Rokotukset

Aikuisille, lapsille ja matkailijoille on omat rokotuspaikat ja -käytännöt. Rokotuksen saa pääsääntöisesti ajanvarauksella terveysasemalla, neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai matkailijoiden rokotusvastaanotolla. 

Työssäkäyvät saavat rokotuksia myös työterveyshuollon kautta. Kausi-influenssarokotuksia tarjoamme vuosittain influenssakauden alla.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia.

Matkailijoiden rokotusvastaanoton lääkärikäynnistä veloitetaan vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

FinFluHD-rokotetutkimus

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta eli FinFluHD-rokotetutkimusta ei toteuteta syksyllä 2020 koronaepidemian vuoksi. Tutkimus jatkuu seuraavalla influenssakaudella syksyllä 2021. Aiemmin tutkimuksessa mukana olleet voivat tänä syksynä hakea tavallisen influenssarokotteen oman paikkakunnan ohjeiden mukaisesti. Influenssarokotetta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille.

THL:n uutinen: THL ei toteuta ikääntyneiden influenssarokotetutkimusta tänä syksynä koronan takia

Influenssarokotukset 

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelut järjestävät vuoden 2020–2021 kausi-influenssarokotukset ajanvarauksella. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja maskia käyttäen.

Aikuisten rokottaminen terveysasemilla – tilannetietoa 18.1.2021

Influenssarokotteita on edelleen saatavilla terveysasemilla, ja rokottaminen jatkuu aktiivisesti 29.1.2021 asti.

Rokotusajan voi varata soittamalla omalle terveysasemalleen. Rokotettavaksi voi päätyä mille vain Jyväskylän terveysasemalle, mistä vapaa rokotusaika löytyy.

29.1. jälkeen rokotteita annetaan lähinnä vastaanottokäyntien yhteydessä aina kevääseen asti. 

Influenssarokotteita tarjotaan THL:n määrittämään riskiryhmään korkean ikänsä (yli 65 vuotta) tai sairautensa vuoksi kuuluville ja niille, jotka kuuluvat edellä mainittujen henkilöiden lähipiiriin. Lähipiirillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka asuvat samassa taloudessa riskiryhmään kuuluvan kanssa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä hänen kanssaan samassa tilassa.

Lue lisää aiheesta:

Lapset, lapsiperheet ja lasta odottavat perheet rokotetaan neuvoloissa  

Neuvoloissa ei ole enää erillisiä rokotuspäiviä, sillä ne on peruttu rokotteiden vähyyden takia. Neuvoloissa on myös jouduttu tiukentamaan kriteerejä siitä, keitä rokotetaan. 

Lue lisää aiheesta:  Influenssarokotteita joudutaan säännöstelemään Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla .

Neuvolan nettisivut.

Koululaisten rokotukset

Kouluterveydenhuollossa, omilla kouluilla, rokotetaan riskiryhmiin kuuluvat koululaiset ja riskiryhmään kuuluva huoltaja koululaisen asioinnin yhteydessä. Kouluterveydenhuollon osalta tiedustelut oman koulun terveydenhoitajalle. Vastaanotolle saa tulla oppilaan mukana vain yksi huoltaja.

Opiskelijoiden rokotukset

Riskiryhmiin kuuluvien opiskelijoiden rokotuksia järjestetään ajanvarauksella. Ajanvaraukset puhelimitse Rokotusajat varataan puhelinpalvelun numerosta 014 266 2260 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–13) tai oman terveydenhoitajan puhelintunnilla. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden sote-alan harjoitteluun menevien rokotuksia järjestetään oppilaitoksilla (Gradia ja JAMK). Tiedottaminen tapahtuu opiskeluterveydenhuollon nettisivujen ja oppilaitosten tiedottamisen kautta.

Lisätietoja, rokottamiseen valmistautumisesta ja maksutta rokotteen saavista riskiryhmistä

Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria)
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla. Jos olet lähdössä matkalle, siirry kohtaan Matkailijoiden rokotukset.

Vesirokkorokotus on maksullinen yli 12-vuotiaille.

Poliorokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Ota tarvittaessa yhteyttä terveysasemallesi. Poliorokote on maksuton. Katso lista riskimaista THL:n sivulta

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Terveysasemien yhteystiedot
Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: aikuisten rokotusohjelma

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Vesirokkorokotuksia annetaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ikäkausitarkastusten ja muiden vastaanottokäyntien yhteydessä.

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa THL:n sivuilla

Matkailijoiden rokotukset

Matkailijoiden tai ulkomaille työskentelemään lähtevien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote. A- ja B- hepatiittirokotteita ja puutiaisaivokuumerokotetta varten tarvitset reseptin, jonka voit pyytää omalta terveysasemaltasi. Ne voidaan rokottaa samalla kertaa perusrokotteiden kanssa omalla terveysasemallasi. Jos tarvitset muita erikoisrokotteita ole yhteydessä matkailijoiden rokotusvastaanottoon rokotussuunnitelman laatimista varten.

Usein tarvitaan myös influenssarokotteen suojaa.

Perusrokotukset

Jos tarvitset vain perusrokotuksia, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle: terveysasemien yhteystiedot.

Erikoisrokotukset matkailijoiden rokotusvastaanotolta

Jos tarvitset myös erikoisrokotuksia esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, soita puhelinajalla Matkailijoiden rokotusvastaanottoon ja varaa aika. Matkailijoiden rokotusvastaanoton sivulle

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyskirjastosta, josta löytyy luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista eri maissa. Terveyskirjaston sivut