Hyppää pääsisältöön
Kuva
Leikki-ikäinen isän kanssa neuvolassa.

Lapsen terveydentilan, kasvun ja kehityksen seuraaminen ja koko perheen hyvinvoinnin selvittäminen ja tukeminen ovat lastenneuvolatyön keskeisiä tehtäviä. Lähtökohtana ovat lapsen ja perheen yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja voimavarojen tukeminen.

Terveysneuvonnan ja tuen tarvetta kartoitetaan yhdessä perheen kanssa keskustellen, sekä erilaisten menetelmien ja kyselylomakkeiden avulla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lastenneuvolatyön käsikirjassa käsitellään laajemmin terveystarkastusten ja terveysneuvonnan sisältöjä.

Ohjeellinen aikataulu terveystarkastuksille lastenneuvoloissa

Jos lapsesi asioi ensimmäistä kertaa Jyväskylän neuvolassa, varaa aika soittamalla neuvolaan. On tärkeää, että terveyskertomustiedot on tilattu edellisestä neuvolasta ennen tarkastusta ja perheen yhteystiedot päivitetty mahdollista yhteydenottoa ajatellen.

Lapsen 1½ vuotis- ja 4 vuotistarkastuksiin sisältyy terveydenhoitajan tekemän terveystarkastuksen lisäksi neuvolalääkärin tarkastus. Lääkärikäynnille ajan antaa terveydenhoitaja neuvolakäynnin yhteydessä. Yhdestä ikävuodesta lähtien neuvola-aika on mahdollista varata sähköisesti.

 

Sähköinen ajanvaraus

Alle kouluikäisen lapsen huoltaja voi varata sähköisesti lapsen puolesta aikoja lastenneuvolan terveydenhoitajien määräaikaistarkastuksiin 1- ja 1,5- sekä 2–6-vuotiaille lapsille.

Lapsen huoltaja voi myös siirtää ja perua varaamiaan määräaikaistarkastusten aikoja. Lapsen ajanvaraukset ja -oikeudet näkyvät palvelussa kirjautumisen jälkeen, jos tietosi on korjattu potilastietojärjestelmään lapsen huoltajatietoihin.

Huom. Kirjautuessasi palveluun, näet myös itsellesi ja muille lapsillesi mahdollisesti varatut hoitoajat. Muut kuin yllä mainitut vastaanottoaikoihin liittyvät muutokset tulee hoitaa neuvola puhelinajanvarauksen kautta.

Palaute päivähoidosta

Ennen lapsen 4 vuotis- ja 5 vuotistarkastusta päiväkotiin on hyvä ilmoittaa lapsen neuvolakäynnistä. Päiväkoti toimittaa neuvolaan kopion lapsen VASU:sta ja mahdolliset muut palautteet.