Usein kysyttyä lastenneuvolassa

Riittääkö hyvä hygienia ja ravitsemus tautien ehkäisyyn?

Parantunut hygienia ja ravitsemus auttavat merkittävästi tartuntatautien torjunnassa. Myös väestön kattava rokottaminen osana kansallista rokotusohjelmaa on hävittänyt suuren joukon tarttuvia tauteja maastamme.

On kuitenkin tauteja, joiden tarttuminen riippuu paljon hygieenisistä oloista (esim. Hepatiitti A) ja toisaalta tauteja, joiden tarttumisessa hygienialla ja ravitsemuksella on vähemmän merkitystä (esim. hinkuyskä ja influenssa). Tuhkarokko on myös hyvä esimerkki: jos ei rokotettaisi ketään, kaikki sairastuisivat.
Infektiotautien ehkäisyssä hyvä hygienia, erityisesti käsien pesu vaikuttaa merkittävästi tautien leviämiseen. Vanhempien tulisi kiinnittää lasten käsien riittävän usein ja riittävän hyvin tapahtuvaan pesuun huomiota. Lapsen kädet tulisi pestä aina päivähoitoon mennessä ja sieltä kotiin palatessa, ennen ruokailua sekä aina vessassa käynnin jälkeen.

Kauanko voi seurata kotona kuumeista lasta? Milloin lapsi viedään lääkäriin? Mikä lämpöarvo on kuumetta, mikä ei?

Kotona voi seurailla kuumeisen lapsen vointia muutaman päivän ajan, jos lapsi on hyväkuntoinen ja hänellä on selvät flunssan oireet. Jos lapsi on poikkeuksellinen väsynyt ja sairaanoloinen, tulee lapsi viedä lääkäriin. Toisaalta, jos lapsi on hyväkuntoinen yleisvoinniltaan ja selkeästi flunssainen, ei viideskään kuumepäivä välttämättä edellytä lääkärikäyntiä.

Seuraavissa tapauksissa kuumeinen lapsi on AINA syytä viedä lääkäriin:

Alle 3-kuukauden ikäiselle lapselle nousee kuume (yli 38 °C)
Kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsa-kipuja
Kuumeinen lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen
Kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon
Kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa
Kuumeen syy on epäselvä
Lapsella esiintyy 3-4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita

Kuumeella ei ole virallisesti hyväksyttyä raja-arvoa, mutta levossa olevalla lapsella yli 38,0° C:een lämpöä voidaan pitää kuumeena.

Lapseni ripuloi ja oksentaa. Kauanko voi seurata ripuloivaa ja oksentavaa lasta kotona? Voiko antaa jotain lääkettä? Milloin lapsi viedään lääkäriin?

Tilannetta voi seurata kotona muutamien päivien ajan, jos lapsi on hyvävointinen ja hänet saa juomaan nesteitä riittävästi. Jos lapsi ei saa riittävästi nesteitä, hän kuivuu. Kuivan lapsen suu on kuiva, hänen silmänsä voivat olla kuopalla ja kun lapsen ihoa painaa sormella, jää ihoon painauma. Jos lapsi tuntuu kärsivän kuivuudesta, hänet pitää viedä lääkäriin. Apteekista voi ostaa ilman reseptiä ns. ripulijuomaa, esim. Osmosal Novum®, Floridral® tai Specialyt®. Tärkeää on noudattaa pakkauksen ohjeistusta antaessa juomaa lapselle.
Mikäli lapsi on pirteä ja oireet ovat kohtuulliset voi käyttää alla olevaa taulukkoa apuna arvioidessa vuorokautista nesteentarvetta
Lapsen paino, juotava määrä:
5 kg, 5 dl
10 kg, 10 dl
15kg, 12dl
20 kg 15 dl
25 kg 16 dl
30 kg 17 dl

Ripuloiva lapsi on syytä viedä lääkäriin, jos:

lapsi on alle puolivuotias
ripulointi ja oksentelu on yhtämittaista
kotihoito ei onnistu (lapsi ei juo tai oksentaa kaiken)
ulosteessa on verta
lapsi väsähtää
ripulointi jatkuu yli 3 vrk
punnituksen perusteella paino laskee
ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39°C)
ripulitartunta on saatu etelänmatkalla

Mikä on vauvalle ummetusta ja miten sitä hoidetaan?

Vastasyntyneellä on tyypillisesti ulostamisen tiheyden ja koostumusten erilaisuus, vauva voi ulostaa 10 kertaa vuorokaudessa tai kerran kymmenessä päivässä. Äidinmaidonkorviketta saavalla vauvalla voivat ulosteet olla kiinteämpiä kuin rintaruokituilla ja ulostamisväli olla pidempi. Jos vauvalla on vaivaa ulostamisessa, on hyvä olla yhteydessä neuvolan terveydenhoitajaasi.

Ulosteen pehmentämiseen sopii apteekista saatava mallasuute, mutta mallasuute voi lisätä ilmavaivoja. Kasvis- ja hedelmäsoseen aloittaminen voi helpottaa ummetusta, mutta sekin voi lisätä ilmavaivoja. Luumusose on muun muassa tehokas ulosteen löysentäjä.

Kuinka paljon lapsi tarvitsee unta?

Vanhempien voimat voivat olla koetuksella ensimmäisten kuukausien aikana. Tällöin vauvan nukkumisrytmi voi poiketa täysin aikuisen rytmistä: lapsi saattaa nukkua hyvin päivällä, mutta heräillä usein yöllä. Vauvan unirytmiin on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Vanhempien pitäisikin hyväksyä tietynlainen rytmittömyys tähän elämänvaiheeseen kuuluvana asiana.

