Hyppää pääsisältöön
Kuva
Potilas hammashoitolassa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Lasta odottava perhe

Lasta odottavan perheen vanhempien suu on hyvä tarkastaa ja hoitaa kuntoon ennen lapsen syntymää, sillä suun bakteerit ovat syljen välityksellä tarttuvia.

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille suun hoidon tarpeen arvioon ja terveysneuvontakäynnille. Kyseinen käynti on vanhemmille maksuton, mikäli muita toimenpiteitä ei tehdä. Tarvittaessa suuhygienisti varaa ajan esimerkiksi hammaskiven poistoon tai hammaslääkärille jatkohoitoon. Hoito on tällöin maksullista.

Myös muut odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille. Hoito on maksullista.

Lue lisää: Suun terveydenhuollon asiakasmaksut

Videovastaanotto ensimmäistä lastaan odottaville perheille

Ensimmäistä lastaan odottavat perheet voivat varata ajan vaihtoehtoisesti suuhygienistille myös videovastaanottokäynnille, jossa keskustellaan tulevan lapsen suun hoidosta ja suuhygienisti tekee hoidon tarpeen arvion vanhemmille. Videovastaanottokäynti on maksuton.

Molemmat vanhemmat voivat osallistua videovastaanottokäynnille.

Linkin kirjautumiseen ja ohjeet videovastaanotolle vanhemmat saavat sähköpostiinsa päivää ennen varattua aikaa.

Esteen sattuessa aika perutaan suun terveydenhuollon ajanvarauksesta.

Alle kouluikäiset

Alle kouluikäisille tehdään suun terveystarkastus 1-, 3- ja 5-vuotiaana. Tarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen yksilölliseen hoidon tarpeeseen perustuen. Vanhemmat voivat varata tarkastusajan Omahyviksen kautta 1 kk ennen ja 8 kk jälkeen syntymäkuukauden. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Hammashoitolasta ei lähetetä erillistä kutsua.

Ajan voi varata myös soittamalla ajanvaraukseen.

Koululaiset

Koululaisten suun terveystarkastukset tehdään 1., 3., 5. ja 8. luokalla. Kutsu määräaikaistarkastuksiin lähetetään postitse kotiin. Koululaiset hoidetaan koulua lähinnä olevassa hammashoitolassa kotikunnasta tai asuinpaikasta riippumatta.

Alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmat voivat tarkistaa, siirtää ja perua ajan Omahyviksen kautta. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. 

Koululaisten tarkastuksia tehdään myös pop up -hammashoitolassa kouluilla. 

Perusopetuksen oppilaan ja saattajan on mahdollista hakea korvausta kouluterveydenhuoltoon liittyvästä matkakustannuksesta. Korvausta voi hakea myös hammashoidon käynnistä. Vanhemmat tuovat lomakkeen mukanaan hammashoitokäynnille, jos korvausta haetaan hammashoidon käynnistä. Lomake ja lisätietoja aiheesta löytyy kouluterveydenhuollon verkkosivuilta.

Opiskelijat

Opiskelijat (lukio, ammattikoulu, ilta- ja aikuislukio) saavat kerran opiskelunsa aikana suun terveystarkastuksen opiskelupaikkakunnallaan. Asetuksen (338/2011) mukainen suun terveystarkastus on maksuton myös yli 18-vuotiaille, mutta opiskelijalta peritään käyntimaksu. Muista tehtävistä hammashoidon toimenpiteistä peritään yli 18-vuotiailta opiskelijoilta asetuksen mukaiset maksut. Alle 18-vuotiaille hoito on maksutonta.

Tarkastusajan voi varata joko hammaslääkärille tai suuhygienistille.

Lue lisää: Käyttämättä tai perumatta jätetystä hoitoajasta peritään asetuksen mukainen maksu 18 vuotta täyttäneiltä

Aikuiset

Aikuisten hoidon tarve arvioidaan ajanvarauksen yhteydessä. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen ja se vaatii myös asiakkaalta sitoutumista suun omahoitoon. Ajan voi varata soittamalla ajanvaraukseen

Hammaslääkäriliiton ohjeet: Ikääntyneiden suun terveys 

Sotaveteraanit

Jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset sotiemme rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen, rintamatunnuksen tai veteraanitunnuksen omaavat tai miinanraivaustehtäviin osallistuneet henkilöt vapautetaan kaikista suun terveydenhuollon asiakasmaksuista sekä protetiikan hammaslaboratoriomaksuista terveyskeskuksessa annetun hoidon osalta. Perusturvalautakunnan päätös ei koske rauhanturvaajia, joilla on veteraanitunnus.

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa Jyväskylän sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Tietoja palveluista sekä asiointikanavista löytyy tammikuusta alkaen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta hyvaks.fi.

Tiedot täydentyvät alkuvuoden mittaan.

Tiedot palveluista ja toimipisteistä löytyvät edelleen Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen sivuilta niin pitkään kuin on tarpeen.

Asiasanat:  
suun terveys