Hyppää pääsisältöön
Kuva
Äiti, vauva ja terveydenhoitaja. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Suomessa kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan. Lisäksi tytöille ja pojille tarjotaan kohdunkaulan syövältä suojaava HPV-rokote. Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia. Rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen. Perheet kieltäytyvät lapsuusajan rokotuksista erittäin harvoin. Jos lapsi ei ole saanut jotakin neuvolassa annettavaa rokotusta, hänen suojaansa voidaan tarvittaessa täydentää koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Lasten ja nuorten rokotusohjelma

Rokotusohjelman mukaiset rokotukset neuvolassa ovat perheelle maksuttomia.

Kansallisessa rokotusohjelmassa BCG-rokotuksen saavat maksutta alle 7-vuotiaat lapset, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta. Riskiryhmien BCG-rokotuksilla pyritään ensisijaisesti suojaamaan pieniä lapsia tuberkuloosin vaikeilta muodoilta. Näitä ovat tuberkuloottinen aivokalvontulehdus ja yleistynyt tuberkuloosi.

BCG-rokotusta suositetaan lapselle, jonka äidillä, isällä, sisaruksella tai henkilöllä, jonka kanssa lapsi asuu, on joskus todettu tuberkuloosi. Rokotukseen on oikeutettu myös jos lapsi itse, tai äiti, isä, sisarus tai henkilö, jonka kanssa hän asuu, on syntynyt maassa, jossa tuberkuloosia esiintyy merkittävästi. Lisäksi BCG-rokotus annetaan mikäli perhe on vuoden sisällä muuttamassa yli kuukaudeksi maahan, jossa tuberkuloosia esiintyy merkittävästi.

Henkilölle, jolla elinolosuhteidensa vuoksi on lisääntynyt vaara saada A- tai B-hepatiittitartunta (tarttuva maksatulehdus), annetaan hepatiittirokotukset Kansanterveyslaitoksen antamien suositusten mukaisesti. HbsAg-kantajaäitien ja -isien vastasyntyneille lapsille annetaan HBV-rokote 0, 1, 2 ja 12 kuukauden ikäisenä B-hepatiittia vastaan.

Perhe voi halutessaan hankkia lapselleen omalla kustannuksellaan muita yleisiä rokotteita (mm. A- ja B-hepatiittiä sekä puutiaisaivotulehdusta vastaan). Tällöin lääkäri kirjoittaa reseptin ja terveydenhoitaja antaa rokotteen tapaamisten yhteydessä tai erillisellä ajanvarausajalla.

Jos lapsi tarvitsee erikoisrokotuksia esim. keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, soita puhelinajalla Matkailijoiden rokotusvastaanottoon.

 

 

 

Ajankohtaista

Neuvolaikäisten koronarokotukset

Neuvolaikäisten, 5-6-vuotiaiden koronarokotukset hoidetaan oman alueen neuvolassa. Ajanvaraus neuvolan puhelinpalvelun kautta. 

Asiasanat:  
rokotus