Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hoitaja ottaa verinäytettä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Laboratorioon pääset lähetteellä

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan lähete lääkäriltä tai sairaanhoitajalta. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi: Terveysasemat, ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle.

Lähete on voimassa 2 kuukautta.

Laboratoriot, tutkimuspaikat

Tutkimukset tehdään Fimlab - Laboratoriot Oy:n toimipisteissä. Kun sinulla on lähete, ajanvarauksen laboratoriotutkimuksiin voi tehdä mihin tahansa Fimlabin Keski-Suomen alueen toimipisteeseen. Joissakin toimipisteissä tutkimuksia tehdään myös ilman ajanvarausta. Katso paikat tarkemmin Fimlabin sivuilta.

Jos sinusta on määrätty otettavaksi kiireetön sydänfilmi (EKG), tarkista omalta terveysasemaltasi, otetaanko se terveysasemalla vai laboratorion toimipisteessä.

  Laboratoriotulokset voi katsoa Omakannasta

  Tutkimustulosten kuulemiseksi ota yhteyttä omalle terveysasemallesi, ellet ole sopinut katsovasi tuloksia ja ammattilaisen kommentteja suoraan Omakannasta.

  Yleisimmät tutkimustulokset näkyvät Omakannassa heti niiden valmistuttua. Sellaiset tutkimustulokset, jotka vaativat esim. vastaanottokäyntiä tai soittoa, viivästetään automaattisesti 28 vuorokautta, minkä jälkeen ne näkyvät Omakannassa. Yleensä potilas saa tällaisten koetulosten kuulemiseksi uuden puhelin- tai vastaanottoajan siinä yhteydessä, kun hänelle tehdään lähete. Vain 2.1.2019 jälkeen tehdyt avohoitokäynnin laboratoriotutkimuspyynnöt ja niiden vastaukset tallentuvat Omakantaan.

  Niille terveydenhuollon asiakkaille, jotka käyvät säännöllisin väliajoin laboratoriotutkimuksissa, tehdään yleensä ns. kestolähete tulevia tutkimuspyyntöjä varten. Nämä kestolähetepyyntöihin liittyvät laboratoriotutkimusvastaukset eivät tallennu automaattisesti Omakantaan. Jos halutaan, että ne tulevat näkyviin Omakantaan, on kestolähete uudistettava seuraavan hoitokontaktin yhteydessä.

  Laboratoriotutkimusvastaukset löytyvät Omakannassa Terveystiedot-osiosta kohdasta Tutkimukset. Siellä näkyvät ne vastaanottokäynnit, joihin on kiinnitetty kuvantamis- tai laboratoriotutkimuspyyntöjä sekä vastauksia.

  Lisäksi tutkimusvastaukset ovat nähtävillä Terveystiedot-osiossa kohdassa Käynnit ja hoitojaksot erillisenä linkkinä, joka on liitettynä käyntiin tai hoitokontaktiin.

  Omankanta vaatii kirjautumisen pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

  Terveyskirjaston Laboratoriotutkimusten tulkinta -tietokanta sisältää perustiedot tavallisimmista potilaalle tehtävistä laboratoriotutkimuksista. Mukana on tietoa myös kuvantamis- ja tähystystutkimuksista. 

  Kuvantamistutkimukset (röntgen ja ultraääni)

  Kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi: Terveysasemat, ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle

  Alavatsan, ylävatsan ja koko vatsan ultraäänitutkimuksiin liittyy Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valmistautumisohjeita, joita tulee noudattaa:

  Joitakin tutkimuksia (esim. mammografia, MRI) tehdään maksusitoumuksella yksityisillä palveluntuottajilla. Myös näihin tarvitset lähetteen ja sen saat omalta terveysasemaltasi: Terveysasemat, ajanvaraus lääkärille ja hoitajalle

  Ajanvaraus kuvantamiseen ja tutkimustulokset

  Varaa aika kuvantamistutkimuksiin oman terveysaseman ajanvarausnumerosta.

  Ainoastaan päivystykselliset tutkimukset suoritetaan ilman ajanvarausta.

  Tutkimustulosten kuulemiseksi varaa aika lääkärille oman terveysaseman ajanvarauksesta arkisin klo 10–15.

  CD-tallenne kuvantamistutkimuksista annetaan tarvittaessa sellaisille yksiköille, joissa ei ole sähköistä kuvantamistutkimusten katselu- tai siirtomahdollisuutta. Tulosta tilauslomake ja lähetä se täytettynä lomakkeessa ilmoitettuun osoitteeseen. Kuvatallenne on maksullinen ja se toimitetaan postitse.

  Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: ohje omien potilasasiakirjojen tilaamiseen ja lomake

  Kuvantamisen toimipisteet

  Kuvantamisen toimipisteet Jyväskylässä ovat Kyllön (Keskussairaalantie 20, Jyväskylä) ja Palokan terveysasemilla (Ritopohjantie 25, Jyväskylä). Aukioloajat ma–to klo 7.30–15.30, pe klo 7.45–14.

  Hankasalmen kuvantamisen toimipiste (Keskustie 53 A,  Hankasalmi) on avoinna tiistaisin klo 8.30-13.30.  Ajanvaraus: p. 014 267 1295.

  Asiasanat:  
  laboratorio
  näytteenotto
  kuvantaminen
  röntgen
  terveysasema
  terveyskeskus