Ilmavaivat

Kaikilla vauvoilla on jonkin verran ilmavaivoja parin viikon iässä. Tämä tasoittuu vähitellen. Vauva ei pysty itse liikkumaan ja siten helpottamaan ilman kulkua suoliston läpi, joten vauvan nostelu, heijaaminen ja hieronta helpottavat hänen oloaan.

Imettävän äidin kannattaa tarkkailla ruokavalionsa vaikutusta vauvan vaivoihin. Kahvinjuonti, tuore ruisleipä ja tuore pulla voivat ärsyttää, samoin suklaa, omena, herneet, sipuli, kaali ja lanttu –eli samat, jotka ehkä aiheuttavat ilmavaivoja äidillekin Valkosipulista vastasyntynyt saa usein oireita pieninäkin määrinä. Äidin käyttämät lääkkeet, varsinkin rautalääkkeet saattavat ärsyttää vauvan vatsaa ja tupakointi aiheuttaa vauvalle myös ilmavaivoja. Joskus myös äidin nauttimat maitotuotteet ärsyttävät suolistoa.

Ilmavaivojen hoitoon on apteekista saatavissa mietoja valmisteita, jotka pilkkovat ilmakuplia suolistossa pienemmiksi ja joita voi huoletta käyttää. Maitohappobakteereista voi myös olla apua. D-vitamiinitipat voi vaihtaa vesipohjaiseen valmisteeseen.

Vauvahieronnasta, vyöhyketerapiasta ja kantoliinasta on usein apua ilmavaivoista kärsivän vauvan rentouttamiseen ja rauhoittamiseen.

Jos vauva itkee paljon eikä siihen auta syöttäminen, vaipanvaihto eikä syliin nostaminen, voi olla kyse koliikista.