Silmät, korvat ja nenä

Vastasyntyneen vauvan silmät vetistävät ja rähmivät helposti kyyneltiehyiden kehittymättömyyden takia. Puhdista silmät päivittäin kasvojen pesun yhteydessä sekä aina tarvittaessa lämpimään veteen kostutetulla vanulapulla tai pehmeällä kankaalla. Jos rähmiminen lisääntyy, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.

Korvat puhdistetaan kylvyn jälkeen kuivalla vanupuikolla. Puhdista korvalehden poimut ja korvakäytävän suu varovaisesti. Puikkoa ei saa työntää korvakäytävään.
Tarkasta korvien taustat päivittäin: sinne kertyy tahnamaista eritettä ja ohut iho ärtyy helposti. Puhdista lämpimään veteen kastutetulla vanulapulla tai kankaalla kevyesti ja kuivaa.

Nenän limakalvot erittävät limaa, joka kuivuessaan aiheuttaa vauvalle tuhinaa ja aivastelua. Aivastelu ei merkitse vauvoilla nuhaa, vaan nenän yritystä päästä eroon karstasta.
Hengitystä voi helpottaa erityisesti ennen imetystä tiputtamalla kumpaankin sieraimeen suolaliuostippoja (NaCl tai jokin vastaava tuote, saa ostaa apteekista). Suolatippojen lisäksi apteekista voi hankkia edullisen ja kätevän pikkulapsen nistäjän, jolle on käyttöä nuhan hoidossa.

Asiasanat: