kuusi kuukautta sitten.

Kolmosrokotusten aikaa ei voi varata koronarokotusten ajanvaraussivuilta netissä eikä kolmosannoksia saa vain rokotuspisteelle saapumalla. Kolmannen koronarokotuksen ajat soitetaan asiakkaille terveyspalveluista. Puhelut tulevat numerosta 014 2676 234. Työterveyden lyhyellä annosvälillä alkuvuodesta rokotetuille tiedotetaan kolmosannoksesta lähiaikoina erikseen.

Kuva
Koronarokotukset Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla, varaa aika verkossa

Aikuisille, lapsille ja matkailijoille on omat rokotuspaikat ja -käytännöt. Rokotuksen saa pääsääntöisesti ajanvarauksella terveysasemalla, neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai matkailijoiden rokotusvastaanotolla. 

Työssäkäyvät saavat rokotuksia myös työterveyshuollon kautta. Kausi-influenssarokotuksia tarjoamme vuosittain influenssakauden alla.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia.

Matkailijoiden rokotusvastaanoton lääkärikäynnistä veloitetaan vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

Influenssarokotukset 

Vuoden 2021–2022 kausi-influenssarokotukset järjestetään ajanvarauksella. Tulethan rokotukseen vain terveenä ja maskia käyttäen!

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat varata rokotusajan 14.10.2021 alkaen. Rokotukset alkavat 1.11.2021. 

Aikuisten influenssarokotukset – varaa aika

Kuva
Varaa tästä aika influenssa-rokotukseen

 

 

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutettujen toivotaan varaavan rokotusaikansa ensisijaisesti sähköisesti. 

  • Kyllön, Novan, Palokan ja Sampoharjun terveysasemien asiakkaat tekevät sähköisen ajanvarauksen Killerin tai Kuokkalan rokotusasemalle yllä olevasta varauslinkistä.
  • Hankasalmen, Uuraisten, Huhtasuon, Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken terveysasemien asiakkaat tekevät sähköisen ajanvarauksen omalle terveysasemalleen yllä olevasta varauslinkistä. Ajanvaraus myös Killerin ja Kuokkalan rokotusasemalle on mahdollista.

Jos nettiajanvaraus ei jostain syystä onnistu tai et tiedä kuinka toimia, tee ajanvaraus oman terveysaseman puhelinpalvelusta. 

Hankasalmen terveysasema
Huhtasuo: Pihlajalinna
Korpilahti: Terveyskeskus Mehiläinen
Kyllön terveysasema
Novan terveysasema (keskustan ja Kuokkalan asukkaille)
Palokan terveysasema
Sampoharjun terveysasema, Vaajakoski 
Säynätsalo: Terveyskeskus Mehiläinen
Tikkakoski: Terveyskeskus Mehiläinen
Uuraisten terveysasema 

Jos haluat rokotuksen, mutta et kuulu maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutettuihin, tarvitset reseptin ennen rokotusta. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.

Lapset, lapsiperheet ja lasta odottavat perheet saavat influenssarokotteen neuvoloissa ajanvarauksella

Varaa aika influenssarokotukseen 14.10.2021 alkaen ensisijaisesti sähköisesti yllä olevasta "Varaa tästä aika influenssarokotukseen" -linkistä. Lapset, lapsiperheet ja myös lasta odottavat perheet voivat myös soittaa neuvolan keskitettyyn puhelinpalveluun. 

Voit varata rokotusajan kuusi kuukautta täyttäneelle ja enintään seitsemän vuoden ikäiselle lapselle ja hänen perheenjäsenilleen sekä lasta odottaville perheille.

Valitse henkilömäärän mukaan oikean pituinen aika valikosta. Ilmoita ajanvarauksen lisätiedoissa rokotukselle tulevien muiden perheenjäsenten henkilötunnukset.

Tee ajanvaraus neuvolan keskitetystä puhelinpalvelusta, jos nettiajanvaraus ei jostain syystä onnistu tai et tiedä kuinka toimia.

Hankasalmen neuvolan ajanvaraukset vain soittamalla neuvolaan puhelinaikoina, p. 014 267 1289.

Uuraisten neuvolan ajanvaraukset ensisijaisesti sähköisesti yllä olevasta linkistä tai soittamalla neuvolaan puhelinaikoina p. 014 3366 288 tai 014 3365 327. 

Koululaisten ja opiskelijoiden influenssarokotukset

Koululaiset rokotetaan oman koulun terveydenhoitajan vastaanotolla. 
Terveydenhoitajat tiedottavat koulukohtaiset rokotuskäytänteet Wilman kautta.  

Toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat, opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Tarkemmat tiedot opiskeluterveydenhuollon nettisivuilta.
YTHS:n palveluiden piiriin kuuluvat opiskelijat hoitavat rokotusasiansa YTHS:llä.

Lisätietoja kausi-influenssarokotukseen tulevalle

  • Ota mukaasi Kela- tai neuvolakortti.
  • Pukeudu niin, että rokottaminen onnistuu sujuvasti.
  • Esteet rokottamiselle: kuumeinen infektio tai voimakas kananmuna-allergia.

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut 

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan lähipiirien rokotuksia koskevaa asetusmuutosta. Muutos pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian, viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Lähipiirin rokotukset voi aloittaa vasta, kun asetusmuutos astuu voimaan. STM ja THL tiedottavat tästä.

 

Aikuisten muut rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria)
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla. Jos olet lähdössä matkalle, siirry kohtaan Matkailijoiden rokotukset.

Vesirokkorokotus on maksullinen yli 12-vuotiaille.

Poliorokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Ota tarvittaessa yhteyttä terveysasemallesi. Poliorokote on maksuton. Katso lista riskimaista THL:n sivulta

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Terveysasemien yhteystiedot
Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: aikuisten rokotusohjelma

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Vesirokkorokotuksia annetaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ikäkausitarkastusten ja muiden vastaanottokäyntien yhteydessä.

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa THL:n sivuilla

Matkailijoiden rokotukset

Matkailijoiden tai ulkomaille työskentelemään lähtevien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote. A- ja B- hepatiittirokotteita ja puutiaisaivokuumerokotetta varten tarvitset reseptin, jonka voit pyytää omalta terveysasemaltasi. Ne voidaan rokottaa samalla kertaa perusrokotteiden kanssa omalla terveysasemallasi. Jos tarvitset muita erikoisrokotteita ole yhteydessä matkailijoiden rokotusvastaanottoon rokotussuunnitelman laatimista varten.

Usein tarvitaan myös influenssarokotteen suojaa.

Perusrokotukset

Jos tarvitset vain perusrokotuksia, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle: terveysasemien yhteystiedot.

Erikoisrokotukset matkailijoiden rokotusvastaanotolta

Jos tarvitset myös erikoisrokotuksia esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, soita puhelinajalla Matkailijoiden rokotusvastaanottoon ja varaa aika. Matkailijoiden rokotusvastaanoton sivulle

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyskirjastosta, josta löytyy luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista eri maissa. Terveyskirjaston sivut

FinFluHD-rokotetutkimus

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimus eli FinFluHD-rokotetutkimuksen toinen kausi toteutetaan vasta 2022-2023. 

Lisätietoa tutkimuksesta: www.thl.fi/finfluhd