Vanhempien tehtävä on varmistaa, että lapsi nukkuu riittävästi ja hyvin. Lapsen unesta huolehtiminen on huolenpitoa ja välittämistä, vaikka tehtävä ei aina ole helppo. Tilapäisen univaikeudet lapsen eri kehitysvaiheessa ovat varsin tavallisia ja tuttuja monelle vanhemmalle.

Vauvojen unen tarpeessa oan paljon yksilöllisiä eroja ja vauvojen unimäärä vaihtelee 12 ja 20 tunnin välillä. Vastasyntyneen unijaksot jakautuvat tasaisesti ympäri vuorokauden, vähitellen painottuen yöaikaan.

Puolivuotiaan lapsen pisin unijakso ajoittuu useimmiten yöhön. Lasten unentarpeessa on kuitenkin eroja vaihdelleen 12-16 tuntiin ja univaikeudet ovatkin hyvin yleisiä 6-9 kuukauden iässä. Lapsen uni etenee noin tunnin pituisina syvän ja kevyen unen jaksoina. Kevyen unen aikana lapsi voi heräillä herkästi. Puolivuotias lapsi voi heräillä myös vielä syömään öisin. Tässä iässä lapsen liikunnalliset taidot kehittyvät nopeasti ja myös ensimmäisten hampaiden puhkeaminen voi vaikeuttaa lapsen nukkumista. Jos puolivuotiaan kanssa ei ole päivällä puuhailtu tarpeeksi, voi lapsi herätä kaipailemaan seuraa yöllä.

Vuoden iässä lapsi pärjää jo ilman yösyöttöjä ja on yleensä siirtymässä yksiin pidempiin päiväuniin. Liikkumaan opettelu on aktiivista ensimmäisen ikävuoden lopulla, jolloin rauhoittuminen sänkyyn voi olla joskus vaikeaa. Tärkeitä ovat myös säännölliset nukkuma-ajat sekä totutut iltarutiinit, kuten sama laulu, satu tai lapsen silittely, ja rauhallinen hetki ennen nukkumaan menoa. Lapsi nukkuu yleensä rauhallisesti, kun hänen fyysiset ja psyykkiset tarpeensa on tyydytetty, eli lapsen tarpeisiin on vastattu ja hän on saanut riittävästi läheisyyttä ja hellyyttä päivän aikana.

Leikki-ikäinen lapsi tarvitsee unta noin 10-13 tuntia vuorokaudessa, huomioitavaa on kuitenkin yksilöllisyys lasten unen tarpeessa. Kun lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena, on hän saanut silloin riittävästi myös unta. Leikki-iässä päiväunet jäävät hyvinkin yksilöllisesti pois.

Millainen vaatetus on riittävä vauvalle?

Myös vauva tarvitsee ulkoilua. Kylmänä vuodenaikana syntyneet vauvat voivat aloittaa ulkoilun lapsen ollessa parin viikon ikäinen, lämpimänä aikana syntyneet voivat aloitella ulkoilua heti kotiin päästyään
Vanhemmat miettivät usein mitä vauvalle päälle ulos mentäessä. Kuumalla ilmalla vauvakaan ei tarvitse paljon vaatteita, kesäilmoilla pää voi olla paljaana vaunuissa. Täytyy kuitenkin muistaa ettei vauva kestä suoraa auringonpaistetta, joten hän tarvitsee varjoisan paikan. Jos vauva joutuu olemaan suorassa auringonpaisteessa, vaatetuksen tulisi olla ohut, mutta pitkähihainen ja -lahkeinen. Kesällä vauvalla tulisi ulkoiltaessa yleensä olla hattu päässä suojaamassa auringolta ja tuulelta. Kädet ja jalat kannattaa pitää lämpimänä, vaikka olisi loppukesän lämpöä ilmassa. Tuulisilla ilmoilla ja pakkasilla täytyy kokeilla vauvakohtaisesti mitä laittaa vauvalle päälle.

Vauvan lämpötilaa ei koeteta sormista tai varpaista, sillä vauvan ääreisverenkierto ei ole vielä niin hyvä. Lämpötilan tuntee niskasta: jos niska on kylmä, vauvalla on liian vähän vaatetta ja jos taas niska on hikinen tai nihkeä, vauvalla on liikaa päällä.
Sisävaatetuksessa on otettava huomioon huoneen lämpötila. Vanhassa vetoisessa asunnossa puetaan päälle enemmän kuin normaalissa, lämpöisessä asunnossa.

Talvella vauvan pakkasraja ulkona nukuttamiselle on noin -10°. Kylmempinä pakkaspäivinä lasta ei saa jättää moneksi tunniksi ulos nukkumaan. Hyvin puetun vauvan kanssa voi kuitenkin käydä ulkona. Talvella on hyvä muistaa, että kova tuuli saa ilman tuntumaan paljon kylmemmältä kuin pakkasasteet antaisivat olettaa. Vaunut kannattaa suojata tuulelta ja tuiskulta.

Millainen aurinkosuoja on paras vaihtoehto lapselle?

Suojaa vauvaa luonnollisin keinoin vaunuilla, rattaiden kuomulla ja päivävarjolla sekä sopivalla vaatetuksella. Silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla. Vauvoille ei pidä käyttää aurinkovoidetta. Jos voidetta on olosuhteiden vuoksi pakko käyttää, valitse lapsille tarkoitettu tuote. Suojakertoimen tulee olla yli 50 (erittäin korkea suoja).