Suun terveydenhuollon palvelut eri-ikäisille

Lasta odottava perhe

Lasta odottavan perheen vanhempien suu on hyvä tarkastaa ja hoitaa kuntoon ennen lapsen syntymää, sillä suun bakteerit ovat syljen välityksellä tarttuvia.

Ensimmäistä lastaan odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille suun hoidon tarpeen arvioon ja terveysneuvontakäynnille. Kyseinen käynti on vanhemmille maksuton, mikäli muita toimenpiteitä ei tehdä. Tarvittaessa suuhygienisti varaa ajan esimerkiksi hammaskiven poistoon tai hammaslääkärille jatkohoitoon. Hoito on tällöin maksullista.

Myös muut odottavat vanhemmat voivat varata ajan suuhygienistille. Hoito on maksullista.

Epidemia-aikana myös odottavien vanhempien ottaessa yhteyttä ajanvaraukseen kiireettömissä asioissa, heidät laitetaan jonoon ja hoitoon pääsyn ajankohta on n. kuusi kuukautta. 

Alle kouluikäiset

Alle kouluikäisille tehdään suun terveystarkastus 1-, 3- ja 5-vuotiaana. Tarkastuksia voidaan tehdä useamminkin lapsen yksilölliseen hoidon tarpeeseen perustuen. Vanhemmat voivat varata tarkastusajan sähköisen asiointipalvelun kautta 1 kk ennen ja 8 kk jälkeen syntymäkuukauden. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Hammashoitolasta ei lähetetä erillistä kutsua.

Ajan voi varata myös soittamalla ajanvaraukseen.

Koululaiset

Koululaisten suun terveystarkastukset tehdään 1., 3., 5. ja 8. luokalla. Kutsu määräaikaistarkastuksiin lähetetään postitse kotiin.
Alle 12-vuotiaiden lasten vanhemmat voivat tarkistaa, siirtää ja perua ajan sähköisen asiointipalvelun kautta. Sisäänkirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. 

Koululaisten tarkastuksia tehdään myös pop up -hammashoitolassa kouluilla.

Opiskelijat

Opiskelijat (lukio, ammattikoulu, amk) saavat kerran opiskelunsa aikana suun terveystarkastuksen opiskelupaikkakunnallaan. Suun terveystarkastuksesta ja hammashoidosta peritään yli 18-vuotiailta opiskelijoilta asetuksen mukaiset maksut.

Tarkastusajan voi varata joko hammaslääkärille tai suuhygienistille. Opiskelijat varaavat itse ajan ajanvarauksesta tai yli 18-vuotiaat opiskelijat voivat varata ajan suuhygienistille myös sähköisen ajanvarauksen kautta. Sähköiseen ajanvaraukseen tarvitaan mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnus.

Alle 18-vuotiaille hoito on maksutonta. 15 vuotta täyttäneiden perumattomasta hoitoajasta peritään asetuksen mukainen maksu. Hoito on maksullista 18 vuotta täyttäneille.

Aikuiset

Aikuisten hoidon tarve arvioidaan ajanvarauksen yhteydessä. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen ja se vaatii myös asiakkaalta sitoutumista suun omahoitoon. Ajan voi varata soittamalla ajanvaraukseen. Yli 18-vuotiaat voivat varata kiireettömän ajan suuhygienistille esimerkiksi hoidon tarpeen arvioon, hammaskiven poistoon tai omahoidon ohjaukseen sähköisen asiointipalvelun kautta.

Sotaveteraanit

Jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset sotiemme rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelustunnuksen, rintamatunnuksen tai veteraanitunnuksen omaavat tai miinanraivaustehtäviin osallistuneet henkilöt vapautetaan kaikista suun terveydenhuollon asiakasmaksuista sekä protetiikan hammaslaboratoriomaksuista kuluvana vuonna 2020. Perusturvalautakunnan päätös ei koske rauhanturvaajia, joilla on veteraanitunnus.