Kynsien leikkaus ja navan hoito

Kynnet

Vauvan kynnet ovat usein pitkät. Sormenpäihin tulee helposti kynsivallintulehdus, joten kynsiä ei kannata leikata ensimmäisten viikkojen aikana. Jos vauva raapii itseään, voi aluksi laittaa tumput tai paidanhihat suojaamaan käsiä. Kynnet leikataan vain vauvan käytössä olevilla kynsisaksilla sormenpäiden suuntaisesti, mutta ei liian lyhyeksi. Kynnet on hyvä tarkistaa viikoittain esimerkiksi kylvyn jälkeen, mutta helpointa on leikata kynnet vauvan nukkuessa.

Navan hoito

Napatynkä kuivuu ja irtoaa yhden - kahden viikon kuluessa syntymästä. Tyngän juuresta erittyy limaa ja verta, joka toimii kasvualustana bakteereille. Napaa on hyvä puhdistaa veteen tai apteekista saatavaan puhdistusaineeseen kostutetulla vanutikulla kaksi - kolme kertaa päivässä huolellisesti tyngän reunojen alta pyörittäen. Jos huomaat ihon punottavan navan ympärillä, ota yhteys neuvolaan hoito-ohjeita varten.
Kun tynkä on irronnut, navan pohjasta saattaa erittyä vähän verta vielä parin viikon ajan. Napa puhdistetaan vanutikulla tarvittaessa, ja myöhemminkin aina kylvyn jälkeen.

Video navanhoidosta

Asiasanat: