Vaipan vaihtaminen ja ummetus

Vaipan vaihtaminen

Vastasyntyneen vauvan aineenvaihdunta on vilkasta. Vaippa vaihdetaan ainakin kahdeksan kertaa päivässä, käytännössä jokaisen syötön yhteydessä ja tarpeen mukaan. Vauvan pylly pestään lämpimällä vedellä, jos vaipassa on kakkaa –aluksi siis lähes joka kerta. Ihoa voi välillä puhdistaa myös kostutetulla liinalla tai hoitoöljyllä. Pissavaipan vaihdon yhteydessä pesua ei yleensä tarvita. Terveelle iholle ei tavallisesti tarvita voidetta.
Jos vauvan iho on vaipan alla ärtynyt, tehostettu pesu ja ilmakylvyt saattavat auttaa. Sinkkivoide suojaa ja rauhoittaa hyvin ärtynyttä ihoa.

Ummetus

Rintaruokitulla lapsella suolentoiminta on hyvin vilkasta ensimmäisinä viikkoina. Parin kuukauden iässä voi tilanne kääntyä päinvastaiseksi ja vauva ulostaa vain kerran viikossa. Tauko voi joskus olla parinkin viikon mittainen ilman, että on kyse ummetuksesta. Jos vauvalla ei tunnu olevan vaivoja, hän syö normaalisti eikä oksentele poikkeavasti, ei ole syytä huoleen. Yleensä vauvan kakka on pehmeää tauon jälkeen, mutta sitä tulee runsaasti.
Jos uloste on kovaa tai vauvan olo tuntuu hankalalta, voit antaa muutaman kuukauden ikäiselle vauvalle kokeeksi pari lusikallista luumu- tai päärynäsosetta. Apteekista voi ostaa ummetuslääkkeeksi mallasuutetta. Sopiva annos on teelusikallinen kerrallaan. Se sekoitetaan desilitraan haaleaa vettä ja juotetaan vauvalle tuttipullosta.